Călătorii: Pe urmele Şeherezadei în Tunisia

De Lumea Femeilor, pe

Situată în nordul continentului african, Tunisia are un parfum exotic, ce te va cuceri din prima clipă. La fel a păţit şi George Lucas, regizorul filmului „Războiul stelelor”: fascinat de această ţară, a decis ca filmările să aibă loc aici
Preferi vacanţele liniştite, în care singurul efort depus ar fi să sorbi dintr-un cocteil, la marginea piscinei, într-un hotel cu multe stele? Sau îţi surâde ideea să dormi într-un cort, în deşertul Sahara, să pleci în expedi-ţii călare pe cămilă sau să porneşti într-un safari cu jeepul pe dunele de nisip? Atunci Tunisia este desti- naţia ta de vacanţă…

Insula lotofagilor (mâncătorii de lotus)

În „Odiseea” lui Homer, insula Jerba apare ca fiind ţinutul lotofagilor, iar locuitorilor le place să spună cu Ulise a fost cel dintâi turist al lor. În epopee, o parte din oamenii conduşi de eroul grec sunt intoxicaţi cu flori de lotus, plantă miraculoasă, ce avea puterea de a şterge amintirile. Azi, insula numără peste 1 milion de palmieri şi 700. 000 de măslini (unele exemplare au peste 3.000 de ani!). Insula adăposteşte şi un edificiu inedit pentru lumea arabă: sinagoga El Ghriba (una dintre cele mai vechi din lume), construită de evreii care au imigrat aici, după ce primul templu din Ierusalim a fost distrus.

În căutarea Fetei Morgana

Situat în apropierea graniţei algeriene, lacul sărat Chott el Jerid pare o „pajişte” de cristale sclipitoare în lumina soarelui. Dacă aveai convingerea că mirajele nu sunt altceva decât o invenţie, atunci vei avea şansa să le „vezi” cu ochii tăi. Tot aici vei găsi nişte suveniruri deosebite: „trandafirii de Sahara”, ce „răsar” în urma modificărilor chimice ale nisipului în contact cu apa.

Sătucul troglodiţilor (oamenii cavernelor)

Matmata este un sătuc faimos prin casele subterane săpate în dealuri. Temperaturile rămân constante tot timpul anului (20-22°C)  în aceste locuinţe. La intrarea în aceste case, există două simboluri, menite să le aducă noroc: mâna Fatimei şi conturul unui peşte. Cu toate că troglodiţii par rupţi de realitate, nu mică
îţi va fi surprinderea când vei vedea că au televizor, frigider, antenă satelit. Există şi restaurante troglodite, aşa că vei putea testa mâncarea tradiţională a localnicilor.

În bucătărie

Tunisienii se laudă cu harisa, un sos picant ce conţine chili, coriandru, chimen, usturoi, sare şi ulei de măsline. Când vine vorba despre mâncarea tradiţională a acestor meleaguri, trebuie menţionate neapărat: cuscus-ul şi brik-ul (o plăcintă foarte crocantă făcută din cartofi, ou şi carne – vită, miel sau ton).

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter