Moșii de iarnă 2021. Când pică Sâmbăta Morților și ce tradiții trebuie respectate

De Unica.ro, pe Ultimul update Vineri, 12 februarie 2021, 16:02

Moșii de iarnă sau Sâmbăta morților reprezintă una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox și dă startul celor șapte Sâmbete ale Morților. În 2021, sărbătoarea se prăznuiește pe data de 6 martie.

Ce sunt Moșii de iarnă

Moșii de Iarnă marchează momentul în care cei trecuți în neființă sunt pomeniți de Biserica Ortodoxă prin organizarea Slujbei Parastasului și a Sfintei Liturghii. Astfel, înepând cu data de 6 martie 2021, credincioșii vor pomenii morții șapte sâmbete la rând până în Săptămâna Mare, cea dinaintea Paștelui, care va fi sărbătorit în 2021 pe 2 mai.

Ce semnifică Moșii de Iarnă

Conform credinței străvechi, în acceastă zi sufletele morților coboară pe pământ pentru a se “hrăni” cu mireasma bucatelor gătite de cei vii. Se spune că cei care au rude decedate trebuie să pregătească mâncare gătită gustoasă pentru ca mirosul să le fie de ajuns pentru tot restul anului.

Ce se dă de pomană la Moșii de Iarnă

De obicei, rudele celor decedați pregătesc pentru a da de pomană sarmale, plăcinte, colivă, colaci, fructe și vin. Coliva, colacul (sau turta), restul bucatelor, o sticlă cu vin și pomelnicul în care sunt trecute numele persoanelor decedate trebuie duse la biserică în dimineața Sâmbetei Morților pentru a fi slujite de preot, iar abia apoi vor fi date de pomană.

De asemenea, familia poate pregăti pentru pomană felul de mâncare pe care cei care nu mai sunt printre noi îl preferau în timpul vieții. Foarte important este ca odată cu bucatele gătite și se dea de pomană și lumâniri aprinse.

În Muntenia se pune în pachetul de pomană și un bănuţ pentru a aduce spor atât celui ce a dat, cât și celui care a primit.

În Banat, femeile merg mai întâi la cimitir pentru a tămâia mormintele, iar abia apoi se duc la biserică pentru a sfinți bucatele. După slujba religioasă, femeile împart pomeni. Specific Banatului este un preparat din grâu fiert, brânză şi unt care se dă de pomană la Moșii de Iarnă.

Pachetele pentru pomană care se dau în zona Bucovinei trebuie să conţină plăcinte cu brânză şi, de obicei, se împart familiilor amărâte.

În Transilvania, în pachetele care se împart se pune o prăjitură numită „pupi”, care este un chec cu mere.

Moșii de iarnă – Cine nu poate fi pomenit

La Moșii de Iarnă nu pot fi pomenite persoanele care nu sunt membri ai Bisericii Ortodoxe, dar nici cele care nu au fost botezate.

Moșii de iarnă  – Tradiții și obiceiuri

Potrivit tradiției străvechi, alimentele care rămân nemâncate în Sâmbăta Morților nu se păstrează pentru a doua zi, ci se aruncă. Se spune că dacă nu se întâmplă acest lucru, iarna se va răzbuna și va trimite valuri de nămeți de zăpadă pentru cei care nu respectă acest obicei.

În ziua Moșilor de Iarnă nu se lucrează, iar cei care se abat de la această regulă vor fi pedepsiți să tremure precum piftia și să li se întoarcă pomana înapoi.

Potrivit tradiției creștin ortodoxe, după Moșii de Iarnă, odată cu Duminica Lăsatei Secului de carne, nu se mai fac cununii religioase până în a doua duminică după Paște.

Foto – 123rf.com

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter