Îmbracă-te decent la interviul de angajare!

De Unica.ro, pe

Look-ul şi atitudinea pe care le ai la interviul de angajare sunt deseori, aspectele care pot înclina balanţa în favoarea sau în defavoarea ta, atunci când celelalte condiţii…

… precum experienţa şi cunoştinţele sunt în mare parte îndeplinite la interviul de angajare.

În mai puţine cuvinte, ţinuta şi atitudinea „fac diferenţa”. „Două aspecte care cântăresc greu în evaluarea recrutorilor sunt deschiderea şi transparenţa de care dă dovadă candidatul, nu transparenţa hainelor pe care le poartă, ci transparenţa în prezentarea sa şi a realizărilor profesionale de până la momentul interviului”, explică Adrian Dumitru, consultant în carieră.

Decolteu adânc, fustă scurtă şi fără sutien

Un recruiter care lucrează la o agenţie cunoscută în ţara noastră, povesteşte un moment penibil în care o candidată pentru un post de asistent manager s-a prezentat la interviul de angajare într-o ţinută total nepotrivită.

„Când a intrat în sala de interviu, eu şi colega mea am rămas interzişi. Ţinuta ei, formată dintr-o bluză decoltată şi o fustă foarte scurtă era mult prea sumară, prea provocatoare şi total nepotrivită pentru un interviu de angajare. Cred că avea impresia că interviul urma să aibă loc cu doi bărbaţi, ceea ce nu s-a întâmplat. Nici măcar sutien nu purta…”, povesteşte acesta.

Impresia pe care o lasă o astfel de persoană recruiterilor, nu este deloc cea aşteptată pentru că după cum spune zicala „haina face pe om” şi prima impresie contează cel mai mult, modul în care „apari” la prima întrevedere formează impresii greu de schimbat.

„Evident acea candidată nu a ajuns la al doilea stadiu al interviului de recrutare pentru faptul că a lăsat o impresie foarte proastă prin felul în care a fost îmbrăcată şi pentru că nu a respectat compania în cadrul care îşi dorea să obţină postul”, mai povesteşte recruiterul.

Atitudinea la interviul de recrutare

În afară felului în care te îmbraci, şi modul în care te porţi la interviul de angajare poate influenţa pozitiv sau negativ decizia recruiterilor în ceea ce priveşte selectarea ta pentru viitoarele interviuri. Este indicat să menţi contactul vizual cu intervievatorul, să-ţi controlezi mimica şi gesturile în timpul vorbirii şi ascultării, precum şi să afişezi un zâmbet discret şi amical, în momentele potrivite.

Aceste lucruri pot reprezenta amănunte care te ajută la stabilirea unei relaţii pozitive cu recrutorul şi care creează bazele unei discuţii relaxate. Fii relaxată, încrezătoare în forţele proprii, extprimă-te nonverbal pozitiv (capul sus, spatele drept, corpul aplecat în faţă, zâmbet sincer, strangere de mână îndrăzneaţă, picioarele îndreptate către intervievator) şi poartă o îmbrăcăminte care să transmită încredere şi profesionalism.

Primele 100 de secunde, cele mai importante

Conform cercetărilor, primele 100 de secunde au o importanţă semnificativă în decizia finală pe care recrutorul o ia în privinţa ta. Nu-ţi va fi foarte greu să te decizi cu ce te îmbraci la un interviu de angajare dacă alegei stilul conservator-business, un stil simplu şi sigur. Îmbrăcămintea trebuie să reflecte stilul şi personalitatea ta, iar dacă ai un stil nonconformist încercă să depui un efort care va fi cu singuranţă apreciat de recruiter.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter