Eclipsă parţială de Soare pe 1 iunie

De Nicoleta Galeteanu, pe

Cel de-al doilea eveniment astronomic spectaculos produs de Soare în acest an este unul mai puţin obişnuit. Eclipsa parţială de Soare care are loc astăzi, 1 iunie,
 …de-al doilea eveniment astronomic spectaculos produs de Soare în acest an este unul mai puţin obişnuit. Eclipsa parţială de Soare care are loc astăzi, 1 iunie, se va produce la miezul nopţii şi va începe joi şi se va termina miercuri.

Deşi pare o contradicţie, eclipsa parţială de Soare se va produce la miezul nopţii, vizibilă fiind mai întâi în nord-estul Asiei, Rusia, şi se va deplasa apoi către est, în Peninsula Scandinavă, mai exact din nordul Norvegiei, Suedia şi Finlanda, trecând pragul Liniei Datei Internaţionale.

Din acest motiv, eclipsa va începe în dimineaţa de joi, 2 iunie, şi se va termina în seara de 1 iunie, potrivit lui Knut Joergen Roed Oedegaard, astrofizician la Centrul de Educaţie Ştiinţifică din Oslo.

Un astfel de spectacol celest aparent incredibil este foarte normal în zona Arctică, având în vedere că la Cercul polar de nord, în această perioadă, soarele se află pe cer 24 de ore încontinuu, fără să apună.

Eclipsa va putea fi vizibilă din Siberia, nordul Chinei, parţial din Alaska, Canada şi din Europa. Groenlanda şi Islanda se află, de asemenea, în zona tranzitată de eclipsa parţială, iar în ultima dintre ele fenomenul va putea fi observat seara târziu, înainte ca soarele să apună.

Fenomenul astronomic va atinge punctul maxim când va traversa Marea Barents.

Ultima eclipsă parţială de Soare a avut loc pe 4 ianuarie, în jurul orei 10:30, când Soarele a fost acoperit în proporţie de 75-78%.

Foto: NorthFoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter