Phuket – insula plăcerilor

De Raluca Hagiu, pe

Apele azurii, vegetaţia luxuriantă şi plajele cu nisip auriu fac din cea mai mare insulă a Thailandei locul ideal pentru o escapadă de vis.
După un zbor de 13 ore, două ore până în Atena, opt până în Bangkok şi încă trei până în Phuket, singurul lucru pe care îmi doresc cu nerăbdare să-l văd este patul. Ce sentiment ciudat! Am ajuns în Paradis şi abia aştept să dorm? Greu de crezut că e posibil, după ce arunc o pivire leneşă în jur. E prea frumos ca să trag draperiile! Hotelul Dusit Thani Laguna din golful Bang Tao este o oază de linişte, cu vegetaţie exotică, o piscină imensă înconjurată de palmieri, vecină cu marea Andaman – azurie, limpede şi caldă. E septembrie, sezon ploios, şi sunt 30 de grade. Aerul cald e foarte plăcut, dar umezeala îl face greu respirabil. Partea bună cu vremea aceasta este că-ţi simţi tenul hidratat şi ridurile sunt mai puţin vizibile. Deci somnul de frumuseţe poate să mai aştepte…

Masaj thailandez

În Phuket cuvântul vacanţă are două sinonime: relaxare şi masaj. La Sukko, un spa de cinci stele, la o oră distanţă de hotel, thailandezii te întâmpină cu zâmbetul pe buze, ceai şi prosoape umede, revigorante, cu aromă de lămâie. Uşile de la intrarea în spa sunt înalte, maro cu pătrăţele aurii ce urcă haotic până deasupra capului. E semn că au trecut mulţi vizitatori. Primesc de la gazde o foiţă de aur cât unghia, ca să o lipesc pe uşă, aşa cum e ritualul de bun venit, şi-mi las amprenta hotărâtă… să mă relaxez. Spa-ul are 156 de paturi, o armată de maseuze şi o mulţime de programe de îngrijire. În sfârşit, mult aşteptatul moment. Un masaj tradiţional. Micuţa thailandeză mă întreabă timid, într-o engleză stricată, cum vreau să fie procedura. Soft, îi răspund cu un zâmbet ce pune la îndoială că aş fi avut de ales cu adevărat. Constituţia ei delicată nu pare că ar putea să-mi rănească vreun muşchi. Mă trezesc relaxată după o oră, dar fără să pot da amănunte despre tehnica propriu-zisă a unui masaj thailandez.

Gigantul Buddha

A doua zi pornesc spre sudul insulei, către Kata View Point, dealul celor trei plaje, pe strada dintre Kata şi Rawai. Pe şosea, elefanţi în triunghiuri roşii, reflectorizante, ne avertizează că trebuie să fim atenţi la drum. Panorama e superbă. Apa de culoarea cerului şi franjurile de vegetaţie tropicală lasă să se întrevadă fâşiile de plajă adăpostite în golfuleţele Kata Noi, Kata şi Karon. Cum priveşti spre est, apare uriaşul Buddha. O construcţie imensă, de 45 de metri înălţime, din marmură albă, aşezată în vârful unui deal, în apropiere de Chalong. Mingmonkol Buddha primeşte într-o zi 1 000 de vizitatori. Mulţi dintre ei donează bani pentru finalizarea lucrării – statuia a fost ridicată exclusiv din donaţii – şi scriu mesaje pe bucăţile de marmură cumpărate, în memoria celor dispăruţi. În centrul templului, pe masa lungă, sunt mulţi Buddha mici şi aurii, înconjuraţi de boluri din metal numerotate, care anunţă în ritm sacadat fiecare bănuţ donat. Călugărul încercuit de statuete, simboluri şi flori, din capătul edificiului îi priveşte fără expresie pe cei care se apropie ca să se roage. La 19:30 sunetul intermitent se opreşte.

Curcubeul zburător

Se spune că în Thailanda e cea mai fină mătase. Şi acolo unde există mătase sunt şi fluturi. Mii. Grădina fluturilor e un loc fascinant. În aer zboară toate culorile curcubeului. Se ascund după frunze, sorb nectarul florilor sau se aşază cu nonşalanţă pe umerii vizitatorilor. E un loc pe cât de frumos, pe atât de delicat. Păşesc atent să nu strivesc curcubeul şi încerc să iau cu privirea un strop din el, ca să mă bucur şi mai târziu…
În Patong, cea mai cunoscută staţiune din Phuket, plaja are doi kilometri, nisipiul este auriu şi apa clară. Ispitele sunt peste tot. Nucă de cocos proaspătă, fructe exotice „ambulante” şi masaj direct pe sezlong. Dacă n-ai chef să leneveşti, te poţi aventura cu ski-jetul, la parasailing sau pe străduţe,
în căutare de suveniruri. Culorile din Grădina fluturilor apar din loc în loc pe străduţele din Patong, în hainele de mătase cu motive tradiţionale vii şi simetrice. Preţurile sunt foarte accesibile, mai ales după ce le negociezi. Thailandezii îţi fac discounturi de 50% cu zâmbetul pe buze, până îţi cheltuieşti şi ultimul ban, adică baht.

Al şaselea simţ

Când am crezut că am văzut deja toate minunile de pe insulă, ajung la Evason Phuket & Six Senses Spa, la 45 de minute de Patong. În lobby, o fată care nu pare a avea mai mult de 18 ani – dar nu bag mâna în foc, e imposibil să ghiceşti vârsta femeilor în ţara asta! – , atinge cu precizie şi delicateţe coardele unui pin, un fel de ţambal mai mic, importat din cultura chineză. Sunetele ascuţite se rostogolesc în toată încăperea, în armonie perfectă cu decorul exotic. 26 de hectare cu grădini tropicale, vedere la marea Andaman, vile şi apartamente cu bananieri la uşă. Panorama e ameţitoare. Şi te poţi bucura de ea dacă faci baie în piscina Infinity, dacă iei masa la restaurantul „Into the View” sau dacă faci masaj în aer liber, pe paturile plutitoare. Despre produsele naturale şi procedurile de masaj, mi-a povestit mai multe Linda, australianca ce conduce Spa-ul celor şase simţuri. Îmi spune că se numeşte aşa pentru că al şaselea simţ este inima… Şi îi dau dreptate. Locul acesta îţi mângâie sufletul… şi nu încetează să te uimească. Gazdele ne invită să mergem cu barca pe insula Bon, unde au plaja lor privată… Desigur, şi cei care nu stau la hotel pot ajunge pe insulă, dar preţul este atât de piperat, încât nimeni nu o face. Aşa că invitaţii hotelului au intimitatea pe care şi-o doresc… adică insula lor. După-amiază ne grăbim să ne întoarcem la hotel, din cauza refluxului, deşi tare mi-ar fi plăcut să aflu cum e să fii Robinson Crusoe măcar o zi. Dar în condiţii un pic diferite… Să stau în căsuţa cochetă cu vedere la mare şi pat cu baldachin, pe dealul din inima insulei, unde poţi avea chiar şi room service.

Carnavalul elefanţilor

Bucătăria thailandeză este o combinaţie din toate gusturile: iute, dulce, acru, sărat şi amar. Laptele de cocos, fructele exotice şi cele de mare sunt prezente în majoritatea felurilor de mâncare. Am gustat din toate la Kan Eng, unul dintre cele mai frumoase restaurante din zonă. De aici, golful Chalong arată ca o vedere. Petice de verdeaţă de mărimi diferite sunt aruncate în apă, din loc în loc, iahturile sunt dezordonat ancorate, şi marea e lină.
Seara, oaza de linişte din Patong se transformă în junglă. Străzile sunt pline de turişti, saloanele de masaj de la stradă te îmbie cu oferte, fetele cu fuste intrate la apă animă cluburile. Restaurantele sunt animate şi ele până târziu de personalul care te invită să-ţi pescuieşti singură de la gheaţă crustaceele cele mai atrăgătoare.
E 20:30, iar la nord de Patong, parcul de distracţii Fanta Sea tocmai s-a deschis. În curând, începe spectacolul cu elefanţi. Dar drumul până la palatul elefanţilor e ca o călătorie în „imaginariumul” doctorului Parnassus. Colorată, jucăuşă, inedită. Pe  insula plăcerilor somnul trebuie să mai aştepte.
Foto: Revista Unica

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter