Frumuseţea Maltei prin ochii unui blogger de travel!

De Madalina Racorean, pe Ultimul update Marți, 28 iunie 2022, 10:50

Am vrut să aflu mai multe despre Malta şi frumuseţea ei prin ochii unui călător şi scriitor pe blog de travel. Am dorit să ştiu tot, de la locuri de cazare, distracţie, excursii şi ce mai este de văzut în insulele acestei ţări,ce se mândreşte cu numeroase comori arhitectonice şi peisaje din care fac parteminunaţii ca Grota Albastră sau Fereastra Albastră.
L-am întrebat pe Imperator Travel ce trebuie să vizităm în Malta şi mai ales de ce ar trebui să poposim măcar o dată în această ţară extrem de interesantă.

Dacă arunci o privire pe harta lumii, în mod sigur nu o s-o vezi. Dacă arunci o privire pe harta Europei, cu puţin noroc o să-ţi sară în ochi… Deşi este “doi pe doi”, Malta ascunde numeroase comori arhitectonice care merită realemente vizitate. În primul rând, trebuie să ştiţi că Malta este un melanj de cultură.  E singura naţiune europeană vorbitoare a unui dialect arab (malteza este un dialect arab), dar şi singurii arabi care sunt catolici, iar religia este extrem de importantă în viaţa maltezului de rând. Au fost sub fenicieni, romani, bizantini, arabi, normanzi, sicilieni, cavaleri multi-naţionali şi englezi. Toţi au lasat câte ceva pe această insulă atât de mică…

Dacă te întrebi cum se ajunge în Malta, e simplu! Prin zbor direct charter Bucuresti – Malta (există un singur aeroport pe insula cum e normal de altfel), sau indirect cu curse de linie prin Roma, Milano, Frankfurt şi alte capitale.

Dacă te întrebi unde te vei caza, ei bine trebuie să te gândeşti ce preferinţe ai.  Dacă vrei distracţie şi viaţă de noapte, în St. Julian’s e perfect. Dacă vrei plajă cu nisip, mergi în Melieha. Dacă vrei istorie, în Valletta. Dacă vrei acces uşor spre orice, cel mai bine e să te cazezi în Sliema.

Pentru o călători e pe insula poţi să cumperi excursii sau să mergi singur cu autobuzul. Autobuzele malteze sunt un simbol al insulei, fiind retro-cool… Sunt autobuze din anii 60, cu forme rotunjite care aduc un aer retro unei insule moderne şi prospere. Dar hai să vedem ce putem face…

Ziua 1 – Cazaţi-vă şi plimbaţi-vă prin jur, acomodaţi-vă cu zona. Fie că e o staţiune turistică sau un oraş, e bine să vă familiarizaţi cu zona. Dacă aveţi timp, luaţi un harbour cruise din Sliema care vă va oferi o mostră din ce veţi descoperi.

Ziua 2 –  Capitala, la La Valletta. Este un oraş- muzeu şi este de asemenea hub-ul insulei. Autobuze din toate cotloanele Maltei se duc la Valletta. Nu rataţi catedrala, palatul cavalerilor, Malta Experience, grădinile Baraka de sussau de jos şi în general, pierdeţi-vă pe străduţele capitalei.

Ziua 3 – Vizitaţi oraşele surori – Vittoriosa, Senglea şi Conspicua. Sunt aşezări situate pe peninsulele ca nişte degete,  vis-à-vis de capitală. Nu rataţi ceremonia de la Fortul Rinnella. Puteţi să trageţi cu un tun adevărat!

Ziua 4 – Mergeţi la Mdina, oraşul liniştit, vechea capitală a Maltei de până acum 400 de ani, un oraş în care nu se mai locuieşte şi te transportă în timp. Pentru un pic de viaţă, vizitaţi şi Rabat, oraşul nou lipit de vechea Mdina. Iar în drum spre coastă, opriţi-vă în Mosta – este o catedrala imensă, uimitoare, mult prea mare pentru o insulă aşa de mică.

Ziua 5 – Gozo. Malta e formată din mai multe insule, iar maltezii spun deseori că ar fi şase. Sunt de fapt doua-trei stânci ieşite din mare, iar una e locuită de câţiva oameni şi mulţi turişti. Aici e Comino. Ca să ajungeţi în Gozo, luaţi ferry-ul care se plimbă în trei insule destul de des. Transportul public în Gozo este insă mult mai puţin dezvoltat decât cel din Malta. Ori sunteţi parte a unui tur organizat, ori negociaţi cu unul din taximetriştii din port care aşteaptă turiştii. Veţi descoperi o altă Malta, mult mai tradiţională, mult mai rurală. Nu trebuie să rataţi Rabat (Victoria) – capitala insulei, templele Ggantija, temple megaliti ceva mai vechi decât chiar piramidele. La doi paşi, puteţi vedea peştera lui Calypso, legendara iubită a şi mai legendarului Ulise. Aici veţi avea o vedere superbă a plajei de la golful Ramla, o plajă cu nisip roşu. Nu rataţi nici frumosul orăşel Xlendi, sau imensa Rotunda, o  catedrală impunătoare. Nu rataţi un stop la catedrala Ta’Pinu, loc făcător de minuni unde veţi vedea o expoziţie de cârje ale celor vindecaţi aici, dar şi un stop la Dwiejra Bay.

Ziua 6 – Malul sudic al Maltei… Veţi vizita cel mai spectaculos monument megalitic multi-milenar din Malta, Hagar Qim, dar nu rataţi la doi paşi de istorie şi spectaculoasa Grota Albastra. Coborâţi pe ţărm unde veţi sări într-un mic vas care vă va plimba printre stâncile şi prin peşterile inundate de apă. Şi pentru după-amiază, mergeţi la Marsaxlokk, un orăşel pescăresc tipic…

Vezi şi alte locuri de vizitat în Malta!

Oferte de vacanta pentru Malta pe www.ecotrend.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter