Cine este femeia pilot care a adus la sol avionul al carui motor a explodat in aer

De Mădălina Manole, pe Ultimul update Joi, 19 aprilie 2018, 13:02
O femeie a evitat o catastrofă de proporții după ce unul dintre cele două motoare ale avionului pe care-l pilota a explodat în zbor. Este vorba despre Tammie Jo Shults, în vârstă de 56 de ani, una dintre primele femei-pilot din Marina Americană.

Zborului 1380 al companiei Southwest Airlines decolase marți din New York cu destinaţia Dallas, însă a aterizat de urgență la  Philadelphia după ce moturul a explodat în zbor. Aeronava, un Boeing 737-700, având la bord 149 de pasageri, era pilotat de Tammie Jo Shults, iar experiența sa, având în vedere că zburase și cu avioane de luptă F/A-18, și-a spus cuvântul, aceasta reușind să aducă la sol, în siguranță, pasagerii. Din păcate, o femeie care se afla în zona de explozie a moturului a decedat după ce a fost aspirată pe geamul spart, fiind înainte grav rănită de bucăți de metal pătrunse în interior.

„O parte a avionului este avariată, aşa că va trebui să încetinim puţin.” – a transmis către turnul de control comandantul Tammie Jo Shults. Întrebată dacă avionul este în flăcări, femeia-pilot a răspuns cu un calm desăvârșit „Nu, nu este în flăcări, dar lipseşte o bucată din el. Este o gaură în el şi o persoană a fost trasă în afară.“

Pasagerii au început să scrie mesaje de adio celor dragi, și-au pus măștile de oxigen și s-au pregătit pentru impact, însă curajosul pilot a reușit să redreseze situația după ce avionul pierduse altitudine, căzând în gol aproximativ 50 de metri. La coborâre din avion, aceștia și-au transmis recunoștința și mulțumirile celei care le-a salvat viața.

Tammie Jo Shults are doi copii și a întâmpinat o serie de dificultăți pentru a intra în această lume oarecum specifică bărbaților. Eroina a fost refuzată de Forțele Aeriene SUA, dar a fost admisă la Marină, fiind una dintre puținele femei care au pilotat avioane de luptă. Ulterior a devenit instructor, iar din anul 1993 s-a alăturat companiei Southwest Airlines.

În urma incidentului, Southwest Airlines a transmis că elicea motorului era complet ruptă și că cel mai probabil aeronava fusese lovită de o pasăre.

Citește și – Butonul secret care îți oferă mai mult spațiu în avion

Citește și – Ce înseamnă codul „SSSS” de pe biletul de avion

Sursă foto: Northfoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter