Femeile prietenoase câştigă mai puţini bani

De Nicoleta Galeteanu, pe Ultimul update Marți, 26 mai 2020, 14:46

Sfaturile despre cum să te faci mai plăcută printre colegi par să nu aibă niciun rost, dacă scopul tău era acela de a-ţi păstra slujba. Aceasta deoarece femeile nesuferite câştigă mai bine comparativ cu persoanele simpatice.
Experţii în carieră îşi răstoarnă propriile idei, arătând că de fapt a fi drăguţă cu colegii nu aduce niciun beneficiu. Dimpotrivă, atitudinea agreabilă şi figura ta carismatică îţi vor fi total păguboase.

Astfel, noile studii arată că oamenii nesuferiţi sunt mai apreciaţi de şefi la salariu, în timp ce persoanele simpatice sunt apreciate doar de colegi.

Aceasta pentru că, explică profesorul Timothy Judge, dacă eşti un om antipatic, eşti considerat de superiori un şef sever, exigent ori, după caz, un negociator dur. Pe de altă parte, percepţia generală despre o femeie amabilă presupune că aceasta are o fire mai slabă, cedează uşor în faţa presiunilor şi nu ştie să se impună, explică acesta. În schimb, dacă este nesuferită, şefii te consideră automat o bună coordonatoare.

Iniţiatorii studiului au făcut şi un test. Aceştia au ales 460 de studenţi care au jucat rolul unor directori de resurse umane într-o companie fictivă. Li s-a cerut apoi să angajeze candidaţi, cu profiluri şi personalităţi diferite, iar decizia majoritar unanimă a acestora a fost că persoanele mai puţin simpatice se potrivesc mai bine într-o funcţie de conducere decât candidaţii care au dat dovadă de carismă, în timp ce femeile plăcute aproape că n-au avut nicio şansă să avanseze pe o astfel de funcţie.

Mai mult decât atât, pe lângă această formă de discriminare între femei, acestea trebuie să facă faţă şi discriminării profesională între sexe. Femeile câştigă mai puţin decât bărbaţii în ziua de salariu, cu aproximativ 13 procente, adică în medie cu opt dolari mai mult.

Astfel, fie şi nesuferite, femeile tot sunt în dezavantaj faţă de bărbaţii care ocupă aceleaşi funcţii, adeverindu-se astfel mai vechile stereotipuri privind discriminarea profesională între sexe.

Pe de altă parte, cercetătorii nu sugerează ca femeile simpatice să devină de acum încrezute, ci ca pe viitor să fie mai degrabă fermă decât politicoase, sfătuieşte Timothy Judge, profesor specializat în leadership, carieră, succesul în viaţă, personalităţi şi emoţii (etc.) la Colegiul de Business Mendoza din Notre Dame.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 10,000 de angajaţi cu o vechime în câmpul muncii de 20 de ani.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter