21 martie, ziua echinocţiului de primăvară

De Nicoleta Galeteanu, pe

Astăzi ne putem lua „rămas bun” de la iarnă pentru că, cel puţin oficial, primăvara şi-a intrat în drepturi. Dacă vestea nu se arată prea bună, privind la vreme…
 …echinocţiul de primăvară din această dimineaţă ne condamnă şi la mai puţin somn.

În această dimineaţă, la ora 01:21, a avut loc echinocţiul de primăvară, unul dintre cele patru evenimente astronomice anuale care delimitează anotimpurile.

Fenomenul de echinox, cum mai este numit, marchează momentul în care Soarele traversează ecuatorul celest, adică linia imaginară trasată pe cer deasupra ecuatorului Terrei.

Trecerea astrului din emisfera australă în cea boreală se face printr-un punct numit punct vernal, atunci când pe Pământ ziua devine egală cu noaptea. Începând de acum, durata zilei devine mai lungă şi nopţile devin mai scurte, prin urmare, vom avea mai puţine ore de somn.

După echinocţiul de primăvară, în ultima duminică din luna martie (27 martie), urmează să aibă loc schimbarea orei, adică trecerea la ora de vară.

Echinocţiul de primăvară are loc în fiecare an pe 20 sau 21 martie.

Un alt fenomen astronomic de amploare care s-a întâmplat recent este perigeul Lunii, când satelitul natural al Pământului s-a aflat la cea mai distanţă de planeta noastră. Citeşte aici cum ne-a afectat apropierea Lunii din 19 martie. 

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter