Obiceiuri şi tradiţii ciudate în Săptămâna Patimilor

De Diana Zagrean, pe

Săptămâna Mare de dinainte de Paşte este plină de obiceiuri şi tradiţii, de la bine cunoscutul vopsit de ouă, la mângâiatul unui miel pentru noroc, etc. Vezi ce obiceiuri şi tradiţii ciudate avem în Săptămâna Patimilor.
 

Nu se consumă oţet sau urzici

Se spune că în Săptămâna Mare nu este bine să mănânci salate cu oţet, sau orice altă combinaţie de alimente cu oţet, deoarece vei avea ghinion.
La fel, în Joia Mare nu se consumă urzici, deşi mâncarea de urzici este de post, deoarece se spune în popor că planta „nunteşte” (înfloreşte) şi nu mai este comestibilă.

Tunsoarea din Vinerea Mare te fereşte de dentist

Un alt obicei ciudat spune că dacă te tunzi sau doar îţi tai câteva fire de păr în Vinerea mare, nu o să suferi un an întreg de dureri de dinţi.
În plus, părul va creşte repede şi firul va fi gros, potrivit zicătorilor din bătrâni.

Somnul de după-amiaza

În Joia Mare nu se doarme după-amiaza, deoarece se spune că vei fi tot anul leneş, că nu vei putea duce la bun sfârşit nimic din ceea ce ţi-ai propus.
Pentru că în Joia Mare a murit Iisus, somnul este, în mod simbolic, o imagine a morţii şi de aceea este de rău augur.

Tradiţii cu ouă roşii

După ce ai vopsit ouăle în Joia Mare, tradiţia spune că fetele tinere, nemăritate, trebuie  să se spele, fie în Vinerea Mare, fie în ziua de Înviere (în funcţie de zona ţării), pe faţă cu apă proaspătă în care s-a ţinut un astfel de ou cu sau fără un bănuţ de argint.
Se spune că astfel o să fii atrăgătoare, roşie în obraji (sănătoasă) şi bănuţul va aduce noroc.
De asemenea, copiii sunt frecaţi în obraji cu primul ou înroşit de gosopodine, pentru noroc şi sănătate în anul care abia a început.
Sursa foto: Shutterstock
 
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter