Geminidele, ploaie de stele la miezul nopţii

De Nicoleta Galeteanu, pe

La noapte, iubitorii de fenomene astronomice vor avea parte de un spectacol fascinant pe cerul României. Geminidele, cea mai importantă ploaie de meteoriţi, atinge apogeul în noaptea de 13 spre 14 decembrie 2011, când se vor putea observa în jur de 50 de stele căzătoare pe oră.
Dacă ai ratat Perseidele din august, marţi noapte ai ocazia să te bucuri de un fenomen ceresc şi mai spectaculos. Potrivit Observatorului Astronomic, meteorii Geminide au ceva deosebit. Cunoscuţi şi ca „bolizi”, aceştia sunt mai lenţi şi mai luminoşi, fiind astfel mai uşor de observat pe cer.

Geminidele au loc în fiecare an în perioada 7 – 17 decembrie, însă ploaia de stele căzătoare se va vedea cel mai bine în noaptea de 13 decembrie (ora 13 TLR), când frecvenţa acestora va atinge un maxim de 40 – 50 de meteori pe oră şi până la 120 în afara oraşelor mari, neplouate luminos.

Cum apar Geminidele?

În această perioadă a anului, Pământul va trece printr-o zonă în care se află cantintăţi mari de praf lăasate de asteroidul-cometă 3200 Phaeton,  o „cometă solidă” care, în preajma apropierii de Soare, eliberează praf.

La contactul cu atmosfera, particulele de praf se vor aprinde cu gazul atmosferic, lăsând astfel acea dâră luminoasă pe cer, adică steaua căzătoare.

Majoritatea stelelor cazătoare din perioada 7-17 decembrie provin din constelaţia Gemini (Gemenii), din acest motiv aceşti meteori se numesc Geminide.

Ploaia de stele se va putea observa fără instrument astronomic. Trebuie doar să priveşti pe cer.
Foto: NorthFoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter