Sfânta Parascheva, sărbătorită pe 14 octombrie. Tradiții și obiceiuri de Sfânta Cuvioasă Parascheva

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Luni, 10 ianuarie 2022, 13:50

Sfânta Parascheva este ocrotitoarea Moldovei și ocrotitoarea tuturor celor bolnavi și nevoiași. Numeroase miracole a făcut cuvioasa pentru cei mai năpăstuiți dintre noi care s-au rugat cu sufletul curat lângă racla ei de la Iași și numeroase binecuvântări răspândește și azi credința în puterea ei vindecătoare.

Cuprins

Sfânta Parascheva de la Iași a ajuns în capitala Moldovei din secolul al XVII-lea, din vremea lui vodă Vasile Lupu. De atunci, mii de români merg în fiecare an să se închine la moaștele ei și să se roage pentru putere și sănătate.

Moaștele Sf. Paracheva sunt cunoscute încă din Evul Mediu făcătoare de minuni. Pe mulți nevoiași i-a ajutat sfânta după moarte, așa cum ajuta în timpul vieții ei pe toți copiii orfani și pe toți sărmanii care veneau să se roage la biserică.

Puterea miracolelor înfăptuite de Cuvioasa Parascheva nu a fost niciodată contestată și oamenii știu că primesc sprijin ori de câte ori se roagă la racla ei. Suferinzi, ologi, orbi, bolnavi de cancer, bolnavi de rinichi, cu operații grele și suferințe pe care abia le duc pe picioare, mulți credincioși susțin că s-au vindecat după ce au ajuns la moaștele sfintei.

Sfânta Cuvioasă Parascheva, numită și Sf. Vineri cea bătrână și înțeleaptă

Cu o asemenea putere tămăduitoare, Sf. Parascheva are un loc aparte în inima românilor. Ea era denumită pe vremuri, în popor, drept Sf. Vineri, o bătrână înțeleaptă, cu un suflet mare și de grabă ajutătoare pentru cei drepți și credincioși.

I se mai spunea și Vinerea cea Mare de Toamnă, știut din bătrâni că numele de paraschiva însemna în greaca veche cea de a cincea zi din săptămână, adică vineri.

Oamenii o prețuiau pe Sf. Vineri, o venerau, dar se și temeau de mânia sfintei când nu respectau întocmai obiceiurile vechi legate de sărbătoarea ei.

Care au fost minunile Sfintei Parascheva

Obiceiuri din vechime la Sfânta Parascheva

Sf. Vineri sau Sf. Parascheva are praznic mare în calendarul creștin pe data de 14 octombrie, iar cel mai important obicei în această zi este să se dea de pomană în primul rând pâine bună din grâu nou și must.

Este o zi de rugăciune și de post, iar oamenii nu lucrează, femeile nu gătesc, nu fac curat, nu cos, nu țes, ci numai se îngrijesc de copii și de mâncare. Nici focul în sobă nu se făcea pe timpul zilei.

Conform credinței populare, fetele nu aveau voie sub nicio formă să coasă că rămâneau nemăritate.

Pe masă, după slujbă, se aducea pâine sfințită la biserică, must și vin. Se mâncau bucate simple, dar nu se mâncau deloc fructe sau legume roșii, care aminteau de sacrificiul martirilor creștini.

Cum se citea vremea în ziua Sf. Parascheva

Ziua de 14 octombrie era o zi deosebit de importantă în calendarul agrar al românilor. În această zi se vedeau primele semne de iarnă și oamenii obișnuiau să prevadă cum va fi timpul.

Dacă ziua era rece, mohorâtă și burnița, însemna că iarna este aproape și va fi grea, cu zăpadă multă.

Dacă oile se strângeau în ocol și se culcau devreme, iarăși era semn că venea iarna repede și zăpada mai devreme decât în alți ani. Când oile se strângeau de frig, era semn că iarna avea să fie lungă.

Se mai zicea că așa cum era vremea de ziua sfintei, așa avea să fie până la Sf. Dumitru, pe 26 octombrie.

Superstiții legate de ziua Sf. Cuvioase Parascheva, 14 octombrie

mosii de tomna 2020 sambata mortilor pomana coliva prescurca lumanari sticla cu vin

Sf. Parascheva sau Sf. Vineri este ocrotitoarea femeilor și a fetelor, le ajută să fie sănătoase, să se mărite, să facă prunci sănătoși și le poartă de grijă la naștere.

Fetele țineau cu mare evalvie ziua cuvioasei Paraschiva, nu lucrau nimic de teamă să nu le iasă negi pe mâini.

Femeile se rugau seara la Sf. Parascheva să le apară în vis și să le îndrume, mai ales cu sfaturi și povețe pentru sănătate când aveau pe cineva bolnav în familie.

Cine o visa pe Sf. Parascheva primea și un sfat prețios pe care trebuia să îl urmeze întocmai, altfel îl urmărea năpasta toată viața. Când sfânta era supărată pe un credincios care i-a nesocotit ziua, se zice că îi apărea în vis și îl atingea cu toiagul. De aceea, oamenii țineau post și se rugau pentru sănătate și liniște.

Tot de Sf. Parascheva trebuie să fim foarte generoși și să împărțim alimente și bani celor care sunt bătuți de soartă. Dacă ne cere cineva ajutorul, nu trebuie să îl ocolim, că altfel se abate nenorocirea pe capul nostru. Dar cine dă de pomană va avea sărbători cu belșug tot anul.

În dimineața zilei de 14 octombrie nu se mânca, se ținea post până se termina slujba la biserică. Cine mânca dimineața, avea să sufere tot anul de dureri de stomac.

Vezi cand nu se fac nunti in 2022, ce sunt praznicele imparatesti si ce inseamna sarbatoarea cu cruce neagra in calendar!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter