Mălina Chirea îi învață pe români să fie fericiți. La institut

De eJobs, pe
Mălina Chirea, fondatoarea Institutului pentru Fericire, crede că problemele emoționale se rezolvă cu soluții emoționale.

Aventurile Mălinei Chirea în lumea fericirii au început în 2012, cu rezumatul Happy Movie, un documentar despre…fericire. A văzut rezumatul, apoi tot documentarul și, mai pe urmă, a fondat asociația Inițiativa pentru Fericire, o organizație neguvernamentală care-i învață pe români cum să lupte cu nefericirea. Institutul pentru Fericire (IPF), apărut în 2013, este cel mai important proiect al asociației și are două direcții principalele: organizarea unor evenimente, workshopuri, ateliere, dezbateri și conferințe și colaborarea cu organizația Teach for România, coordonatoarea unui program care caută și pregătește tineri să devină profesori pentru cele mai vulnerabile școli din țară. „Educația este punctul nevralgic al unei țări. Dacă îmbunătești educația, schimbi sistemul”, crede Mălina Chirea, 33 de ani, inițiatoarea asociației Inițiativa pentru Fericire și a IPF.

Peste 30.000 de oameni au luat parte, până în prezent, la toate activitățile derulate sub umbrela IPF, în orașe din țară. „Clienții” institutului au, de regulă, între 25 și 40 de ani și sunt corporatiști, antreprenori și freelanceri, iar „profesorii” sunt traineri, psihologi și experți în coaching.

eJobs: Cum percepeai fericirea înainte să înființezi Institutul pentru Fericire și cum ai defini acum fericirea?

Mălina Chirea: Oh, bună întrebare! Pe mine m-a schimbat mult acest drum și sunt recunoscătoare institutului și întregii noastre comunități. Cred că fericirea a devenit mult mai clară și mai flexibilă. Dacă înainte eram un om bine intenționat, cu idei faine dar fără experiență, acum vorbesc, mai degrabă, din drumul pe care eu l-am parcurs și, mai puțin, din cărți și studii.

Fericirea este o stare de bine interioară, care vine din armonie. De multe ori, românii o confundă cu veselia copilăriei și, apoi, o cataloghează că fiind neserioasă. Iar lucrul ăsta este foarte trist.

Nu avem cum să fim mai fericiți dacă respingem starea. Și ce rost are viața cu totul dacă a fi fericit nu este dezirabil? Și ce este dezirabil atunci? Să fii morocănos, anxios și frustrat? Nu are sens.

Credem că avem nevoie de condiții exterioare ca să ne schimbăm pe noi. Avem impresia că un job bun sau o relație iubitoare o să ne facă fericiți. Sigur că contează. Dar ce o să facem la prima provocare inerentă în orice capitol al vieții? O să ne întoarcem la anxietățile noastre, dacă nu le rezolvăm.

Problemele emoționale se rezolvă cu soluții emoționale. Iar viața noastră emoțională ne aparține cu totul. Lucrul cu emoțiile proprii este, uneori, ca un meci de fotbal. Cei din jurul nostru ne pot încuraja și sprijini, dar nu poate intra altcineva pe teren în locul nostru. Este meciul nostru și doar noi îl putem câștiga.

Iar, în România, eu cred că fiecare om are nevoie de niște soluții emoționale. Pentru că educația a fost de așa natură încât ne-a trunchiat independența și iubirea de sine. Și uite de aceea ceea ce face Teach for România este indispensabil și punctul de schimbare al țării întregi. Ți-am spus că sunt foarte fericită cu această colaborare, da?

Citește continuarea pe cariera.ejobs.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter