Sfânta Ana, maica Fecioarei Maria. Tradiții și obiceiuri

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Vineri, 29 iulie 2022, 17:45

Creștinii din toată lumea o sărbătoresc la data de 9 septembrie pe Sfânta Ana, mama Născătoarei de Dumnezeu, ocrotitoarea mamelor și copiilor. Sfânta Ana este sărbătorită la numai o zi după Sf. Maria Mică.

Cuprins

Sfânta Ana și soțul ei, Sf. Ioachim sunt sărbătoriți la început de toamnă, pe data de 9 septembrie, la numai o zi după Nașterea Maicii Domnului. Sfinții Ioachim și Ana sunt sfinți ocrotitori ai familiei, iar Sf Ana este în mod deosebit considerată ocrotitoarea copiilor, bebelușilor, mamelor și femeilor însărcinate.

Viața lui Ioachim și a Anei în tradiția biblică

Sfânta Ana, maica Fecioarei Maria. Tradiții și obiceiuri

Ioachim și Ana au fost din tinerețe respectați în comunitatea lor, erau oameni harnici și cumpătați. Ioachim se presupune că se trăgea din neamul regelui David, din seminția lui Iuda, iar Ana provenea din familia lui Matan și era soră cu Elisabeta, cea care l-a născut pe Sf. Prooroc Ioan Botezătorul.

Cei doi erau foarte credincioși și atașați de valorile morale și de viața comunității. Ei respectau tradițiile vechi evreiești, îi ajutau pe cei mai săraci din jurul lor și o treime din avutul lor mergea către templu. Din nefericire, în tinerețe nu au reușit deloc să aibă copii, iar timpul trecând, oamenii au început să îi disprețuiască.

Ioachim și Ana se rugau zilnic să aibă un vlăstar și să își facă o familie adevărată, dar rugile lor întârziau să se împlinească. Au mai trecut anii, ei au înaintat în vârstă, dar nu și-au pierdut nicio clipă speranța. Din păcate, comunitatea i-a îndepărtat, iar rabinii din templu au refuzat să le mai primească ofrandele, văzând că cei doi nu reușesc să aibă o familie.

De durere, Ioachim a decis să se izoleze o vreme într-o peșteră, departe de lume, în post negru și rugăciune. Ana a continuat și mai fierbinte să se roage pentru un copil, iar în cele din urmă Dumnezeu și-a îndreptat privirile către ei.

Nașterea micuței Maria, Maica Domnului

Dumnezeu l-a trimis pe Arhanghelul Gabriel să îi vestească lui Ioachim că rugile lui se vor împlini. Gabriel i-a spus să meargă acasă la soția lui și i-a dat vestea cea mare că în curând vor avea un vlăstar.

Bucuria a fost nețărmurită în sufletul celor doi și nu le-a venit să creadă că la o vârstă așa înaintată, aproape 50 de ani după unele surse biblice, ar mai putea avea copii. Dar credința în Dumnezeu i-a ajutat și în viața lor a sosit o fetiță pe care au botezat-o Maria, ”vlăstarul mult dorit”.

De când a simțit prima dată copilul în pântecele ei, Sf Ana a promis că acesta va fi închinat lui Dumnezeu și că va fi dus la templu unde va primi o educație aleasă, în spiritul credinței.

Într-adevăr, la vârsta de 3 ani, micuța Maria a fost dusă la templu de către părinții ei unde a trăit conform tradiției iudaice și a studiat învățăturile religioase.

Sursele biblice spun că Sf. Ana ar mai fi trăit până la vârsta de 69 de ani, iar Ioachim până la vârsta de 80 de ani, murind la o distanță de numai doi ani unul după celălalt.

Sfânta Ana, tradiții din popor

Sfânta Ana, maica Fecioarei Maria. Tradiții și obiceiuri

Credința populară spune că Sfânta Ana ar fi fost soră cu Sfântul Ilie și că ar fi trăit toată viața ei în credință și pioșenie. A fost o femeie înțeleaptă și generoasă, mereu ajutându-i pe cei năpăstuiți de soartă, fiind la rândul ei greu încercată de durerea de a nu avea copii în tinerețe.

Sfânta Ana este considerată ocrotitoarea bebelușilor și a copiilor, precum și a femeilor însărcinate. Cuplurile care își doresc copii și nu îi pot avea la timpul sortit se roagă adesea la Sfinții Ioachim și Ana pentru împlinirea visului lor.

Tot la Sf. Ana se roagă și femeile însărcinate să aibă o sarcină ușoară, un bebeluș sănătos și să nască ușor, fără dureri și complicații. În casele tinerilor care se căsătoresc și își doresc cât mai repede copii este bine să fie primită și o icoană cu Sf. Ana.

Moaștele Sfintei Ana se află la Schitul Sfintei Ana de pe Muntele Athos.

Credințe vechi care se respectă de Sf. Ana

Ziua de 9 septembrie, când sunt pomeniți Sfinții Ioachim și Ana este zi de sărbătoare pentru creștini. În această zi, conform tradiției, nu se spală și nu se face curățenie.

Femeile sunt îndemnate să meargă la slujba de dimineață și apoi să pregătească pachete cu dulciuri și fructe pe care să le împartă copiilor pentru sufletele celor adormiți din familiile lor.

Se spune că la această sărbătoare nu este bine să te scoli sătul de la masă și să lași câteva bucate și pentru cei care nu au, așa cum Sfânta Ana era darnică întotdeauna cu oamenii sărmani. Este o sărbătoare în care este bine să faci un gest caritabil și să ajuți chiar și un om străin.

În anumite zone din țară, femeile veneau acasă cu apă sfințită, după slujba de la biserică, și ungeau fruntea copiilor cu ea în formă de cruce, să fie ocrotiți de Sf. Ana, să fie sănătoși și cu noroc.

Tot în această zi se spune că nu este bine să dai bani cu împrumut sau alte lucruri cu împrumut. Este ziua în care trebuie să oferi ceea ce poți celor care au nevoie, dar să nu aștepți nimic în schimb.

Oamenii mai sunt sfătuiți în această zi să nu se certe cu nimeni și să nu se supere pe nimeni. Este o sărbătoare a generozității și trebuie să fim cât mai îngăduitori unii cu alții, așa cum Sfinții Ioachim și Ana au fost darnici și răbdători cu cei care i-au prigonit.

Vezi şi Psalmul 50 al lui David!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter