Cum s-a mobilizat o comunitate întreagă pentru a salva un măslin vechi de 2.000 de ani ars în incendiile din Italia

De Unica.ro, pe

O comunitate din Sardinia s-a mobilizat pentru a salva un măslin vechi de aproape 2.000 de ani, care a ars în incendiile din luna iulie.

Este vorba despre măslinul supranumit „Patriarhul”, care se află în satul Cuglieri, având o vechime cuprinsă între 1.800 și 2.000 de ani, după cum arată The New York Times, citat de HotNews. Acest copac este considerat un monument cultural, trunchiul său având un diametru de 3,4 metri. Momentan, localnicii caută să îl salveze printr-o serie de instalații de irigații și umbrire, menite să îl readucă la viață. Speranța oamenilor stă într-un profesor de la Universitate din Catania, Gianluigi Bacchetta.

Cu ajutorul acestuia, localnicii au creat un fel de unitate de terapie intensivă pentru măslin, în condițiile în care solul din jurul său avea o temperatură de 80 de grade Celsius chiar și la câteva zile de la incendiu. Solul a fost udat, pentru a se răci, iar trunchiul copacului a fost acoperit cu o prelată. În jurul lui s-a construit un sistem de irigații, care să îl ajute să primească apă. În plus, o companie de contrucții a ridicat o structură menită să ferească trunchiul de soare, ținând cont de faptul că frunzele din coroana copacului au ars, după cum arată Libertatea.

Citește și: Ce faci dacă te înțeapă o albină. Cum te tratezi de urgență!

Citește și: De ce electronice și electrocasnice ai nevoie când te muți ”la casă nouă”

Citește și: Tigrul platanului – ce este și cum tratezi înțepătura acestei insecte

Citește și: 9 destinații de vacanță spectaculoase, mai puțin cunoscute

La un interval de 10 zile, măslinul este irigat cu substanțe fertilizante organice, pentru a încuraja creșterea rădăcinilor periferice. Specialiștii au explicat că, dacă rădăcinile periferice repornesc și reușesc să trimită din nou substanțe nutritive către trunchi, primii muguri ar putea să apară chiar în septembrie sau octombrie.

În luna iulie, regiunea Cuglieri s-a confruntat cu unele dintre cele mai intense incendii din ultimele decenii. Focul a distrus plantațiile de măslini în proporție de 90%. Aceste plantații reprezentau sursa principală de venituri pentru această comunitate. Circa 1.000 sau 2.600 de locuitori au fost evacuați din cauza incendiilor. Ultima oară când aceștia s-au confruntat cu un incendiu grav a fost în 1994, dar cel de anul acesta a fost chiar mai violent.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter