Povestea româncei vândută de Ceaușescu în Venezuela. Chiar dacă țara adoptivă se confruntă cu foametea, nu vrea să se întoarcă în România

De Unica.ro, pe
Elisabeta Margareta Grosz a trecut granițele țării pe vremea regimului comunist și a ajuns în Venezuela, după ce soțul i-a plătit lui Ceaușescu 10.000 de dolari pentru ea. Locuiește în Caracas de 46 de ani și nu s-ar întoarce niciodată în România. 

Elisabeta Margareta Grosz, în vârstă de 73 de ani, are o poveste de viață parcă desprinsă din filme. A ajuns în America de Sud dintr-o întâmplare, dar nu s-ar mai întoarce în țara natală, chiar dacă în prezent Venezuela este măcinată de sărăcie, potrivit Libertatea.

S-a născut la București și în 1969 a absolvit Conservatorul „Ciprian Porumbescu”.  La doi ani după aceea, soțul ei, inginerul Lungu, absolvent de Politehnică și fost angajat la Institutul de Cercetări din Pipera, a plecat în delegație și nu s-a mai întors.

”Soțul meu a plecat la un congres de informatică în Helsinki. Și-a prelungit șezutul în Finlanda, cum îmi place mie să spun. De acolo, a fugit în Suedia, unde avea un prieten căsătorit cu o suedeză. A cerut azil politic pentru șase luni, după care s-a dus direct în Venezuela. La Caracas, avea doi unchi, frații mamei, familia Pria”, a mărturisit Elisabeta pentru sursa citată.

Nu știa ce planuri are bărbatul alături de care pășise spre altar și s-a trezit cuprinsă în vâltoarea unor evenimente care aveau să îi schimbe viața.

”Eram căsătorită de un an cu el, dar m-a lăsat mască prin decizia de a nu se mai întoarce în țară. Nu m-a anunțat că vrea să fugă și nimeni nu m-a crezut că nu știam nimic. Plecase cu geamantanul plin cu lucruri pentru o săptămână, cu diurna, cu pașaportul și cu biletul de avion dus-întors”, își aduce aminte femeia.

Românca a fost cumpărată de soț de la Ceaușescu cu 10.000 de dolari

Soarta Elisabetei a fost dezbătută de soțul acesteia, aflat la peste 9.000 km distanță de țară, și Nicolae Ceaușesescu, șeful de stat al Republicii Socialiste România. Pentru reîntregirea familiei, românca a fost lăsată să plece în schimbul sumei de 10.000 de dolari.

”Au venit cei de la Cadre, de la institutul care l-a trimis în delegație pe soțul meu, și m-au luat la întrebări. Mai apoi, după negocieri, s-a stabilit că voi fi lăsată să plec în schimbul unei sume modice (râde). Soțul m-a cumpărat de la Ceaușescu cu 10.000$. Cum vindea evrei, cu 5.000-10.000$ bucata, tot așa, Ceaușescu vindea români! Banii pe mine s-au plătit la o bancă din Viena, Austria. Ca să adune suma asta, soțul s-a împrumutat în trei locuri: de la unchi, de la un grec și de la patronul fabricii unde lucra”, a povestit Elisabeta Margareta Grosz.

În 1973, aceasta a ajuns în nordul Americii de Sud. În Venezuela acelor ani, condițiile de trai erau mult mai bune decât în România.

”Curgea lapte și miere. Nu exagerez cu nimic. La început, am predat lecții de pian, deși soțul câștiga bine și puteam sta acasă. Nu era nevoie să muncesc. Dar nu puteam sta degeaba. De ce pian? Aici nu se auzise de violoncel, iar pianul era al doilea instrument pe care-l studiasem la Conservator! Așa că am predat instrumentul secundar”, remomerează aceasta.

Chiar dacă în Venezuela este foamete, Elisabeta nu vrea să se întoarcă în România

Chiar dacă la Caracas, acolo unde Elisabeta activează din 1984 la Orchestra Simfonică și lucrează ca profesoară de violoncel la o școală privată, oamenii nu prea mai au ce să mănânce și gradul de insecuritate este înalt, românca o duce bine. Aceasta predă violoncel unor copii din familii bogate, câștigă bine și face parte din înalta societate din Venezuela.

„Eu câștig bine, dar alții câștigă mizerabil. Ca să vă faceți o idee, un dolar american înseamnă aici 5.800 de bolivari, iar salariul minim este de 40.000 de bolivari. Faceți calculul! Suntem total în ruină! Nu se găsește pâine mereu” a mărturisit Elisabeta.

Nu își dorește să se întoarcă în țară. Îi place mai mult clima caldă din America de Sud, familia ei este stabilită acolo și nu îi plac românii.

„Am două motive: primul este clima, care este extraordinară aici. Acum sunt 26 de grade Celsius. Așa este tot timpul anului. Al doilea este faptul că nu-mi mai place lumea din România! Recunosc asta! Plus că am familia aici. Fiul meu este stabilit în Venezuela, are familia lui. Dacă aș reveni în România, unde nu mă mai trage nimic, după ce mama a murit în 2009, nu mi-aș mai cumpăra mașină, la ce trafic este acolo. La Caracas, bulevardele sunt mari, nu se compară cu ce este în București. Aici este foamete, dar nu, nu plec!” a mai spus ea.

Sursă foto: Libertatea

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter