Fructul pasiunii – proprietăți și beneficii pentru sănătate. Cum se mănâncă fructul pasiunii

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Luni, 17 octombrie 2022, 18:08

Fructul pasiunii este iubit și apreciat pentru gustul lui ușor acrișor și pentru parfumul lui deosebit, dar mai ales pentru gama largă de vitamine și acizi esențiali pe care o conține. Fructul pasiunii este mic, rotund, plin de semințe, dar are numeroase beneficii.

 

Cuprins

Maracuja sau fructul pasiunii este rodul unor plante cățărătoare din familia passiflora sau floarea pasiunii. Doar câteva dintre zecile de varietăți de passiflora produc fructe comestibile, iar acestea pot avea coaja mov, portocalie sau galbenă și pot avea dimensiuni variate, de la boabă de strugure la prună.

Fructul pasiunii este unul dintre cele mai parfumate fructe exotice, care se găsesc ușor și la noi și care dau o savoare deosebită dulciurilor și iaurturilor sau sucurilor din fructe pe care le prepari acasă.

Unde se cultivă fructul pasiunii și ce varietăți sunt apreciate

Fructul pasiunii - proprietăți și beneficii pentru sănătate. Cum se mănâncă fructul pasiunii
cultură de fructul pasiunii

Fructul pasiunii este cultivat în America de Sud și este folosit atât în industria alimentară, datorită aromei sale deosebite, dar și în industria cosmetică, pentru cremele de corp și de mâini, pentru tratamentele de hidratare a tenului, dar și pentru săpunuri și geluri de duș care împrumută parfumul lui delicat și senzual.

Passiflora, planta cățărătoare care produce maracuja, este originară din Brazilia, Paraguay și Argentina. Floarea pasiunii este floarea națională a statului Paraguay. Dar plantele care au rod comestibil s-au răspândit din America de Sud și sunt cultivate extins în Africa, Asia de Sud-est, Vietnam, Israel, Australia, Corea, Hawaii și Statele Unite.

Floarea pasiunii este și ea folosită în medicina tradițională, îndeosebi pentru ceaiuri și decocturi cu proprietăți antiinflamatoare, relaxante și pentru combaterea insomniei.

În magazinele noastre ajung mai des varietățile de dimensiuni reduse, cu coaja mov, dar și o varietate de fructul pasiunii mai mare, cu coaja portocalie, denumită Granadillas. ambele varietăți au pulpa și semințele moi, sunt un pic mai dulci decât alte soiuri de fructul pasiunii și au un parfum inconfundabil.

Fructul pasiunii are proprietăți nutritive deosebite

Fructul pasiunii, pe cât este de mic, pe atât este de surprinzător în ceea ce privește conținutul bogat în vitamine, acizi esențiali și polifenoli. Studiile din ultima vreme au arătat că fructul pasiunii are o concentrație mai mare de polifenoli decât bananele, mango sau papaya. Dar principala lui calitate este că reprezintă o sursă foarte bună de vitamina A, vitamina C și fibre.

Un fruct de dimensiunea unei prune mici conține:

17 calorii

2 grame de fibre

11% vitamina B2 sau riboflavina

10% niacină sau vitamina B3

9% din necesarul zilnic de vitamina C

8% din necesarul zilnic de vitamina A

2% din necesarul zilnic de fier

2% din necesarul zilnic de potasiu

2% din necesarul zilnic de magneziu

Ce beneficii pentru sănătate are fructul pasiunii

3 bucăți de fructul pasiunii

Datorită conținutului de vitamina C, fructul pasiunii este benefic pentru inimă, pentru circulația sângelui, pentru regenerarea țesuturilor și pentru imunitate.

Vitamina A din acest fruct este benefică pentru piele și pentru ochi, pentru o vedere mai ageră.

Sucul din fructul pasiunii stimulează digestia și conține flavoinoizi și enzime care protejează mucoasa gastrică și stomacul.

Datorită acizilor benefici pe care îi conține, fructul pasiunii atenuează simptomele neplăcute ale astmului și este recomandat adesea persoanelor care suferă de această boală sau de probleme respiratorii.

Antioxidanții din acest fruct ajută procesele naturale de refacere a țesuturilor și celulelor, protejează sistemul imunitar de acțiunea radicalilor liberi și au rol antiinflamator, grăbind vindecarea unor leziuni și inflamații minore. În țările de origine, coaja de la fructele bine coapte este folosită pentru cataplasme calde la genunchi și articulații.

Semințele moi pe care le conține fructul pasiunii sunt bogate în fibre care sunt ușor de digerat și care previn asimilarea colesterolului rău din alimentele grase.

Datorită faptului că acest fruct are un conținut foarte scăzut de zaharuri, el este recomandat persoanelor care suferă de diabet sau celor care țin diete de slăbit.

Magneziul prezent în acest fruct este un mineral care reduce semnificativ stresul și stările de anxietate, astfel că un consum regulat de fructul pasiunii timp de cel puțin două săptămâni în perioadele stresante, te ajută să îți menții un tonus bun.

Cum se consumă fructul pasiunii sau maracuja

Coaja acestor fructe este destul de dură și capătă nuanțe intense de mov sau de portocaliu atunci când sunt bine coapte, culoarea lor fiind un bun indiciu să cumperi fructe bune și dulci. Coaja neteda arata ca fructul nu este copt suficient; coaja ajunsa in starea de stafidire indica faptul ca fructul nu este tocmai bun de savurat.

Pulpa fructului, în schimb, este moale, suculente, semințele sunt și ele moi și comestibile, iar consistența este ușor gelatinoasă.

Ai grijă să speli bine fructele, înainte de a le consuma, deoarece sunt tratate cu diverse pesticide pentru a rezista la transport.

Folosește un cuțit zimțat să tai fructul pasiunii pe jumătate și culege pulpa cu semințe cu ajutorul unei lingurițe. Membrana de celuloză albă în care se găsesc semințele este și ea comestibilă, dar este amară.

Cum să folosești fructul pasiunii în bucătărie

Pe lângă faptul că poți mânca fructele crude, ca atare, deoarece au un gust dulceag, răcoritor și deosebit de aromat, ele pot fi folosite pentru:

  • toping la înghețate și budinci calde;
  • sucuri naturale din citrice, mere și fructe de pădure;
  • iaurturi dulci sau iaurturi grecești, cărora le oferă o aromă delicioasă;
  • gemuri combinate cu fructe de pădure, căpșune sau mure.

Descoperă câteva rețete cu suc din fructul pasiunii ușor de preparat!

De unde vine numele fructului pasiunii

Fructul pasiunii - proprietăți și beneficii pentru sănătate. Cum se mănâncă fructul pasiunii

În comerț, vei întâlni adesea pe etichetele caserolelor cu fructul pasiunii nume precum maracuja, passion fruit sau granadillas. Numele vehiculat în America latină este maracuja, care provine de la termenul indian ”marau – ya” care înseamnă ”fruct ce se mănâncă dintr-o înghițitură”, amintind de dimensiunile lui mici, cât boabele de strugure.

Passion fruit este numele cu care a devenit popular în Europa, în ultimii ani, el fiind legat de numele plantei floarea pasiunii. Această floare, care are staminele aranjate în formă de cruce este asociată cu martiriul lui Iisus, în America latină acesta fiind denumit în limba engleză prin expresia ”the passion of Christ”.

Pe de altă parte, asocierea cu pasiunea vine și de la o veche credință populară care spune că fructul pasiunii are și proprietăți afrodisiace, pe lângă numeroasele lui beneficii medicale.

foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter