Vizitează peștera-muzeu din Birzebbuga!

Stațiunea balneară Birzebbuga esre situată în apropiere de orașul pescăresc Marsaxlokk din Malta, fiind o destinație turistică foarte populară datorită siturilor arheologice, precum și a spectaculoasei plaje de nisip Pretty Bay.

Peștera Ghar Dalam
Cele mai importante situri arheologice pe care le poți admira în stațiune sunt: Templul megalitic Borg în Nadur și peștera Ghar Dalam. Aceasta din urma este cu atât mai relevantă pentru populația malteză cu cât aici au fost descoperite cele mai vechi urme ale așezărilor umane de pe insulă, care datează de acum 7.400 de ani.
Un râu de aproximativ 144 de metri adâncime a dus la formarea acestei peșteri, care a fost descoperită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, însă vizitatorii pot avea acces doar până la 50 de metri.
Vei observa aici că partea interioară a peșterii este ținută în intuneric complet, iar aceasta pentru a proteja una dintre cele 40 de specii de animale, care este foarte sensibilă la lumina și anume o rasă pe cale de dispatitie de liliac.
Muzeul Ghar Dalam
Descoperirile impresionante din interiorul peșterii au dus la dezvoltarea unui muzeu, unde sunt expuse câteva dintre acestea, reprezentând o bogăție remarcabilă de la oase de animale și până la artefacte umane. Printre acestea se numără un molar de elefant, maxilarul unui urs, dintele unui taur și oase de lilieci.
Straturile de jos ale peșterii conțineau fosile mai vechi de 500.000 de ani, ale unor elefanți pitici, hipopotami și păsări, iar deasupra stratului de pietriș  s-au găsit  oase ale unor cerbi ce datează de acum 18.000 de ani. Stratul cel mai de sus, supranumit ,,stratul de cultură”, este cel care datează de aproximativ 10.000 de ani și reprezintă dovezi ale primilor oameni de pe insulă.
Geanina Ichim

Sejur Malta
Hotel Excelsior 5* – de la 599 euro/pers, transport cu avionul, transferuri, 7 nopți cazare cu demipensiune, asistenta turistica, ofertă aniversară Malta Travel- 15 ani (www.malta.ro), 021/318.59.92

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter