Mihaela Bilic: „Consumul mare de soia produce niște dezechilibre grave hormonale”

De Unica.ro, pe
Postul Paștelui 2021 a început, iar medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit despre pericolul din produsele vegetale, cum ar fi cele din soia, pe care le consumăm în loc de carne în această perioadă. 

Postul Paștelui 2021 a început în data de 15 martie și va ține până la 1 mai. Pentru că este cel mai lung și mai aspru post de peste an, alimentația corectă este extrem de importantă pentru a nu ne afecta sănătatea. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit la Digi24 despre produsele vegetale care înlocuiesc carnea și modul în care unele dintre acestea ne pot da organismul peste cap.

Mihaela Bilic: „Consumul de soia produce niște dezechilibre grave hormonale”

„Legumele nu țin de foame, deloc. Le ridicăm în slăvi acum, tocmai pentru că am ajuns într-o perioadă în care alimentația noastră este extrem de rafinată… Automat, în post apar proteinele de origine vegetală. Bunica spunea că fasolea e carnea săracului, ca de altfel toate leguminoasele boabe – fasole, linte, năut, mazăre, mai nou, soia… Știm că din soia se face tot” – a spus Mihaela Bilic.

„Uram salamul de soia pe vremea lui Ceaușescu, iar acum mâncăm soia în toate formele. Mă uit cu disperare că este atât de ieftină, de probabil… modificată genetic, de accesibilă, încât din păcate, toți producătorii din industria alimentară folosesc proteinele din soia ca să dea viață consistentă unui produs de post.

Consumul mare de soia produce niște dezechilibre grave hormonale. Ea are niște fitoestrogeni aproape identici cu estrogenul uman, și atunci, în caz de consumare, chiar putem să ne dăm sistemul endocrin peste cap.

Atenție mare! Aceste proteine vegetale, tocmai pentru că sunt vegetale, sunt de calitatea a doua. Nu au toți aminoacizii esențiali prezenți, așa cum sunt proteinele de origine animală, care sunt complete” – a explicat medicul nutriționist. 

Citește și: Ce bărbați din showbizul românesc i-au „făcut avansuri” Mariei Constantin

Mama lui Răzvan Fodor, operată la picior. Cum se simte mama actorului după intervenție

O femeie a aflat că este înșelată de iubit cu ajutorul unei brățări fitness

Meghan Markle și Prințul Harry nu s-au căsătorit înaintea nunții regale

Alimentele trebuie combinate

Pentru a acoperi tot ansamblu de aminoacizii esențiali necesari organismului, „proteinele de origine vegetală din leguminoase, trebuie într-un mod firesc – chiar dacă ni se pare un pleonasm – combinate cu cereale”, spune Mihaela Bilic. 

„Deci, noi când mâncam fasole bătută pe pâine era o chestiune corectă, când italienii fac paste sau orez cu mazăre, sau cu fasole boabe e corect… apoi pun leguminoase în rizoto. În Mexic, iată, se face fasolea boabe cu porumb, deci tot ce înseamnă asociere de leguminoase cu cereale, este extrem de corect nutritiv.”

Totodată, putem înlocui proteina din soia cu cea din mazăre: „Mai nou, proteina din mazăre este mult mai valoroasă, tocmai că nu e modificată genetic și pare că vine pe o siguranță din punct de vedere hormonal” – a mai spus specialista în nutriție. 

Pentru a mânca sănătos, este necesar ca jumătate din farfurie să fie acoperită cu legume. Putem alege fasole verde, morcov, țelină, sfeclă, broccoli, dar nu și cartofi. Cealaltă jumătate trebuie să conțină proteine și făinoase.

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter