Strugurii și beneficiile lor pentru organism. De ce sunt atât de sănătoși!

De Adina Zamfir, pe

Strugurii, în pofida conținutului ridicat de zahăr, se numără printre cele mai sănătoase și valoroase fructe ale toamnei. Nu lăsa zilele reci să treacă fără să faci o cură mai lungă de struguri dulci, aromați și plini de vitamine.

Cuprins

Strugurii sunt fructele inimii, protejează arterele, normalizează tensiunea și previn bolile cardiace. Iar beneficiile lor nu se opresc aici. Strugurii, fie ei albi, roze sau negri conțin o mulțime de vitamine, săruri minerale, acizi și polifenoli, substanțe nutritive excelente pentru imunitatea și sănătatea organismului.

La începutul sezonului rece, o cură repetată de struguri albi și negri deopotrivă te ajută să îți faci rezerve de energie, să ai un tonus ridicat și o imunitate mai puternică împotriva bolilor de sezon. Strugurii au și câteva contraindicații pe care trebuie să le știi din timp și despre care poți citi la finalul materialului.

Strugurii – proprietăți nutritive

Strugurii și beneficiile lor pentru organism. De ce sunt atât de sănătoși!

Fructele dulci și aromate ale toamnei sunt, poate, cele mai vechi fructe valorificate de om. Strugurii au început să fie folosiți pentru consum de acum 8000 de ani în Orientul Mijlociu, apoi s-au răspândit în bazinul mediteraneean și pe tot continentul.  

Strugurii conțin multă apă, mult zahăr, multe calorii, dar au și numeroase vitamine și substanțe nutritive benefice. Iar zahărul din struguri este imediat transformat în energie de organismul unui om sănătos, fără să reprezinte un pericol pentru siluetă.

Cele mai importante substanțe nutritive dintr-o porție de struguri:

  • 104 calorii,
  • 1,4 gr fibre,
  • 4,8 miligrame de vitamina C,
  • 10 micrograme de vitamina A,
  • 288 miligrame de potasiu,
  • 0,54 miligrame de fier
  • 3 micrograme de folați.

Compuși esențiali și acizi benefici din struguri

Antioxidanți precum luteina și zeaxantina benefici pentru sănătatea ochilor.

Resveratrol, aflat în cantitate mai mare în strugurii roșii, cunoscut pentru beneficiile asupra imunității și asupra proceselor celulare.

Polifenoli care combat apariția de procese inflamatoare în organism, precum și apariția tumorilor și celulelor canceroase.

Quercitină, un flavonoid cu efecte antiinflamatoare, care combate efectele negative ale colesterolului și are o contribuție însemnată la combaterea apariției cancerului.

Consumă strugurii cu sâmburi și coajă

Chiar dacă ne place mai mult pulpa lor suculentă și dulce, boabele de struguri trebuie consumate integral, cu tot cu sâmburi și coajă.

Cele mai multe substanțe nutritive menționate mai sus, bune pentru inimă, pentru creier, pentru imunitate și un tonus ridicat, se găsesc de fapt în coaja strugurilor și în stratul gelatinos dintre coajă și pulpa boabelor.

Iar în sâmburii de struguri există de asemenea săruri minerale esențiale și un ulei gras foarte bun pentru sănătate, care ajută la combaterea colesterolului și previne depunerile de grăsimi pe arterele inimii.

Strugurii – cele mai mari beneficii pentru sănătate

Strugurii și beneficiile lor pentru organism. De ce sunt atât de sănătoși!

Strugurii negri sunt mai sănătoși pentru inimă, cei albi sunt mai sănătoși pentru ficat și rinichi. Dar o cură de struguri trebuie să conțină soiuri variate. Dacă nu suferi de diabet, dacă nu ai probleme mari cu greutatea, ar fi bine să ții cure de struguri cel puțin de două, trei ori de-a lungul toamnei pentru a beneficia de toate calitățile acestor fructe.

Protejează inima și sistemul cardiovascular

Resveratrolul, vitamina C și sărurile de fier și de magneziu din struguri sunt benefice pentru inimă. Strugurii protejează sănătatea inimii, combat depunerile de colesterol pe artere, stimulează circulația sângelui, ajută la normalizarea tensiunii arteriale și conferă energie care menține un ritm cardiac echilibrat. Uleiul din sâmburi de struguri este și el benefic pentru inimă și combate apariția de cheaguri de sânge.

Strugurii activează creierul și memoria

Enzimele și acizii benefici din struguri, precum și glucidele din aceste boabe dulci ajută activitatea creierului. Ei sunt esențiali pentru agilitatea gândirii, pentru procesele cognitive și pentru memoria de lungă durată.  

Protejează ochii și vederea

Consumul regulat de struguri negri mențin vederea ageră până la vârste înaintate, datorită luteinei și resveratrolului. Acizii benefici din struguri previn apariția de boli legate de ochi, degenerescența maculară, slăbirea vederii la distanță și, posibil, apariția cancerului.

Cura de struguri întărește sistemul imunitar

Ca multe alte fructe roșii și negre, strugurii conțin tot felul de acizi benefici și compuși care au efecte antibacteriene și antiinflamatoare. Astfel, ei ajută organismul să lupte mai eficient împotriva unor posibile infecții și inflamații, susțin imunitatea, dau un plus de energie și un tonus ridicat.

Efecte benefice pentru tensiunea arterială

Datorită potasiului și vitaminelor din grupa B, precum și datorită acizilor benefici din coaja lor, strugurii sunt recomandați persoanelor care au o tensiune arterială ridicată. Ei ajută la normalizarea tensiunii și dau mai multă energie organismului pentru a face mișcare. Iar mișcarea ajută foarte mult persoanele hipertensive, care au probleme și cu inima.

Strugurii pot combate mai multe forme de cancer

Chiar dacă este vorba de studii în derulare, s-a constatat că multe enzime, polifenoli și săruri benefice din struguri pot combate procesele inflamatoare din organism și apariția celulelor canceroase. Antocianinii și resveratrolul au un rol de prevenire a cancerului colorectal, a cancerului de stomac și de sân.  

Coaja strugurilor face pielea frumoasă

Multe produse de înfrumusețare conțin substanțe benefice pentru piele extrase din pulpa, dar mai ales din coaja strugurilor. Taninurile din coajă ajută pielea să se mențină hidratată, elastică, netedă și fină pentru o perioadă mai îndelungată.

Strugurii combat migrenele și oboseala

Datorită zahărului, conținutul de glucide fiind destul de ridicat, datorită sucului lui dulce și revigorant, dar și datorită enzimelor benefice strugurii alungă stările de oboseală, de angoasă și combat durerile de cap și migrenele. Când știi că suferi de dureri de cap din cauza oboselii, ia o gustare după amiaza cu struguri roșii și ciocolată neagră. Te vei simți plină de energie și vei continua ziua cu un tonus ridicat.

Au efect laxativ

Cine are probleme cu constipația pentru o perioadă mai lungă de timp, va scăpa garantat de balonări, dureri și inflamația intestinelor dacă va consuma regulat struguri. Aceștia au efect laxativ și diuretic și ajută digestia, dar trebuie consumați cu tot cu coajă.

Strugurii buni și împotriva diabetului

Deși sunt foarte dulci, strugurii sunt recomandați pentru a preveni diabetul. Se pot consuma cantități mai mici de struguri în mod regulat. Substanțele benefice din struguri ajută organismul să dezvolte o anumită rezistență la insulină, să metabolizeze mai ușor zahărul din sânge și astfel să consume rapid glucoza.

Strugurii – contraindicații

Aceste fructe sunt pline de vitamine și substanțe benefice și se recomandă consumul lor în stare proaspătă cât mai mult timp. Cu toate acestea, unele categorii de persoane trebuie să evite consumul prea mare de struguri.

Persoanele supraponderale trebuie să mănânce struguri în cantități reduse și să încerce să facă mișcare imediat după ce au consumat aceste fructe.

Persoanele care suferă de forme grave de diabet nu trebuie să consume nici struguri, nici alte fructe foarte dulci.

Pacienții cu afecțiuni renale sunt sfătuiți să consume porții foarte mici de struguri sau chiar deloc.

Persoanele care suferă de colită de fermentație sunt și ele sfătuite să evite strugurii și alte fructe cu coajă care produc o fermentație puternică.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter