Rugăciunea care se citește în Postul Paștelui. Te ajută să îți cureți sufletul de păcate

De Oana Dinu, pe

Rugăciunea care se citește în Postul Paștelului este foarte puternică și te poate ajuta să îți eliberezi sufletul de păcate. Se poate rosti în fiecare zi, de luni până vineri, până în miercurea din Săptămâna Patimilor, cu smerenie și credință.

Rugăciunea care se citește în Postul Paștelui este rostită de preoți de două ori la finalui fiecărei slujbe din această perioadă, de luni până vineri.

Scopul acestei rugăciuni este eliberarea omului de bolile duhovnicești fundamentale: duhul trândăviei, grija de multe, iubirea de stăpânire și grăirea în desert, potrivit creștinortodox.ro.

Rugăciunea care se citește în Postul Paștelui

Această rugăciune puternică este specifică Postului Paștelui. După ce o rostești trebuie să faci o metanie. Închinăciunile se fac de obicei până la pământ sau până la brâu. Acestea simbolizează pocăința, dar și recunoștința față de Dumnezeu.

În trecut, rugăciunea Sfântului Efrem Sirul – „Doamne și Stăpânul vieții mele”, era rostită și în cadrul tuturor slujbelor cu „Aliluia“, după cum este precizat în Tipicul Sfântului Sava și în Ceaslov.

„Și dacă este Aliluia sau Postul Mare, se zice rugăciunea aceasta a Sfântului Efrem Sirul“. Se rostește către sfârșitul tuturor Laudelor bisericești zilnice, înainte de apolis, începând din lunea Săptămânii Mari (întâia din Post) până miercuri în Săptămâna Sfintelor Patimi. Ea se mai rostește miercuri și vineri în Săptămâna lăsatului sec de brânză (prima dinaintea Postului Mare).

Citește și: Părintele Constantin Necula, despre Postul Paștelui: „Refuzați să vă mâncați aproapele”

Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul

„Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert nu mi-l dă mie. (1 metanie mare)

Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei dăruiește-l mie, robului Tău. (1 metanie mare)

Așa, Doamne, Împărate, dăruiește-mi ca să-mi văd greșalele mele și să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat ești în vecii vecilor. Amin” (1 metanie mare)

Rugăciunea care se citește în Postul Paștelui este urmată de patru stihuri, care trebuie rostite de trei ori. Fiecare stih este însoțit de o metanie mică.

„Dumnezeule, milostiv fi mie păcătosului; Dumnezeule, curăţește-mă pe mine păcătosul; Cel ce m-ai zidit, Dumnezeule, mântuiește-mă; Fără de număr am greșit, Doamne iartă-mă”.

Apoi se rostește integral Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, la fiecare cerere făcandu-se o metanie mică, iar la finalul rugaciunii, o metanie mare.

Citește și: Sărbătorile cu cruce roșie în 2023. Ce semnificație au!

O altă rugăciune care se rostește în fiecare post din an

Creștinii pot rosti această rugăciune în Postului Paștelui, dar și în oricare alt post de peste an, potrivit ortodoxia.me.

„Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor și biruință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bunăplăcere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre.

Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hristoase, Dumnezeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter