7 lucruri pe care n-ar trebui să le spui niciodată la un interviu

Ţi-ai pregătit ţinuta şi ai în geantă o duzină de copii ale CV-ului tău, pentru orice eventualitate. Ai ajuns devreme – dar nu foarte devreme.
Ţi-ai setat telefonul pe silent. Ai purtat o mică discuţie cu recepţionerul şi eşti absolut convinsă că veţi fi prieteni pentru o zi. Dar ce greşeli nu trebuie să faci?

„FOSTUL ŞEF ERA UN IDIOT“
Oricât de nesuferit era fostul tău şef sau cât de mult şi-ai fi dorit să scapi de angajatorul anterior, păstrează aceste lucruri doar pentru tine. Dezvăluind detalii, nu numai că vei părea imatură şi negativistă,dar nu ştii niciodata ce alte persoane cunoaşte cel cu care susţii interviul în acest moment. Nu-ţi bârfi niciodată foştii colegi de serviciu, chiar şi când intervievatorul încercă să te îndrepte spre asta. Nu uita, totul e un test – fii politicoasă şi încearcă să stai departe de orice comentarii negative.

„DA. DA. DA. NU.”
Chiar dacă angajatorul îţi va adresa întrebări scurte, cu răspunsuri închise, încearcă să dezvolţi cât mai mult răspunsurile tale şi să le eviţi pe cele de tipul „Da“ sau „Nu“. Un interviu este un prilej pentru a convinge angajatorul că ai calificările şi aptitudinile necesare acelui loc de muncă.

„DĂ-MI VOIE SĂ-ŢI SPUN CE CRED DESPRE RELIGIE ŞI POLITICĂ…“
Ca şi la o primă întâlnire, la interviu nu e cazul să pui pe tapet aspecte ce ţin de religie sau politică. Gândeşte-te în ce s-ar putea transforma astfel de discuţii avute pentru prima oară cu o persoană pe care nu o cunoşti deloc.

„SIGUR CĂ ŞTIU SĂ PROGRAMEZ ÎN CODUL HTML“
Dacă intervievatorul îţi adresează întrebări legate de lucruri pe care nu ştii să le faci, recunoaşte asta şi subliniază faptul că eşti dornică să înveţi cât mai repede tot ce ţine de acel aspect. E mai bine să fii onestă de la început, decât să se afle pe parcurs că ai minţit cu privire la cunoştinţele şi experienţa ta.

„HEI, NU VREI SĂ IEŞIM LA UN SUC DUPĂ INTERVIU?“
Nu contează cât de bine ţi-a mers la interviu şi cât de grozavă a fost discuţia purtată cu intervievatorul, acesta nu este prietenul tău – chiar dacă descoperi că v-aţi căsătorit amândoi în aceeaşi zi. Încearcă să păstrezi discuţia la un nivel profesional şi evită să foloseşti prea multe cuvinte ca „între prieteni”.
„HAHAHAAAAA!AAAAAHAAAHAHAAA!“
Oamenii cu simţul umorului sunt apreciaţi. Dacă în timpul interviului s-a creat contextul pentru o glumă, e în regulă, poţi s-o spui, dar asta nu înseamnă că trebuie să mori de râs apoi. Niciun angajator nu va aprecia o persoană care se tăvăleşte de râs în timpul unui interviu sau îşi şterge lacrimile create de atâta râs.

„ADICĂ… NU SUNT CHIAR AŞA GROZAV“

Într-o asemenea situaţie chiar nu este momentul să fii modestă. Eşti acolo că să te vinzi, să arăţi tot ce ai mai bun, motiv pentru care nu te feri să arăţi asta în fiecare minut”.

Pagină realizată de eJobs pentru ediţia de septembrie a revistei JOY.
Foto: Thinkstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter