Blue Monday: azi este cea mai deprimantă zi din an

De Laura Davidescu, pe
Cea de-a treia zi de luni din an, care cade astăzi, 16 ianuarie 2017, este considerată de specialiști cea mai deprimantă zi din an. Iată ce poți face pentru a o înveseli puțin.

Încă din 2005, Cliff Arnall, un cercetător de la Universitatea din Cardiff (Marea Britanie) a dat publicității o formulă matematică aptă să prezică cele mai deprimante zile ale unui an. Formula ia în considerare factori precum starea vremii, nivelul de îndatorare, numărul de zile trecute de la Crăciun și motivația, ecuația sa sugerând că cea de-a treia zi de luni din ianuarie (care anul acesta cade pe 16 ianuarie) este cea în care nivelul de insatisfacție, depresie și tristețe al fiecăruia dintre noi atinge un minimum.

Iar anul acesta, spre deosebire de alți ani, e posibil ca Blue Monday, cum a fost denumită cea mai deprimantă zi din an, să fie chiar mai tristă ca în alți ani, cel puțin în cazul englezilor, care, pe lângă vremea proastă (și în Marea Britanie a nins destul de mult), ratele neplătite, luminițele de Crăciun nestrânse de pe străzi, se confuntă cu amenințările Brexit. Acestora li se adaugă numărul mare de vedete care au decedat în ultimul an, ceea ce ne amintește tuturor cât suntem de trecători pe acest pământ.

La polul opus ecuației lui dr Cliff Arnall, care prezice cea mai deprimantă zi din an, se află cercetările oamenilor de știință de la Universitatea din sussex, care calculează anual un indice al zile lor fericite. Dr George Mackerron și echipa sau au monitorizat nivelul de optimism al britanicilor timp de șase ani folosind o aplicație denumită Mappiness, care roagă oamenii să-și dea singuri un procentaj zilnic al fericirii, pe o scală de la 1 la 100. Până în prezent, s-au înregistrat 3,5 milioane de voturi. De exemplu, în ziua alegerilor din statele Unite, indicele fericirii a scăzut la 55, cel mai scăzut înregistrat până în prezent, cu excepția zilelor Blue Monday. Cea mai fericită zi a britanicilor din ultimii șase ani a fost Crăciunul din 2010, când nivelul înregistrat de Mappiness a fost de 75,7%.

Pentru a înlătura depresia, dr Arnall ne sfătuiește să ne înveselim concentrându-ne asupra lucrurilor pe care le putem influența: “cea mai simplă metodă de a ne înveseli este să petrecem mai mult timp cu cei care ne sunt dragi sau cu persoanele care împărtășesc aceleași pasiuni cu ale noastre.”

Sursa foto: Shutterstock

S-ar putea să te intereseze și:

Lunea sinucigașilor

Câte tipuri de depresie există și cum poți combate efectele

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter