Cum se fierbe fasolea boabe. Sfaturi practice și trucuri simple!

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Vineri, 09 decembrie 2022, 16:52

Fasolea boabe reprezintă un aliment gustos și sățios, pe care ar fi bine să îl includem săptămânal în meniul nostru. Dar trebuie să știi cum se fierbe fasolea și cum se pregătește pentru a beneficia de toate calitățile ei nutritive.

 

Cuprins

Gospodinele știu tot felul de metode prin care se fierbe fasolea mai ușor, fără să își piardă din gustul ei delicios. Unele lasă fasolea boabe la înmuiat peste noapte, altele o lasă o zi întreagă, altele adaugă în apă tot felul de condimente. Fiecare sfat și truc este binevenit și merită încercat. Noi le-am adunat pe toate și îți spunem cum se fierbe fasolea uscată, să fie cât mai ușor de gătit și cât mai gustoasă.

Fasolea boabe. Cele mai importante beneficii pentru sănătate

Boabele de fasole sunt o sursă importantă de fibre, proteine, glucide și grăsimi ușor de asimilat de către organism. Ele reprezintă un aliment sățios, gustos, versatil, care poate înlocui carnea sau pâinea.

Fasolea are un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că nu contribuie la creșterea zahărului din sânge, dar conferă senzația de sațietate și ține de foame câteva ore bune. De asemenea, fasolea boabe are un număr mic de calorii, dar un procent ridicat de fibre care ajută digestia, chiar dacă favorizează balonarea și meteorismul intestinal.

Această leguminoasă este bogată în magneziu, potasiu, cupru și molibden, toate aceste săruri minerale fiind importante pentru buna funcționare a inimii, a mușchilor și a creierului. Fasolea conține și un procent înseamnat de aminoacizi care neutralizează radicalii liberi și ajută celulele organismului să funcționeze în parametri optimi.

Soiuri de fasole. Care dintre ele fierbe mai repede

cum se fierbe fasolea diverse soiuri

Iată câteva dintre cele mai cunoscute și populare soiuri de fasole boabe.

Soiurile de fasole albă cu boabe mari, precum Lima, Marina sau Chali, sunt foarte gustoase. Boabele necesită un timp mai îndelungat de înmuiere, dar se fierb destul de repede și au o textură cremoasă.

Fasolea pestriță se coace mai târziu, are o consistență mai dură decât fasolea albă și se fierbe puțin mai greu, dar are un gust deosebit, mai pronunțat.

Fasolea roșie, numită și Kidney (rinichi eng.) are boabe de mărime medie și o textură mai consistentă, chiar dacă este bine fiartă. Datorită faptului că boabele sunt puțin mai tari, mai crocante, ea este folosită adesea în salate și garnituri pentru friptură. Fasolea roșie se fierbe destul de repede, dar trebuie lăsată mai mult timp la înmuiat.

Fasolea neagră, care cuprinde și ea mai multe soiuri, nu diferă prea mult de fasolea albă decât prin culoarea coajei. Când este bine fiartă, boabele sunt cremoase, au o textură moale și catifelată și au un gust mai dulce decât fasolea albă. În plus, fasolea neagră este mai bogată în săruri de magneziu și de potasiu decât fasolea albă.

Cum se fierbe fasolea uscată. Trucuri adunate de la gospodine

Cum se fierbe fasolea boabe. Sfaturi practice și trucuri simple!

Prima etapă: hidratarea boabelor

Boabele uscate de fasole au nevoie de câteva ore de hidratare și se pun la înmuiat cel puțin 4 ore, uneori 8 sau chiar 12 ore. Fasolea recoltată de doi, trei ani, se lasă mai mult timp la înmuiat. De asemenea, fasolea colorată se lasă la înmuiat mai mult decât fasolea albă.

Pentru a grăbi procesul de hidratare a boabelor de fasole, acestea pot fi puse în apă caldă, după ce au fost bine spălate în două ape. Se poate adăuga și jumătate de linguriță de bicarbonat în apa în care se înmoaie fasolea și timpul de hidratare scade la trei – patru ore.

A doua etapă: prima fierbere

După ce s-au înmuiat bine, boabele de fasole se spală sub jet de apă rece și se îndepărtează cojile care se desprind singure.

Apoi se pun la fiert și se lasă să clocotească doar 5 minute. Se stinge focul, se pune capacul și se lasă la înmuiat o jumătate de oră. Apoi se aruncă prima apă în care au fiert și se adaugă apă caldă în oală.

A treia etapă: fierberea propriu zisă

Multe gospodine fierb fasolea a doua oară, lasă apa să dea în clocot 10 minute și o schimbă iar.

În ultima apă de fiert, se adaugă un morcov mic, câteva felii de țelină și o ceapă, astfel încât boabele de fasole să capete un gust mult mai bun.

Sfaturi și trucuri utile când se fierbe fasolea

Schimbarea apei de trei ori atunci când se fierbe fasolea nu este doar un mit. Astfel, substanțele care provoacă balonarea și care se găsesc îndeosebi în coajă sunt mai bine neutralizate, iar fasolea este mai ușor de digerat.

De câte ori schimbi apa, se adaugă întotdeauna apă proaspătă fierbinte.

Se poate adăuga bicarbonat când fierbi fasolea, dar niciodată sare.

Fasolea boabe se fierbe la foc mic, sub capac, să nu se zdrobească.

Dacă apa scade, se completează cu apă fierbinte.

Se folosește în medie 350 ml de apă fierbinte la 100 gr de fasole.

În ultima apă de fiert se poate pune un cartof decojit care menține boabele întregi. Trucul este bun pentru fasolea pe care o vei folosi la salată sau garnituri.

Unele soiuri cu boabe dulci se fierb repede, în 1,5 sau 2 ore. Alte soiuri cu boabe mai tari necesită și 4 ore de fierbere.

Fasolea boabe din conserve este deja bine fiartă. Trebuie doar scursă de zeamă, clătită bine în apă caldă și lăsată câteva clocote să mai fiarbă la foc mic. Astfel, o poți pregăti rapid cu sosuri de roșii, dulci sau picante sau cu diverse legume.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter