Pisică de rasă sau de maidan… Ce alegi?

De Libertatea pentru femei, pe Ultimul update Luni, 22 noiembrie 2021, 16:27

Toate pisicile sunt frumoase şi e greu să alegi între pisoiul jucăuş, găsit pe stradă, şi pisicuţa aristocrată, cu şcoala bunelor maniere. Ca să te decizi mai uşor, citeşte mai jos ce diferenţe contează cu adevărat.

► Pisicile de rasă sunt mai fragile?

În niciun caz. Nu sunt nici mai fragile, nici mai sensibile decât pisicile de stradă. Dar există boli ereditare specifice anumitor rase. Ca să nu ai surprize neplăcute, cere cât mai multe detalii despre sănătatea pisoiului pe care îl înfiezi. Persanele, spre exemplu, sunt predispuse la afecţiuni oculare şi renale. Maine Coon suferă adesea de displazie de şold, iar rasa Angora este recunoscută pentru problemele de auz moştenite. Până şi Ragdoll, o pisică robustă, poate avea cardiomiopatie, iar veterinarii recomandă controlul cardiac anual.

► Pisica de rasă… la alegere

Dacă vrei o pisică deosebită, ai 65 de rase la alegere. Cu ochii albaştri sau verzi, cu blana lungă sau cu blana scurtă… Fiecare rasă are caracteristici aparte, atât fizice, cât şi de comportament. Poţi alege o pisică mai tăcută, una mai liniştită sau una care năpârleşte puţin.

Care sunt cele mai populare rase de pisici din lume

► Costă mai mult?

Într-adevăr, o pisică de rasă este scumpă în comparaţie cu pisoiul maidanez pe care îl poţi lua din curtea unui prieten. Un pisoi cu arbore genealogic, numai bun de dus la competiţii, poate costa peste 2.000 de lei. O pisică de rasă, la fel de frumoasă, dar fără pedigree, poate costa câteva sute de lei.

► Maidanezele cer mai puţine îngrijiri?

Fals. Întreţinerea şi educarea unei pisici nu depinde de rasă sau de lungimea firului de blană. Indiferent de originea ei, orice pisică trebuie să beneficieze de o hrană de calitate, bogată în nutrienţi şi să fie dusă periodic la un control medical.

PISICILE DE STRADĂ SUNT MAI LINIŞTITE?

Imaginea unei siameze isterice, care sare să te zgârie pe faţă, este mai mult un mit. În realitate, fiecare pisică se va comporta în casă în funcţie de educaţia pe care o primeşte. Poate că pisicile de rasă, educate deja şi obişnuite să trăiască în spaţii restrânse, alături de oameni, sunt mai uşor de crescut. Iar o pisicuţă obişnuită cu libertatea va fi mai greu de dresat, dar nu imposibil.

Vezi ce nume de pisici populare si haioase poti da felinei tale!
Foto: Thinkstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter