Liliana Ionescu: Totul despre yoga pentru copii

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 19 iulie 2022, 13:31

Yoga intră în viețile copiilor cu zâmbetul pe buze, în joacă. Nici vorbă de execuția perfectă, ci de distracție, starea naturală a copilăriei, stare pe care noi, adulții, am pierdut-o printre rândurile aglomerate ale vieții. Joaca este esențială în dezvoltarea copiilor, pentru că stimulează creierul să realizeze conexiunile între celulele nervoase, iar asta ajută la dezvoltarea abilităților motorii brute (mersul pe jos, alergare, sărituri etc.) și a abilităților motorii fine (scris, lucru de mână, folosirea micilor unelte).

Copiii noștri sunt mult mai ocupați decât suntem noi. Se trezesc dis-de-dimineață și pleacă la școală sau la grădiniță unde rămân 4, 6 sau chiar 10 ore, de cele mai multe ori, nemișcați în bănci. După ore, merg la alte cursuri, de pian, limbi străine, meditații la matematică sau diverse sporturi competitive. Seara ajung acasă obosiți, irascibili și nu-și mai doresc decât să petreacă puțin timp jucându-se cu părinții. Care, la rândul lor sunt epuizați.

Totul se desfășoară cu viteza unui roller-coaster și are aceleași linii sinuoase. Noi, adulții, suntem prea serioși și ne dăm prea multă importanță. Copiii învață prin joacă orice, iar copiii zilelor noastre, extrem de inteligenți, ne provoacă în fiecare clipă să aruncăm masca seriozității și a importanței și să ne jucăm cu ei.

De aceea întotdeauna propun părinților să participe la clasele de yoga măcar o oră, să uite că au rate la bancă și facturi de plătit și să lase copilul interior să iasă la suprafață, să se joace împreună cu copiii lor.

Citește online gratuit numărul de februarie al revistei Unica

Ce aduce yoga în viața copiilor?

Există atât beneficii imediate, cât și pe termen lung. Starea de liniște interioară care se așază în minte și în corp, spațiul care se creează în inimă, ușurința respirației, somnul mai bun. Yoga nu este despre execuția perfectă a asanelor, ci calea către cunoașterea de sine, iar acesta este un proces care necesită răbdare, acceptare, iubire de sine.

Yoga pentru copii este amuzantă, se dansează, se fac jocuri, se spun povești cunoscute sau se inventează unele noi, secvențele de yoga dinamice sunt urmate de cele calme. Muzica antrenantă, de cea calmă. Dansul dezlănțuit, de menținerea unei posturi cât număr până la 5. Provocarea cea mai mare este însă momentul relaxării, când copiii se întind pe salteluțe, închid ochii și călătoresc cu puterea minții pe unde își doresc. Și, da, stau „cuminți“ la relaxare, pentru că după primele clase învață că respirația corectă face minuni cu furtunile din minte, suflet sau corp.

yoga pentru copii

De la ce vârstă se poate practica yoga?

Yoga poate fi practicată la orice vârstă, iar femeile care au practicat înainte de a rămâne însărcinate pot continua cu exerciții specifice și pe timpul sarcinii.

Apoi proaspetele mămici pot practica yoga împreună cu bebelușii și este foarte amuzant pentru ei, iar pe mame exercițiile le ajută să revină în formă rapid. Dincolo de latura fizică, practica yoga ajută la dezvoltarea relației dintre cei doi, mișcarea, atingerile mamei, mângâierile, iubirea și buna dispoziție ajută la dezvoltarea armonioasă a nou-născutului. La yoga pentru copii, categoriile de vârstă, ca să le spunem așa, sunt de la 3 la 7 ani și 7-12 ani, exercițiile fiind adaptate nivelului de dezvoltare a copiilor.

Până la vârsta de 3 ani, yoga se practică în tandem cu unul dintre părinți sau chiar cu amândoi, iar după vârsta de 3 ani, copilul poate participa singur la clasă. Durata este stabilită tot în funcție de vârstă, până la 3 ani maximum 30 minute, după 3 ani aproximativ 45 de minute, iar peste 7 ani poate dura 60 minute. Yoga poate fi practicată toată viața, la orice vârstă, fără probleme, asanele fiind adaptate în funcție de vârstă și stare de sănătate.

Cum explicăm copiilor ce înseamnă yoga?

Pentru copil este suficient să știe că mami sau tati practică yoga, sau că Yogi The bear este mare fan. Deși s-ar putea să știe mai multe lucruri decât îți închipui. Fiica mea mi-a povestit despre chakre după ce a aflat din desenul animat pentru copii Avatar.

Cursanților mei le spun că practicăm yoga pentru că ne ajută să aliniem trupul, mintea și sufletul și le facem să lucreze împreună, în mod armonios. Dacă noi, adulții, am cam uitat faptul că suntem un întreg, copiii știu clar când le vorbește mintea, sufletul sau trupul. Dacă însoțești cuvintele de gesturi, vor pătrunde mai ușor înțelesul lor. Yoga înseamnă uniune între trup, te îmbrățișezi singur, minte, cuprinzi capul între palme, și suflet, unești palmele în dreptul inimii.

Citește și: Cum te face yoga să fii mai fericită

Care sunt beneficiile yoga pentru copii?

Acestea sunt nenumărate, dar am ales doar câteva.

  • îmbunătățește flexibilitatea și rezistența corpului

  • ajută la creșterea încrederii și a stimei de sine

  • stimulează creativitatea și imaginația

  • ajută la dobândirea echilibrului corp-minte-spirit

  • învață cum să se accepte pe sine și să se iubească așa cum sunt

  • dobândesc coordonare și echilibru

  • stimulează conștientizarea de sine, dar și conștientizarea celor din jur

  • dezvoltă disciplina de sine și autocontrolul

  • ajută la dezvoltarea capacității de concentrare și a memoriei

  • învață să-și identifice, să recunoască și să-și gestioneze emoțiile

Yoga îi ajută să fie conștienți de propriul trup, să se coordoneze, îi ajută să se concentreze, să-și dezvolte inteligența emoțională. |nvață să coopereze, să-și exprime sentimentele, să aibă încredere în forțele proprii, să gestioneze emoțiile, îl învață să aibă o gândire curată și pozitivă, să-și rezolve probleme singur, fără ajutorul celorlalți, învață să fie independent și conștient de valoarea lui. Yoga acționează la nivel fizic, psihic și emoțional, îi ajută pe copii să devină adulți sănătoși și fericiți.

yoga pentru copii lilik

 Setul de carduri cu posturi de yoga

Copiii alături de care lucrez sunt inspirația mea și pentru ei am creat setul de carduri cu posturi de yoga, YogaJOC, care conține 25 de imagini cu asane, explicații de execuție, afirmații, dar și propuneri de jocuri. Poate fi folosit acasă, dar și la grădinițe și școli, la centrele after-school sau în vacanță, este recomandat copiilor între 4 și 100+ ani.

Conceptul YogaJOC se regăsește și în clasele de yoga pentru copii pe care le susțin în studioul meu din Corbeanca, Lilik Yoga Studio. Ne jucăm, dansăm, inventăm animale și povești fantastice, respirăm ca iepurașii sau ca oceanul, închidem ochii și călătorim cu puterea minții.

carduri jocuri yoga pentru copii

Mi-am dorit extrem de mult ca yoga și mindfulness să ajungă și în grădinițe și școli, de aceea am creat Atelierul YogaJOC pentru educatori și profesori, în care aceștia învață tehnici de relaxare, exerciții de respirație și de conectare cu sine, pentru a crea spațiul necesar conectării și interacțiunii cu copiii. L-am susținut și în grădinițe de stat și am fost foarte bucuroasă să văd deschiderea educatoarelor și entuziasmul cu care au participat la atelier.

Pe Liliana Ionescu o găsiți aici.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter