Bunele maniere la masa de Paşte

De Erika Chivu, pe

Paştele e prilej pentru mese alături de cei apropiaţi, dar şi alături de străini. Iată ce trebuie să ştii ca să nu te faci de râs la masă, oricine ţi-ar fi alături.
Sigur ştii că nu e frumos să vorbeşti cu gura plină, să ţii coatele pe masă sau să sorbi din supă. Iată şi alte sfaturi care te vor ajuta să fii un oaspete sau o gazdă manierată.

Când începi să mănânci?

– Dacă eşti la un restaurant, aşteaptă până când primesc mâncarea toţi cei de la masă.
– Dacă eşti în vizită la cineva, poţi începe să mănânci atunci când începe şi gazda.

Ce faci dacă îţi sună telefonul când eşti la masă

– E foarte urât să ai alte ocupaţii când eşti la masă, de pildă să asculţi muzică la MP3 player, să te joci cu părul, cu şerveţelul sau, mai rău, să vorbeşti la telefon.
– Dacă îţi sună telefonul, cere scuze şi mergi să vorbeşti în altă cameră.
– Bineînţeles că nu e frumos să fumezi în timp ce alţii mănâncă. Aşteaptă să termine toţi de mâncat şi apoi întreabă gazda unde se poate fuma.

Ce faci cu samburii de măsline?

– Resturile de mâncare vor ieşi din gură aşa cum au intrat, spun regulile. Dacă ai mâncat cu furculiţa, va trebui să scoţi resturile tot cu furculiţa.
– Când nu se poate, de pildă în cazul sâmburilor de măsline sau oaselor de peşte, foloseşte degetul arătător şi pe cel mare, iar resturile pune-le pe marginea farfuriei.
– În cazul resturilor mai mari sau neplăcute ca aspect, foloseşte şerveţelul cât mai discret.

Ce îi oferi gazdei?

– Dacă eşti invitată la masă e frumos să te duci cu un cadou simbolic pentru gazdă.
– Nu e indicat să duci vin, prăjituri sau bomboane, pentru că gazda se va simţi obligată să le servească şi atunci n-ar mai fi un cadou pentru ea. Cel mai bine e să-i oferi un buchet de flori.

Ce faci dacă nu îţi place mâncarea?

– Întotdeauna e bine să faci un compliment gazdei, chiar dacă mâncarea nu ţi-a placut, dar ai grija să nu spui o minciună evidentă.
– Nu e frumos sa refuzi mâncarea care nu îţi place. Gustă un pic din toate alimentele, apoi spune că eşti sătulă. Nu e gresit să laşi mâncare în farfurie, iar gazda nu ar trebui să insiste ca să mănânci tot.
– Nu e politicos să ceri altă mâncare decât ce ţi se oferă, chiar dacă nu poţi mânca din motive de sănătate. În caz că ai o alergie alimentară sau ţii vreun regim impus de medic e bine să anunţi înainte să te aşezi la masă sau chiar atunci când primeşti invitaţia.

Alte reguli la masa de Paşte

– Dacă îţi pui băutura în pahar, nu începe să bei până nu-i întrebi şi pe ceilalţi dacă vor să le torni.
– Dacă mănânci pâine sub formă de felii sau chifle, rupe câte o bucată mică cu mâna înainte de a o duce la gură.
– Nu e politicos să muşti direct din chiflă şi nici să-ţi rupi deodată mai multe bucăţi mici.
– Dacă ai nevoie de un obiect care e departe de tine, nu e politicos să te întinzi până la el şi nici să te ridici în picioare. Mai bine cere-l cuiva din apropiere, dar nu uita să spui mulţumesc.

– Dacă cineva îţi cere un obiect de la masă nu e politicos să i-l dai în mână, ci să i-l pui pe masă într-un loc unde poate ajunge.
– Cum foloseşti serveţelul? Scopul bunelor maniere la masă este să nu te murdăreşti în timp ce mănânci, aşa că teoretic nu ar trebui să ai nevoie de serveţel. Dacă îl foloseşti totuşi trebuie să-ţi tamponezi uşor buzele cu el.
– Nu e politicos să sufli în mâncare sau cafea. Dacă primesti ceva fierbinte, aşteaptă să se răcească.
– După ce ai folosit tacâmurile nu mai ai voie să le aşezi pe faţa de masă.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter