10 întrebări pe care este obligatoriu să le adresezi părinților tăi

De Oana Dinu, pe Ultimul update Vineri, 19 octombrie 2018, 09:38
Cu toții sperăm să-i avem pe cei dragi întotdeauna aproape, dar atunci când se întâmplă să nu fie așa, realizăm câte am amânat să ne spunem. Iată 10 întrebări pe care este obligatoriu să le adresezi părinților tăi.

Adeseori amânăm discuții și ne reprimăm dorința de a ști mai multe despre rădăcinile noastre, convinși că este timp pentru toate. Și uneori, rămânem cu întrebări ale căror răspunsuri nu le mai putem afla. De aceea, atâta vreme cât avem părinții aproape, este necesar să le adresăm aceste 10 întrebări ce ne vor ajuta de-a lungul vieții, conform Reader’s Digest.

Ați fost vreodată depresivi?

Răspunsul la această întrebare ți-ar putea oferi informații importante pentru sănătatea ta mintală. Cercetările efectuate în ultimii ani au confirmat o legătură genetică în numeroase tulburări de gândire și dispoziție, inclusiv depresie, anxietate, tulburare bipolară, probleme de control al impulsurilor și schizofrenie. De aceea, ar trebui să le adresezi părinților întrebări despre sănătatea lor mintală sau a altor rude. Dacă sunt reticenți la acest subiect, pune întrebări mai generale, cum ar fi: Ați avut vreodată un moment în care v-ați simțit foarte triști? Vi s-a întâmplat să nu aveți chef să ieși o perioadă din casă? Ați fost vreodată foarte furioși?

Care este cea mai importantă amintire din copilăria voastră?

O mulțime de informații valoroase pot reieși din această întrebare simplă. Ai grijă să nu fie o întrebare prea generală, ci un una specifică, deschisă. De exemplu, i-ai putea întreba: Ați fost nevoiți să depășiți un moment extrem de dificil? Cum ați reușit? Cum v-ați ales cariera? Care a fost cea mai frumoasă zi de naștere? Care este cel mai greu lucru pe care a trebuit să îl faceți vreodată? Apoi, completează cu întrebări care îi va ajuta să își amintească detaliile. Este important fiecare moment, nu doar finalul fericit. Odată ce ai o serie de astfel de povestiri din copilăria părinților tăi, păstrează-le în format video.

Există membri ai familiei care au suferit boli grave? 

Primul lucru pe care cei mai mulți medici îl fac atunci când le treci pragul cabinetului este să te întrebe despre bolile și afecțiunile pe care le suferă rudele de gradul întâi, adică mama, tata și frații. Iar motivul este unul cât se poate de important. Afecțiunile inimii, diabetul, hipertensiunea arterială, diferite forme de cancer, și alte boli precum Alzheimer, demență, accidentul vascular cerebral, bolile gastrointestinale, afecțiunile renale, bolile pulmonare sau osteoporoza sau alte boli, au toate o strânsă legătură genetică. Știind istoricul medical al familiei, vei înțelege mai bine riscul la care ești supusă.

Care este povestea nașterii mele?

Majoritatea mamelor adoră să povestească în detaliu despre nașterea copiilor lor, iar acum este momentul să afli totul despre ziua în care ai venit pe lume. Întreabă cum au primit vestea sarcinii, cum ți-au ales numele, primele gânduri atunci când te-au strâns în brațe pentru prima oară. Îi poți ruga să îți arate fotografii sau videoclipuri, care să susțină întreaga poveste.

Cum au murit bunicii?

Oamenii nu sunt întotdeauna deschiși sau complet sinceri în ceea ce privește moartea celor apropiați. Fie că a fost vorba de ceva foarte serios, cum ar fi o sinucidere, sau ceva neînțeles la vremea respectivă, cum ar fi cancerul, poate nu vei afla exact decât dacă întrebi în mod direct. Chiar dacă astfel de momente sunt extrem de dureroase și dificil de povestit, este foarte important să le cunoști. În afara faptului că secretele de familie sunt nocive pentru generațiile viitoare, orice informație legată de strămoșii tăi, cum ar fi cauzele bolii sau orice alt factor legat de această problemă, te ajută să știi cum stai cu propria sănătate.

Care este povestea vieții voastre? 

Să cunoști doar lucrurile generale, cum ar fi locul nașterii, nu este suficient. Mediul în care au crescut părinții tăi, valorile culturale și modul în care s-au format din copilărie până la vârsta adultă, sunt lucruri pe care orice copil ar trebui să le cunoască. Să discuți cu părinții despre astfel de lucruri poate fi una dintre cele mai plăcute și benefice conversații pe care o poți avea vreodată. Te va ajuta să îi cunoști mai bine, să îi înțelegi mai mult, să îți explici ce stă în spatele comportamentelor lor. De asemenea, vei afla percepțiile lor asupra vieții, sentimentele lor și modul de relaționare cu oamenii din jur. Întreabă-i despre tradițiile de familie sau cele ale comunității în care ei s-au dezvoltat.

Care era stilul lor vestimentar?

Această întrebare o să deschidă cutia cu amintiri din perioada lor de adolescență. Este modul perfect de a afla ce fel de adolescenți au fost, ce interese sau visuri aveau. S-ar putea să te surprindă faptul că nu ești departe de preferințele lor.  În plus, este o pregătire bună pentru copiii tăi, deoarece îmbrăcămintea pe care azi tu o consideri cool va arăta la fel de ridicol pentru ei într-o zi!

Ați fumat vreodată?

Fumatul este un factor major ce contribuie la apariția anumitor boli care duc chiar la deces. Dacă mama a fumat în timpul sarcinii sau dacă ai fost fumătoare pasivă, este important pentru sănătatea ta să știi asta. De asemenea, este bine să afli dacă a existat un consum de alte substanțe, cum ar fi drogurile sau alcoolul, acestea având uneori efecte genetice și sociale asupra familiei, de-a lungul generațiilor.

Cum ați vrea să fiți îngrijiți la bătrânețe? 

Aceasta este poate cea mai dificilă dintre cele 10 întrebări pe care este obligatoriu să le adresezi părinților tăi. Încurajează-ți părinții să îți spună cum văd ei această perioadă, înainte să apară probleme de memorie, specifice vârstelor înainte. Directivele te vor ajuta să ai o idee clară despre ce trebuie să faci atunci când veiprelua frâiele. Chiar dacă pare deplasat să îi întrebi despre donarea de organe sau posibilitatea internării într-un azil de bătrâni, răspunsul te va ajuta să le urmezi dorințele întocmai.

Ce lecții de viață ați vrea să transmiteți mai departe?

Din momentul în care am fost concepuți (și probabil chiar înainte), părinții au început să se gândească la ce ar vrea să transmită urmașilor. Uneori ei așteaptă pur și simplu momentul „potrivit”să spună – un moment care poate nu va veni niciodată dacă nu îi întrebi în mod direct. Chiar dacă ești adultă și ai la rândul tău copii, nu e niciodată prea târziu să îți întrebi părinții despre cele mai prețioase lecții de viață pe care le-au învățat și despre ce speră ca tu să reții. Răspunsurile s-ar putea să îți schimbe perspectiva asupra familiei și a vieții.

Citește și: 

Vremea 19 octombrie 2018. Temperaturile sunt în scădere

5 greșeli făcute zilnic din cauza cărora simți că niciodată nu ai timp destul

Sursă foto: shutterstock.com

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter