Fructul dragonului. Beneficiile și proprietățile pitaya

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Joi, 26 ianuarie 2023, 15:16

Cunoscute mai degrabă drept fructele dragonului, fructele de pitaya sunt roadele unor cactuși din zonele calde ale Americii. Fructele roz, cu solzi de dragon și semințe mici și negre au un aspect totodată straniu și apetisant.

Cuprins

Foarte populare și îndrăgite în America, fructele de pitaya au pulpa dulce, zemoasă și savuroasă și numeroase semințe mici și negre, precum boabele de mac. Ele se numără printre fructele exotice mai ciudate, dar îndrăgite imediat pentru aroma și fustul lor răcoritor.

Pitaya este un fruct care conține aproape toate vitaminele esențiale, dar mai ales vitamine din grupa B, dar și acizi grași precum Omega 3 și Omega 6. Acest fruct reprezintă un aliment complet, datorită nutrienților bogați pe care îi conține și se consumă frecvent în salatele de fructe, în stare naturală.

Unde cresc cactușii și fructele de pitaya

Fructul dragonului. Beneficiile și proprietățile pitaya
cultura de cactuși și fructul dragonului este profitabilă în Asia și America de Sud

Fructele pitaya sunt produce de două soiuri de cactuși prolifici, și anume Stenocereus și Hylocereus. Pe cât de frumoase sunt fructele lor rozalii, pe atât de frumoase sunt și florile, cu petale mari precum lalelele și foarte parfumate, de culoare albă.

Florile acestor cactuși trăiesc doar o noapte, dar este suficient pentru a fi polenizate de diverse molii, lilieci și păsări mici. Cactușii respectivi sunt originari din Mexic, Guatemala, Costa-Rica, El Salvador și nordul Americii de Sud. Dar în zilele noastre, ei mai sunt cultivați și în Thailanda, Israel, Australia, China și Indonesia pentru fructele lor sănătoase și delicioase.

În poveștile și legendele aztece se spune că fructele roz erau scuipate de dragoni, după ce animalele mitice erau înfrânte în luptă. Voinicii care reușeau să dovedească dragonii care scuipau flăcări, culegeau fructele și le ofereau drept ofrandă regilor lor.

Curiozități despre fructul dragonului

Fructele de pitaya diferă parțial de la un soi de cactus la altul. Unele au coaja de un roz deschis și pulpa albă, altele sunt de-a dreptul mov și au pulpa de un roz aprins. Sunt și fructe de pitaya galbene cu pulpa albă, dar acesta este cel mai rar întâlnit.

Fructele mov și roșii sunt mai acrișoare, pe când cele cu pulpa albă sunt mai dulci. Dar toate seamănă puțin la gust cu kiwi, pepenele roșu și para parfumată de pe la noi. Aromele acestea combinate dau un gust deosebit fructelor de pitaya.

Ce substanțe nutritive conțin fructele dragonului

Fructul dragonului. Beneficiile și proprietățile pitaya

Fructele de pitaya au devenit tot mai populare și în Europa, în ultimii zece ani. Ajung și la noi în supermarketuri, dar destul de rar și la prețuri ridicate. Cu toate acestea, chiar dacă avem rar ocazia să le gustăm, este bine să știm că sunt fructe sănătoase, cu nutrienți specifici citricelor, cu un procent semnificativ de vitamina C și vitamine din complexul B și mai ales cu acizi benefici pentru inimă și pentru imunitate.

Semințele mici din fructul dragonului conțin acid oleic, acid palmitic, acid stearic și acid linoleic, toate deosebit de bune pentru funcționarea inimii și a creierului, pentru circulația sângelui și protecția vaselor de sânge.

Ce conține o porție de 100 g de fructe pitaya

  • 260 kilocalorii
  • 83 g carbohidrați
  • 83 g zaharuri
  • 9 mg vitamina C
  • 107 mg de calciu
  • 39 mg de sodiu

Pitaya și beneficiile lor pentru sănătate

Conform nutrienților pe care îi conține, fructul dragonului se numără printre cele mai bogate fructe în vitamina C, calciu și acizi grași esențiali, arată studiile realizate pe pitaya.

Pitaya este un fruct excelent pentru imunitate, pentru tonus și energie, pentru inimă, sânge și artere, el având un rol semnificativ în combaterea grăsimilor rele, a colesterolului și a depunerilor de pe vasele de sânge.

Acizii grași esențiali și antioxidanții din aceste fructe ajută la combaterea radicalilor liberi, încetinesc procesele de îmbătrânire a celulelor, ajută pielea să fie mai fermă și previn apariția unor tipuri de cancer destul de răspândite în ultimul deceniu.

Concentrația mare de apă și zaharuri dau energie organismului și sunt fructe bune pentru adolescenți, dar și pentru perioadele de convalescență. Pitaya conține zaharuri care sunt ușor transformate în energie, de aceea nu reprezintă un pericol pentru persoanele cu glicemia crescută.

Fructul dragonului conține 1 gram de fibră per 100 de grame de pulpă, iar atunci când este uscat conține 10 grame de fibre per 100 de grame de fruct. De aceea, acesta este considerat un fruct bogat în fibre și un fruct benefic pentru un sistem digestiv sănătos.

Cum se mănâncă fructul dragonului

Fructul dragonului. Beneficiile și proprietățile pitaya

Pulpa acestor fructe de cactuși este ușor cremoasă și dulceagă, parfumată și savuroasă când sunt bine coapte. Ea se consumă cu tot cu semințele mici și negre care sunt bogate în uleiuri și acizi grași esențiali, benefici organismului.

Culoarea intensă a fructelor și un parfum delicat, dulceag, te ajută să le alegi pe cele mai bine coapte. Fructele se spală și se taie pe jumătate, fără să fie nevoie să le cureți de coajă. Pulpa se adună cu lingurița și se folosește în salatele de fructe, în gemuri, siropuri și topinguri pentru prăjituri.

Datorită pulpei sale cremoase, este un fruct excelent pentru smoothie și dă o savoare deosebită oricărui cocktail energizant, după ce faci sport sau când simți nevoia de hidratare intensă.

Tipuri de fructul dragonului și ce gust are

Există trei tipuri de fructul dragonului: cu coaja și pulpa roșie, cu coaja roșie și pulpa albă, cu coaja galbenă și pulpă albă. Primul dintre ele este considerat cel mai delicios.

Fructul dragonullui are un gust destul de subtil, deci nici pe departe la fel de spectaculos ca aspectul. Gustul este unul delicat, ca o pară mai puțin coaptă și aromată. În pulpa fructului se găsesc multe semințe mici și negricioase, care se ronțăie între dinți, la fel ca și în cazul fructelor de kiwi.

foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter