Cum se curăță mango și cum se consumă acest fruct

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Vineri, 20 ianuarie 2023, 11:22

Mango este unul dintre cele mai apreciate și parfumate fructe exotice. Pentru mulți dintre noi, care îl cumpărăm prima dată, este o provocare să învățăm cum se curăță mango și cum se taie mai ușor.

Cuprins

Înainte de a învăța cum se curăță mango, trebuie să ții cont de faptul că are o coajă gumată destul de tare și un sâmbure alb la mijloc, aplatizat, cu o consistență de cauciuc dur. Coaja de mango nu se consumă. Pulpa acestui fruct trebuie curățată de coajă, iar sâmburele trebuie ocolit cu grijă când este feliat, deoarece este dur și neplăcut la gust.

Înainte de a citi mai jos cum se curăță mango și cum se feliază mai ușor, iată câteva indicii utile să alegi un mango bine copt și parfumat.

Cum să alegi un mango bine copt

Există mai multe soiuri de mango, unele dintre ele verzui, galbene, cu pete portocalii sau roșii. Dar culoarea unui mango nu este legată de dulceața și parfumul acestui fruct. Faptul că un mango este roșu nu înseamnă neapărat că este bine copt. Culoarea roșie sau portocalie este dată de expunerea fructelor la soare. 

Cel mai bun indiciu pentru un fruct copt, suculent și delicios este consistența pulpei. Strânge ușor în mână fructul pe care vrei să îl cumperi și dacă simți că pulpa este ușor moale, nu dură, înseamnă că este copt, chiar dacă este mai mult verde decât roșu.

Parfumul este și el un indiciu pentru un fruct bine copt. Miroase mango și vei simți un parfum specific, delicios și fructat. Dacă miroase apetisant, poți spune că este copt. Fructele crude nu au aproape niciun miros.

De cele mai multe ori, fructele de mango din magazinele noastre sunt încă tari și trebuie lăsate în pungi de hârtie să se mai coacă aproximativ 3 – 5 zile.

Ține cont să speli foarte bine mango înainte de consum, deoarece toate fructele exotice sunt stropite cu diverse substanțe care le mențin în formă în timpul transportului.

Cum se curăță mango mai ușor

Prima metodă: se taie felii

Cum se curăță mango și cum se consumă acest fruct

Deși pare banal să înveți cum se curăță mango felii, trebuie să ții cont de particularitățile acestui fruct.

Mango se spală bine, apoi se taie cu un cuțit bine ascuțit felii, așa cum se taie pepenii, dar fără să să ajungă la miezul mai dur care conține sâmburele. Fructul te ghidează singur să tai felii simetrice și să ocolești zona dură din centru.

Feliile de mango se curăță apoi de coajă și se taie cubulețe pentru salate sau se folosesc întregi la compoturi ori la frigărui pe grătar.

A doua metodă: se taie cubulețe

Cum se curăță mango și cum se consumă acest fruct

Nu este deloc greu să tai mango cubulețe, așa cum vezi în imaginea de mai sus.

Se taie două jumătăți cât mai groase de o parte și de alta a sâmburelui. Fiecare jumătate se ține în căușul palmei și cu ajutorul unui cuțit mai mic se taie pe lungime și lățime pentru a obține cubulețele.

Apoi, se îndepărtează coaja cu vârful cuțitului și cubulețele de mango se pun în castronul de salată.  

Cum se consumă mango

Acest fruct deosebit de parfumat și dulce este un desert delicios în sine. Dar poate fi combinat cu alte fructe în salată, cu frișcă și înghețată.

Mango poate fi folosit la frigăruile cu carne de pui sau de curcan. Dă un gust deosebit dacă este pus pe frigăruie lângă ceapă și ardei gras.

Cubulețele de mango pot fi adăugate în compoturile cu piersici, caise, mere și pere pentru a le da un parfum deosebit.

Din mango, dat pe răzătoare sau tăiat fideluță, se pot face plăcinte, tarte, ștrudele sau umpluturi pentru prăjituri cremoase. Înainte de a fi folosit pentru deserturi, este bine să fie călit cu zahăr.

Piureul de mango este excelent pentru înghețate, budinci și sorbeturi.

Câteva curiozități despre mango

Cum se curăță mango și cum se consumă acest fruct
fructe de mango bine coapte

Sunt câteva specii de mango foarte parfumate, care se cultivă în mod deosebit în Asia. Există specii cu fructe verzi, galbene sau portocalii.

Forma fructelor de mango variază de la rotundă ca un măr, la ovală ca o pară, deși nu seamănă cu niciunul din aceste fructe.

Sâmburele de mango este moale când fructul este tânăr și fraged. Pe măsură ce fructul se maturizează și se coace, miezul devine mai dur și de formează un sâmbure greu de tăiat.

Sâmburele de mango se procesează industrial și se obține ulei sau unt din grăsimile lui bune.

Pulpa de mango are numeroase beneficii pentru piele și ten și este folosită pentru măști naturale, făcută în casă.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter