Ce mai înseamnă azi postul creştin

De Erika Chivu, pe

Având la dipoziţie atâtea modalităţi de a „trişa”, câţi dintre noi mai ţin post cu adevărat? Iată ce înseamnă postul autentic la creştini, dar şi la alte religii.

Postul creştin, un sacrifiu

Adevăratul post creştin înseamnă să renunţi la ceva „lumesc” pentru a te putea concentra pe rugăciune, pe relaţia cu Dumnezeu. Primii creştini obişnuiau să renunţe la mâncare, considerând că spiritul este mai puternic atunci când trupul este slăbit.  

Din păcate, noi am păstrat dimensiunea alimentară a postului şi am uitat că acesta înseamnă mai mult rugăciune şi umilinţă. Astăzi, postul înseamnă doar să renunţi la carne, lapte şi ouă, chiar dacă le înlocuieşti cu tofu, şniţele din soia, margarină vegetală sau prăjituri „de post”.

Conform Bibliei, poti posti şi renunţând la altceva decât la mâncare, de exemplu la relaţiile sexuale. Unii credincioşi consideră că postesc şi dacă renunţă la televizor sau alte ocupaţii „lumeşti”, fără a-şi schimba alimentaţia.

Postul dincolo de alimentaţie

Dar a renunţa la unele plăceri nu este de ajuns. Ce ar mai trebui să facem ne spune tot Biblia: „dezleagă lanţurile răutăţii, deznoadă legăturile robiei, dă drumul celor asupriţi şi rupe orice fel de jug”, „împarte-ţi pâinea cu cel flămând şi adu în casa ta pe nenorociţii fără adapost” (Isaia 58, 6-7). Câţi dintre noi fac aceste lucruri, care sunt mult mai importante decât înlocuirea  prăjiturilor „de dulce” cu cele de post?

La fel de important este ca postul să nu devină motiv de laudă. „Când postiţi, să nu vă luaţi o înfăţişare posomorâtă, ca făţarnicii, care îşi sluţesc feţele, ca să se arate oamenilor că postesc.” (Matei, 6:16)

Postul în istorie

Primele menţiuni despre postul creştin se fac în Vechiul Testament. Chiar dacă nu apare cuvântul post, se spune că Moise a renunţat la mâncare 40 de zile şi 40 de nopti, exemplul lui fiind urmat de regele David şi de însuşi Iisus.
Biblia nu impune postul ca o regulă absolut şi nici nu spune când ar trebui să postim – se deduce că fiecare o face atunci când simte nevoia unei apropieri de Dumnezeu.

Cei care au impus postul cu durată fixă ca o regulă au fost primii preoţi creştini. Se bănuieşte că obligaţia de a posti înaintea Paştelui le revenea noilor creştini înainte de a fi botezaţi, dar ei au păstrat obiceiul în fiecare an.

Postul la alte religii

Mai toate religiile au o formă de post, fie că se referă la mâncare sau la altceva, importanţa lui fiind variată.

Postul catolic, mai blând decât cel ortodox, poate înseamna să renunţi la carne (dar nu la ouă şi lapte) în anumite zile sau să mănânci mai puţin în altele. Pentru musulmani, postul este foarte important, cel mai cunoscut fiind postul Ramadanului care durează o lună. Între răsăritul soarelui şi apus este interzisă mâncarea, apa, dar şi relaţiile sexuale sau masturbarea. Cei care nu se pot abţine de la mâncare din motive de sănătate, trebuie să ofere mâncare celor săraci.

Şi în religia mormonă se posteşte, regula fiind ca oamenii să sară peste două mese consecutive, apoi să doneze mâncare sau bani săracilor. La budişti şi hinduşi, postul înseamnă fie renunţarea totală la mâncare într-o anumită perioadă, fie renunţarea la alimentele solide, fiind permise laptele sau sucurile de legume şi fructe.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter