Cum sună muzica viitorului?

De Flavia Jurca, pe

Chiar dacă am evoluat mult de la radioul cu tranzistori încoace şi doar nostalgicii mai ascultă radio şi viniluri la un aparat Traviata, muzica a rămas până acum o experienţă pasivă.

Muzica înseamnă, în modul cel mai simplu de a explica, sunete aşezate într-o anumită ordine, pe care noi le percepem şi care ne produc o stare plăcută. În raport cu muzica suntem în situaţia receptorului şi nu o putem influenţa sau schimba în niciun mod. Până acum.

În anul în care formatul de album muzical şi-a sărbătorit a 100-a aniversare, în lumea muzicii e mare fierbere de idei, compozitorii şi programatorii căutând noi şi noi moduri de a îmbogăţi experienţa omului în raport cu muzica. Practic, unii oameni au început să se întrebe cum ar fi să putem interacţiona cu melodiile noastre preferate?

Astfel a apărut MXP4, un program care permite utilizatorilor să îşi mixeze piesele favorite în orice mod vor. Poţi elimina tobele, basul, corul, poţi elimina sau schimba caracteristicile vocii… poţi chiar să combini perfect două cântece diferite. Și toate acestea fără a fi DJ profesionist, cu vaste cunoştinţe tehnice.

Aproape 70 de artişti şi-au dat acordul ca muzica lor să fie inclusă pe platforma MXP4, iar aplicaţia devine din ce în ce mai populară printre casele de discuri. Acestea încearcă să câştige ceva teren în faţa avalanşei enorme de muzică existentă online, în mare parte ilegal.

Albin Serviant, directorul MXP4, explică: „Vrem să oferim fanilor modalităţi noi de a interacţiona cu muzica preferată. Platforma noastră permite urilizatorului să se joace cu un cântec drag, pe care l-a ascultat de mii de ori, în moduri inovatoare, care îi dau acelei melodii o nouă viaţă.”

O altă aplicaţie similară este RjDj, care figurează în meniul iPhone-ului. Unul dfintre tăticii lui RjDj este Michael Breidenbrücker, fondator al last.fm, care susţine că noua aplicaţie modifică muzica în funcţie de stimulii exteriori cum ar fi sunetele din împrejurimi sau viteza cu care te deplasezi atunci când asculţi o melodie. În plus, noile forme ale melodiilor se pot înregistra, la fel şi vocea utilizatorului atunci când cântă deodată cu artistul.

Ambele aplicaţii permit utilizatorilor să împartă melodiile personalizate de ei cu prietenii din reţelele sociale online cum ar fi Twitter, ceea ce creează o legătură potenţială mai apropiată între artist şi ascultător.

Cei care au dezvoltat formatul mp3 au venit de curând cu un nou format pentru muzică, numit MusicDNA, care comprimă într-un singur fişier melodia ca atare, versurile, datele despre artist, album şi melodie, video, imagini şi chiar şi posturi de pe bloguri. Formatul MusicDNA are şi avantajul că se auto-actualizează continuu cu fiecare informaţie nou apărută legată de artistul în cauză.

Totuşi, gurile rele spun că aceste extra-dotări incluse în fişier alături de componenta audio ar trebui să fie „dotările standard” ale unui fişier cu muzică şi că pe acest plan mai este până când vom putea vorbi despre o noutate completă în domeniul formatelor în care este disponibilă muzica. MusicDNA se va lansa în primăvară şi deocamdată nu se ştie decât că va fi mai scump decât un mp3 clasic.

Dacă vrei să te distrezi cu noile aplicaţii în materie de muzică, o poţi face vizitând site-urile lor oficiale: MXP4 şi RjDj

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter