Cum să cureţi corect şi să mănânci aceste fructe exotice

De Diana Zagrean, pe Ultimul update Luni, 18 octombrie 2021, 11:17

Unele fructe exotice se găsesc acum şi la noi în ţară, dar nu ştii prea bine cum se curăţă sau cum se consumă corect? Află din acest articol cum să nu te faci de râs.

Ananas

Ananasul proaspăt este delicios, o bună sursă de fibre, vitamine şi mangan, care nu se găseşte chiar în orice fructe şi legume.
Ca să îl cureţi corect, trebuie să tai, mai întâi, capacul de deasupra, unde sunt şi frunzele. Apoi, ca la pepenele roşu, se taie şi capaculd e jos, pentru mai multă stabilitate.
Experţii spun că ananasul are coaja groasă şi spinoasă pentru a-l proteja de uscăciune şi pentru a reţine toate toxinele din apă şi aer. Curăţă coaja în strat cât mai subţire, pentru a nu pierde mult din pulpa gustoasă.
Odată ce ai obţinut miezul zemos, îl poţi tăia după nevoi, felii sau cubuleţe. Nu uita să îndepărtezi miezul din fiecare felie, deoarece este lemnos.

Rodie

Multă lume taie greşit rodiile, pierzând o amre parte din seminţele dulci şi delicioase, pline de antioxidanţi şi vitamine.
În plus, zeama lor pătează şi curge peste tot.
Ele se pot curăţa foarte uşor dacă ştiţi cum să folosiţi trucul cu bolul plin cu apă.
Taie capacul rodiei, acolo unde a fost codiţa şi desfă încet, cu mâna frcutul, în mai multe bucăţi, pentru a dezveli seminţele.
Ca să nu tai din ele şi să le cureţi uşor, pune bucăţile într-un bol cu apă şi lasă-le o vreme, apoi curăţă boabele direct sub apă.
Se vor desprinde de pieliţa albă imediat şi se vor scufunda. Înlătură bucăţile de pieliţă albă amară care plutesc şi strecoară apa.

Dacă te interesează fructele mai puțin cunoscute la noi, vezi cum arată și ce gust au opuntia – fructul de cactus, carambola – fructul stea sau pitaya – fructul dragonului cu nume de poveste.

Mango

Mango este adesea evitat de români, pentru că nu ştiu cum să cureţe şi cum să evite sâmburele necomestibil şi tare.
Cel mai simplu este să tăiaţi felii verticale, ca dintr-un măr, lăsând miezul tare în mijloc.
O altă metodă este să tăiaţi felii late din fruct, lăsând miezul cu sâmburele tare în mijloc.
Apoi, pentru nişte cubuleţe perfecte, crestai adânc miezul interior de pe fiecare felie şi îndoiţi coaja groasă. Veţi obţine nişte forme decorative pentru petreceri, sau veţi putea tăia cubuleţe mai uşor.

Guava

Un fruct exotic foarte bun pentru sezonul receşi primăvara când circulă tot felul de viruşi de gripă. Guava conţine multă vitamina C, B6, potasiu şi fibre.
Guava se taie în sferturi, pe lung şi se înlătură seminţele ca la mere, apoi se curăţă coaja tare şi se mănâncă proaspete, în smoothie sau salate de fructe.

Descoperă mai multe despre fructele de pe alte meleaguri! Află cum se mănăncă guava, ce gust are fructul de durian și beneficiile sweetie!

Sursa foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter