Cum sărbătoresc românii Sfântul Patrick

De Nicoleta Galeteanu, pe

Tradiţii străine sau obiceiuri autohtone, când vine vorba despre sărbători, românii rămân devotaţi ori de câte ori este rost de distracţii şi petreceri. După ce am sărbătorit pasional Valentine’s Day…
… şi am trecut cu brio peste proba de 40 de pahare, ziua de 17 martie trezeşte de această dată apetitul pentru berea irlandeză.  

Astăzi, sărbătoarea Sfântulului Patrick, cel care este patron spiritual al Irlandei, s-a transformat într-un adevărat festival cu parade şi petreceri grandioase şi este celebrată de irlandezi şi prieteni ai Irlandei în toată lumea.

Principalul festival de Sfântul Patrick are loc în Dublin, dar parade fastuoase şi spectacole impresionante sunt organizate şi în New York, Moscova, Munchen, Londra, Viena sau Tokyo şi Sydney.  

În aceste zile, marile bulevarde roiesc de spiriduşi îmbrăcaţi în verde, cu pălării înalte, care poartă nelipsitul trifoi, după obiceiul Sfântului Patrick. Se consumă multă bere (nu neapărat după obiceiul Sfântului), se trimit mesaje, felicitări cu rugăciuni şi urări irlandeze, cea mai cunoscută fiind „O sută de mii de urări de Bun venit” (Céad Míle Fáilte).

Spectacole în centrul istoric şi bere la metru în irish pub-uri

  
Celebrată în ultimii doi ani şi la noi, Ziua Sfântului Patrick dovedeşte că românii sunt foarte receptivi la evenimente şi tradiţii străine sonore, care se pare că prind de minune.
 
Aşadar, cei „cu adevărat” creştini se pot alătura irlandezilor, la o bere sau peşte şi cartofi prăjiţi (fish and chips), şi o delicioasă plăcintă cu stafide, în centrul istoric sau în pub-urile irlandeze unde cu siguranţă berea va curge râuri.
 
După două ediţii în Piaţa Universităţii, mâine, centrul istoric al oraşului (zona Şelari – Franceză) te aşteaptă cu un spectacol inedit în aer liber, organizat de Asociaţia Culturală Româno – Irlandeză, în cinstea patronului spiritual.
 
Începând cu ora 17, pe scena colorată în tricolorul irlandez vor urcă dansatorii trupei Irish Way, precum şi grupul Shannon, care va susţine un recital live de muzică tradiţională irlandeză, iar mai târziu vei avea ocazia să îi asculţi, după doi ani de absenţă, pe cei de la Blackbeers, într-un show de rock-celtic de senzaţie.
 
Iar dacă vrei să continui petrecere în stilul cavalerilor irlandezi, cu petreceri târzii şi metri întregi de bere te aşteaptă şi irish-pub-urile de pe meleagurile bucureştene.
 
The Harp, The Dubliner, Molly’s, St. Patrick, Shamrock Irish House sau Raymond’s Irish Pub sunt doar câteva astfel de baruri care te servesc cu bere bună şi plăcintă cu stafide.  
 
Şi la Hard Rock Cafe poţi sărbători „St. Patrick’s Day”, miercuri, de la 20.00, alaturi de trupa de dansatori Irish Way. Iar vineri, una dintre cele mai cunoscute trupe de muzică irlandeză tradiţională, „The Begley Trio”, te invită, de la ora 17.30, în Green Hours 22 jazz-cafe, la petrecerea „St. Patrick Live Afternoon”.
  

Legenda Sfântului Patrick  

 
Pentru cei care nu ştiu prea multe despre Sfântul Patrick şi încep petrecerea fără să cunoască exact tematica ei, nu este niciun păcat. Dar este bine să ştii că prima paradă în cinstea zilei Sfântului Patrick nu a avut loc în Irlanda, ci în S.U.A, în 1762, organizată de soldaţii irlandezi care serveau în armata britanică.
 
Se ştie că Patrick avea doar patru ani când a fost capturat de o ceată de călăreţi, care l-a dus în Irlanda, pe atunci, o ţara păgână.

Aici a devenit sclav la o fermă unde avea grijă de oi, însă, în scurt timp Patrick învăţă limba şi obiceiurile lor şi devine devine foarte religios, obişnuind să se roagă şi să îi scrie lui Dumnezeu în fiecare zi.
 
Copilul rămâne captiv în Irlanda până la vârstă de 20 de ani, când Patrick visează că Dumnezeu îi spune să plece din Irlanda pe mare.

Însă, întors în sânul familiei, acesta are o nouă revelaţie, în care poporul irlandez îl roagă să se întoarcă şi să îl salveze de păgânii tot mai barbari.

Astfel, Sfântul Patrick începe să propovăduiască Evanghelia, reuşind să convertească la creştinism mii de irlandezi. Împreună cu discipolii săi, acesta construieşte biserici în toată ţara, iar timp de 40 de ani, acesta va converti toată Irlanda.

După ce îşi îndeplineşte misiunea încredinţată de Dumnezeu, acesta moare pe 17 martie 461, în orăşelul Saul, acolo unde a construit prima biserică creştină din Irlanda.

Un simbol tradiţional al Sărbătorii Sfântului Patrick este trifoiul. Legendele spun că Patrick a ales această plantă pentru a explica noţiunea de Sfânta Trinitate păgânilor irlandezi.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter