Malta, tărâm al relaxării

De Revista Unica, pe

Malta este destinaţia perfectă pentru odihnă: soare, culori speciale, briză răcoritoare, multă istorie şi scufundări magice în universul acvatic
Fiecare sat maltez are câte un sfânt protector, sărbătorit anual printr-o petrecere care reuneşte familiile şi
împodobeşte străzile. Festa înseamnă culoare, fum şi zgomot. Bisericile sunt luminate de zeci de beculeţe multicolore, statuile sfinţilor sunt scose pe străzi pentru a fi ridicate în slăvi, străzile sunt străjuite de steaguri precum cele purtate de cavaleri acum aproape 500 de ani, fanfara se plimbă cântând, cu alaiul de oameni după ea, copii îmbrăcaţi în haine noi fug de zor în toate direcţiile sau se înghesuie la tarabele pe care stă tolănită halviţă tradiţională malteză. Unii bătrâni şi-au adus scăunele de-acasă pentru a privi, la miezul nopţii, spectacolul de artificii, pus în scenă de fabrica de artificii malteză, veche de opt decenii. Cine vrea însă distracţie contemporană are la dispoziţie două străzi de cluburi în staţiunea Saint Julians. Aici, băutura e ieftină, iar oferta muzicală, pe aproape toate gusturile.

Odihnă la cetate

Malta însă este renumită pentru relaxare, iar cel mai potrivit loc pentru asta este chiar în capitală. Construită ca o cetate de către cavalerii ioaniţi în secolul al XV-lea, Valleta face parte din patrimoniul UNESCO. Este unul dintre primele oraşe europe care au folosit gridul ca sistem de aşezare al străzilor. Cu toate acestea, par labirintice. Sunt înguste, unele înclinate la 60 de grade, şi adăpostesc case cărora locuitorii le dau nume după ceea ce le este drag în viaţă. Totul e baroc. Nu trebuie să ratezi Catedrala Sfântul Ion, unde se odihnesc sub cripta de marmură 400 de cavaleri, şi nici cele două picturi de Caravaggio, ce transmit emoţii prin joc de umbre şi lumini. Aici există pereţi suflaţi cu aur. Palatul Marilor Maeştri este în prezent sediul preşedinţiei şi parlamentului maltez.

Insula Gozo

Şi mai relaxant însă este în insulele Gozo şi Camino, parte din arhipelagul maltez. Pe Ca-mino locuiesc trei oameni, aşa că vei fi departe de orice agitaţie. Aici s-a filmat „Contele de Monte Cristo“. În drum către Gozo, treci pe lângă Laguna Albastră, al cărui nume vine de la culoarea apei, asemănătoare cu cea a cernelei, amestecat cu verde fistic. Denumirea Gozo vine din latinescul „gandium“, care înseamnă relaxare. Aici admiri grădini de cactuşi din al căror fruct se face lichiorul maltez. Lumea stă mai mult în casă, căci este foarte foarte cald, iar „magazineleÓ ambulante trec pe la uşa fiecăruia. Pe 15 august, de Sfânta Maria, au loc curse de caleşti trase de cai. Distanţele dintre obiectivele turistice le parcurgi cu autobuzele malteze, vechi din anii ’50, adevărate muzee ambulante. Ele te vor duce la Fereastra Albastră, locul unde marea a scobit artistic în stâncă.
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter