„Avatar” provoacă depresie în rândul fanilor

De Nicoleta Galeteanu, pe

„Avatar”, ultima producţie a lui James Cameron, vizionata de milioane de cinefili din toată lumea care i-a adus încasări record de peste un miliard de dolari, a dat naştere…
… la o reală nebunie, la propriu de această dată.

Fascinaţi de lumea extraordinară imaginată de Cameron, fanii peliculei „Avatar” au rămas traumatizaţi, găsind dificilă reîntoarcerea în lumea reală.  
 
Potrivit publicaţiei Daily Mail, depresia pe care a provocat-o pelicula a făcut numeroase victime, după ce pe site-urile fanilor s-au găsit mesaje în care aceştia mărturiseau că au intenţii de sinucidere.

Unul dintre utilizatori mărturiseşte că după ce a văzut „Avatar” prima oară s-a simţit cu adevărat deprimat, revenind în lumea reală. „Peste câteva zile m-am dus să-l văd încă o data pentru a scăpa de sentimentul de depresie şi de lipsa de speranţă pe care ţi-o dă experienţa”, notează publicaţia.  

Un alt fan marcat de povestea lui Cameron, mărturiseşte că filmul i-a provocat o deziluzie puternică, gândind că sinuciderea i-ar putea da posibilitatea să se reîncarneze într-o astfel de fiinţă nepământeana şi într-o lume similară celei de pe Pandora.  

De când am văzut filmul am fost deprimat. Văzând frumoasa lume Pandora şi toţi Na’vi mi-am dorit să fiu unul dintre ei. Chiar m-am gândit să mă sinucid, contemplând ideea că dacă voi muri aş putea renaşte într-o lume similară cu Pandora”.
 
Aceştia au început să îşi ofere sfaturi recirpoc pentru a trece peste depresia născută din imposibilitatea de a vizita Pandora, notează presa americană.  
 
„Avatar”, „o fantezie rasială prin excelenţă”
 
Mai mult, filmul promovează şi ideea că rasele „non-albe” sunt primitive şi incapabile să se ajute singure, acuză unii critici americani.  

Porivit acestora, povestea unui alb care salvează o rasă de extratereştri perpetuează „legenda unui Mesia alb”, scrie Telegraph.

Bazat pe probleme reale, de actualitate, precum lăcomia oamenilor pentru resursele subterane ale altor popoare, regizorul cade însă, într-o altă extremă, aşa încât conflictul dintre cele două civilizaţii îl incriminează pe Cameron de discriminare rasială.  
 
Personajul principal, deşi la început luptă alături de semenii săi, devotat unui scop comun, în final, ajunge să lupte împotrivă acestora, care se pare, au intenţii criminale de amploarea unui genocid. Imaginea pe care o atribuie regizorul speciei umane ar aduce în acest fel prejudicii acesteia, umilind astfel oamenii în faţă unei rase umanoide extraterestre.  
 
David Brooks, jurnalist la New York Times, susţine că „Avatar este o fantezie rasială prin excelenţă”. Se bazează pe stereotipul că albii sunt raţionali şi tehnocraţi, în vreme ce colonizatii sunt spirituali şi atletici. Se bazează pe ipoteza că celelalte rase au nevoie de un Mesia alb care să le conducă cruciadele. La baza lui „Avatar” stă şi principiul care propovăduieşte faptul că analfabetismul este calea spre har„.

În replică, regizorul şi directorul filmului a spus că mesajul pe care îl transmite „Avatar” este respectul faţă de ceilalţi.
 
În pofida criticilor, filmul continuă să aducă cinefili în sălile de cinema. După numai trei săptămâni, încasările filmului au a depăşit un miliard de dolari. Astfel, în prezent, „Avatar” ocupă locul al patrulea în topul filmelor cu cele mai mari încasări din lume.  


Foto: NortFoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter