Cum păstrezi cafeaua proaspătă și aromată mai mult timp

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Joi, 19 ianuarie 2023, 13:05

Iată câteva sfaturi și trucuri simple să păstrezi cafeaua proaspătă și parfumată mai mult timp. Tuturor ne place cafeaua măcinată și aromată, dar știm că parfumul ei începe să se piardă de îndată ce deschidem pachetul.

 

Cuprins

Dacă păstrezi cafeaua proaspătă în mod corect, te vei bucura de aroma ei puternică în fiecare dimineață. Fie că ai cumpărat un pachet de boabe de calitate, fie că ai cumpărat cafea râșnită, există câteva soluții simple să le depozitezi mai multă vreme fără să își piardă parfumul care te îmbie în fiecare zi la o ceașcă de cafea. Înainte de toate, însă, trebuie să știi ce factori afectează parfumul și gustul cafelei, atunci când nu este depozitată în cele mai bune condiții.

Ce afectează prospețimea și aroma cafelei

Orice barista (specialist în prepararea cafelei) îți va spune că aerul, umiditatea și temperaturile ridicate vor denatura parfumul cafelei, dacă nu este depozitată corect. Așadar, cafeaua boabe sau cafeaua măcinată trebuie ținute departe de lumina soarelui, de căldură, de umiditate și de oxigen.

Dacă vrei să te bucuri de aroma unei cafele de calitate, ea trebuie să stea bine închisă în pachetul sau în cutia în care a fost depozitată. Cutia nu trebuie uitată desfăcută, deoarece lumina și oxigenul alterează aroma de cafea. De asemenea soarele și căldura vor altera cafeaua care va deveni mai fadă și vei ajunge să bei doar un lichid colorat, dar fără parfumul specific.

Care este mai aromată: cafeaua boabe sau cafeaua măcinată?

Cum păstrezi cafeaua proaspătă și aromată mai mult timp

Categoric, te ajută mai mult să păstrezi cafeaua proaspătă dacă folosești cafea boabe pe care le macini tu în fiecare dimineață, înainte să o pui la fiert. Uleiurile volatile din boabele de cafea proaspăt măcinată îți oferă cea mai parfumată experiență.

Cafeaua boabe este soluția cea mai bună, atunci când vrei să păstrezi cafeaua mai mult timp. Se știe că pachetele de cafea măcinată stau pe rafturile magazinelor săptămâni sau chiar luni întregi și, treptat, își pierd din aromă, dacă nu sunt bine vidate.

Cafeaua se păstrează sau nu la frigider?

Aceasta este o întrebare care generează multe controverse și dezbateri printre iubitorii de cafea. Unii consideră că frigiderul, din cauza umidității, nu este soluția cea mai bună pentru a depozita pachetele de cafea. Alții, din contră, consideră că temperaturile scăzute sunt indicate pentru aroma cafelei.

Un pachet de cafea deja deschis nu mai poate fi resigilat, astfel că aroma cafelei va fi afectată de temperaturile scăzute din frigider și mai ales de umezeală. La rece, pe raftul de sus al frigiderului poți stoca doar pachetele vidate și sigilate de cafea.

Trebuie să mai știi că, datorită uleiurilor specifice, cafeaua absoarbe mirosul celorlalte alimente din frigider. Astfel că, după ce deschizi pachetul de cafea nu este recomandat să îl mai păstrezi în frigider lângă tocănițe, ciorbe sau diverse alimente cu miros puternic.

Cum să păstrezi cafeaua corect

Ambalajul original, o soluție bună

Este indicată să păstrezi cafeaua măcinată în ambalajul original, dar numai dacă acesta este unul de calitate, adică o pungă căptușită la interior cu staniol și prevăzută cu un sistem de ventilație care nu lasă aroma cafelei să se piardă.

Dar, de îndată ce desfaci punga, aceasta trebuie ținută într-o cutie de tablă sau de sticlă cu capac. Apoi pusă într-un dulap cât mai departe de aragaz și de fereastra unde bate soarele. De preferat ar fi o cămară răcoroasă, bine ventilată, fără soare, fără căldură, fără schimbări mari de umiditate și temperatură.

În cutii de metal sau borcane închise etanș

Chiar dacă ambalajul original este recomandat pentru câteva zile, cutiile de metal special concepute pentru depozitatea cafelei, dar și borcanele din sticlă care se pot închide etanș sunt cele mai bune soluții. În metal și sticlă, aroma cafelei nu se pierde, iar aceste recipiente trebuie ținute într-o cămară răcoroasă și bine aerisită, unde nu pătrunde lumina soarelui.

La rece, la frigider

Există o teorie conform căreia pachetele de cafea ar ține mai mult timp la rece, la frigider. Cu toate acestea, în frigider umiditatea este ridicată, iar cafeaua măcinată își va pierde aroma. O poți păstra la rece doar dacă o ții într-un ambalaj perfect etanș.

La congelator

Cât despre congelator, unde unii oameni țin pungile cu boabe de cafea pentru a le măcina mai târziu, marii iubitori de cafea nu îl recomandă. Mai bine cumperi cantități mici de cafea de calitate și o păstrezi într-o cămară, într-o cutie etanșă și o consumi cât mai repede după ce ai desfăcut punga.

Pe de altă parte, trebuie să știi că, dacă ții la congelator boabele de cafea în pachete vidate, acestea nu își vor schimba nici culoarea, nici aroma după ce le vei dezgheța.

Cât timp poți să păstrezi cafeaua proaspătă

 

Cum păstrezi cafeaua proaspătă și aromată mai mult timp

În funcție de pachetul în care este ambalată cafeaua își poate păstra aroma proaspătă de la o săptămână până la câteva luni.

Ambalată în pungă din hârtie alimentară poate rămâne aromată și gustoasă 5 – 6 zile, după care vei observa că aroma se pierde.

Ambalată în pachete speciale, cu valve care permit aerisirea cafelei, dar nu lasă aerul să pătrundă, așa cum sunt majoritatea pachetelor moderne, cafeaua va rămâne aromată aproape 2 săptămâni de la deschidere.

Perioadele de expirare pentru cafeaua sigilată

Cafeaua măcinată sigilată: 3 – 5 luni în cămară/ 1- 2 ani în congelator

Cafeaua boabe sigilată: 6 – 9 luni în cămară/ 2 -3 ani în congelator

Cafeaua instant sigilată: 2 – 20 de ani în cămară/ infinit la congelator

Perioadele de expirare pentru cafeaua desigiliată

Cafeaua măcinată desigilată: 3 – 5 luni în cămară/ 3 – 5 luni în congelator

Cafeaua boabe desigilată: 6 luni în cămară/ 2 ani în congelator

Cafeaua instant desigilată: 10 luni în cămară/ infinit în congelator

Vezi şi cu ce poți înlocui cafeaua!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter