Decizie istorică: femeile arabe vor avea drept de vot din 2015

De Nicoleta Galeteanu, pe

Private de drepturi pe care femeile din toată lumea le au de de zeci sau sute de ani, femeile arabe se află astăzi în faţa unei decizii istorice. Din 2015, femeile din Arabia
Saudită vor avea drept de vot şi, mai mult decât atât, vor putea candida la alegerile locale.

Este o decizie fără precedent, având în vedere că femeile din lumea arabă sunt suprimate de multe drepturi fireşti ale lumii moderne.

Potrivit cutumelor religioase islamice, acestea nu au (încă) dreptul să conducă autovehicule, să obţină paşaport, să deschidă un cont bancar, să meargă singure la spital, să aibă o slujbă, să se căsătorească sau să divorţeze, ori să meargă la şcoală fără permisiunea unui bărbat din familie.
 
Decizia privind dreptul femeilor la vot a fost anunţată de Regele Abdullah al Arabiei Saudite în cadrul discursului său anual, în apropierea alegerilor municipale din acest an, din 29 septembrie.

Ceea ce poate fi astăzi considerată o victorie greu de crezut în lumea femeilor arabe, ar putea fi doar o reuşită la nivel declarativ, căci alegerile din acesta an reprezintă abia a doua sesiune de alegeri de acest fel, după 50 de ani în care nu a existat referendum. Astfel că, deşi Arabia Saudită se află în al doilea an în care îşi consultă cetăţenii, nu se ştie dacă această pratică legislativă va continua în viitor.

Chiar şi aşa, este un pas uriaş al lumii arabe în lumea civilizată. Mai mult decât atât, potrivit anunţului monarhului, femeile care vor candida vor avea dreptul să se aleagă pe sine.

„Pentru că refuzăm să marginalizăm femeile din societate în posturi care sunt în conformitate cu sharia, am decis, după deliberări cu clericii (…), să implicăm femeile în consiliul Shura (Adunarea Consultativă) ca membri, începând cu mandatul următor”, a declarat regele Abdullah în discursul său, citat de BBC.

Casa Albă a salutat decizia istorică a lumii arabe, considerată „un pas important în redarea drepturilor femeilor din Arabia Saudită”.

În vreme ce legislaţia arabă tinde spre o toleranţă esenţială a drepturilor femeilor, tocmai guvernele occidentale sunt cele care impun restricţii femeilor persecutate.

Tot mai multe ţări din Europa – dintre care Germania, Danemarca, Anglia, Franţa sau Spania – le-au interzis femeilor arabe veşmintele tradiţioanele pe stradă, interdicţia fiind îndreptată împotriva vălului islamic ce acoperă faţa acestora total sau parţial.

Ptrivit unora, legea va priva sute de femei de libertatea de a mai ieşi pe stradă, consideră jurnalista de origine iraniană Roja Heydarpour.

Citeşte aici mai multe despre interzicerea vălului burqa.

Anunţul privind acordarea acestui drept femeilor arabe a antrenat presa din toată lumea, care a scris despre decizia istorică, ce ar putea prefigura un pas spre lumea civilizată şi egală dintre femei şi bărbaţi.

Totuşi, mulţi se arată reticenţi în ce priveşte alinierea lumii orientale la cutumele moderne ale Occidentului. Psihologul Aurora Liiceanu consideră că Extremul Orient nu va ajunge nici într-o sută de ani să considere statutul femeii egal cu cel al femeii europene.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter