Cum să cureți rodia simplu, rapid și fără să te murdărești

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Luni, 16 ianuarie 2023, 16:23

Iată trei dintre cele mai soluții să cureți rodia ușor și simplu, fără să stropești prin toată bucătăria cu sucul ei rubiniu. Ține cont de faptul că o rodie bine coaptă se va curăța cel mai ușor și va avea un gust divin, dulce și aromat.

Cuprins

Când cumperi acest fruct plin de suc, este imposibil să nu te întrebi cum să cureți rodia fără să te murdărești. Sucul roșu de rodie pătează și nu ai vrea să zugrăvești pereții după ce o cureți. Iată câteva metode simple să cureți rodia ușor și câteva informații esențiale despre beneficiile ei.

Cum alegi o rodie coaptă și dulce

O rodie coaptă bine la soare va fi deosebit de gustoasă și se va curăța foarte ușor prin diverse metode. Rodia este singurul fruct de la care se mănâncă semințele care arată ca niște boabe gelatinoase, pline de suc dulce și parfumat.

Când alegi o rodie, privește cu atenție floarea uscată de la baza rodiei și sepalele. Staminele florii trebuie să fie bine uscate, dar atenție să nu fie mucegăite deja. Când staminele și sepalele sunt bine uscate și se rup ușor, fructul este bine copt.

Greutatea unei rodii este și ea un indiciu pentru cât este de bine coaptă. O rodie plină de suc este grea. O rodie care nu s-a copt bine sau care s-a ofilit deja este mai ușoară.

Culoarea și aspectul cojii sunt foarte importante. O rodie coaptă are culoarea cât mai roșie, pe ici pe colo cu pete brune. Coaja are aspect de piele ușor uscată. Coaja bine întinsă și lucioasă arată că este un fruct parțial crud.

Rodia crudă este perfect rotundă ca un măr. Rodia coaptă este ușor deformată pe laterale și are un aspect mai pătrățos.

Cele mai mari beneficii pe care le are rodia

Profită în sezonul rece de rodiile bine coapte pe care le găsești în magazine și fă o cură de rodii de câteva săptămâni. O rodie pe zi, timp de șapte zile, asigură 40% din necesarul de vitamina C și conține de trei ori mai mult resveratrol decât vinul roșu. Cu asemenea beneficii, rodia și-a primit renumele de fructul tinereții sau fructul frumuseții.

Sucul de rodie este bogat în vitamine și antioxidanți care mențin pielea frumoasă și încetinesc procesele de îmbătrânire, mențin un tonus psihic ridicat și un aspect tineresc. Sucul de rodie previne depunerile de colesterol, îmbunătățește circulația sângelui, previne ateroscleroza și îmbătrânirea prematură a pielii și a tenului.

Citește mai mult despre beneficiile și calitățile nutritive ale rodiilor.

Cum să cureți rodia rapid și simplu

Cum să cureți rodia simplu, rapid și fără să te murdărești

Cum să cureți rodia fără să te murdărești

Iată trei soluții rapide să cureți rodia, fără să te murdărești, fără să pierzi prea mult din sucul ei bogat și parfumat.

Prima metodă simplă – cu o lingură de lemn

Dacă ai ales o rodie bine coaptă, este suficient să o tai pe jumătate, dacă este de dimensiuni mai mici, sau să o tai în patru părți egale.

Îndepărtează ușor coaja de pe alveolele pline de semințe.

Apoi folosește un bol cu pereții înalți, ține fiecare bucată de rodie cu semințele în jos și bate ușor cu o lingură de lemn până încep să se desprindă semințele singure.

A doua metodă – cu un bol cu apă

Se taie un capac de coajă la capătul unde a fost floarea. Apoi se crestează rodia cu mai multe dungi longitudinale, ca pe o portocală, și se trage ușor de coajă fără să strivești semințele pline de suc.

Se pune rodia într-un bol cu apă și se desface fiecare felie de coajă și fiecare alveolă. Cu o linguriță se îndepărtează semințele din alveole, sub apă, ca să nu stropești cu suc prin toată bucătăria.

Când au căzut toate semințele, se scurge apa și rodia este gata de consum!

A treia metodă să cureți rodia cât mai ușor

Se rulează rodia pe un tocător de lemn prin apăsări ușoare, atât cât să se desprindă coaja de alveolele care conțin semințe.

Se crestează rodia la jumătate, cu o tăietură circulară, se rotesc cele două jumătăți invers una față de cealaltă și se îndepărtează coaja.

Alveolele albe se îndepărtează ușor și cu un cuțit bont se scot semințele treptat din fiecare. Dacă rodia este bine coaptă, semințele se desprind foarte ușor din pulpa albă în care au crescut.

Folosește pentru această manevră un castron cu pereții înalți, ca să nu sară picături de suc în jur pe masă și pe pereții din bucătărie.

foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter