Animalul de companie: Cum salvezi un pui abandonat

De Libertatea pentru femei, pe

Scheaună subţirel şi te priveşte cu ochi mari şi rugători. Cum să îi rezişti unui pui neajutorat, care cere căldură şi un strop de lapte?
Părăsit de mamă, un pui de căţel sau de pisică nu poate supravieţui fără ajutor. Oferă-i o şansă, chiar dacă îl vei lua acasă numai pentru câteva luni şi îl vei da, mai târziu, spre adopţie. Încă din prima zi în care l-ai găsit, trebuie dus la veterinar pentru un consult. Aici vei afla ce vârstă are, dacă este sănătos şi ce fel de hrană poate înlocui laptele mamei.

►Primele zile de viaţă

Un pui sănătos este durduliu şi liniştit. Doarme mult şi cere de mâncare odată la două, trei ore. Puii slabi pot avea probleme de sănătate. Plâng întruna şi încearcă să îţi spună că le este rău, că le este foame şi frig. Trebuie hrăniţi cu biberonul cu lapte praf special, pe care ţi-l va recomanda veterinarul. Când îi hrăneşti, puii trebuie să stea pe burtă, nu pe spate, apoi trebuie ţinuţi pe umăr, să elimine aerul înghiţit. Laptele cu care îi hrăneşti trebuie să fie proaspăt în fiecare zi şi cald, la temperatura de 36-37°C.

►Programul de masă

În prima săptămână, orice pui are nevoie de hrană odată la două ore, inclusiv noaptea. Începând cu a doua săptămână, îl poţi hrăni odată la trei, patru ore, apoi, din a treia săptămână, odată la şase ore. Tot din a treia săptămână, îi poţi da mâncare solidă pentru pui, înmuiată în lapte şi pasată. Din a patra săptămână, poţi renunţa la masa de la miezul nopţii şi la laptele praf. De acum, va fi mai simplu să îl hrăneşti, pentru că ai la dispoziţie o gamă variată de hrană umedă pentru juniori.

NU UITA!

Căldura În prima săptămână, puiul are nevoie de un culcuş cald, cu o temperatură de 36-37°C, pe care o poţi menţine cu o pătură electrică sau cu o lampă specială. Treptat, de la o săptămână la alta, temperatura va mai scădea câteva grade, până la valoarea din casă.
Îngrijiri speciale În primele trei săptămâni, puii nu pot elimina singuri urina şi fecalele. Trebuie ajutaţi, să nu apară probleme de sănătate grave. Înmoaie o batistă fină în apă caldă şi mângâie puiul în regiunea anală pentru a stimula urinarea.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter