6 clişee pe care trebuie să le eviţi în CV

De Nicoleta Galeteanu, pe

CV-ul personal începe tot mai mult să fie completat după un stereotip, cu multe clişee şi expresii comune, care nu transmit nimic personal celui care îl citeşte.
Aceste cuvinte, aparent banale, îţi pot sabota şansa ta de angajare, deoarece, cu un CV tras la xerox, nu vei ieşi nicicum în evidenţă.

Află mai jos ce expresii să ştergi din CV-ul tău.

Spirit organizatoric

Pe angajator nu îl interesează cum îţi organizezi tu subalternii, ci care vor fi rezultatele echipei tale. De altfel, această expresie are şi un sens destul de vag şi de multe ori sec… Vei organiza zilnic atribuţiile oamenilor?, pentru că sigur nu ţi-ai dori asta! Sau faptul că îţi vei organiza echipa de colegi presupune în mod obligatoriu un rezultat bun? Cu siguranţă, nu.

Orientată spre rezultat

Este o altă expresie lipsită de substanţă şi total inutilă. Orice slujbă din lumea asta, indiferent de natura ei, este caracterizată de o fişă a postului, cu atribuţii care trebuie îndeplinite. Din momentul în care ţi-ai evaluat propriile aptitudini şi ai considerat că poţi face faţă provocării acesta devine angajamentul tău, mai exact, rezultatul spre care trebuie să te îndrepţi.

Atenţie către detalii

Pe cine interesează în realitate un angajator atent la detalii? Şi cum s-ar traduce practic, la nivel de eficienţă, această atenţie pentru detalii? Să poţi semnala diferenţele dintre cele două fotografii? Sau să observi cum s-au îmbrăcat azi colegele? Poate doar dacă te-ai angajat pentru astfel de job, altfel…

Spirit de echipă

Spiritul de echipă este o aptitudine „must-have”. Este o expresie foarte des folosită pentru că, într-adevăr, este mai simplu să spui că eşti „sociabilă, comunicativă şi te adaptezi uşor într-un colectiv etc.”, folosind o singură expresie.

Dar gândeşte-te… Cineva care se angajează pe o poziţie care ce se bazează pe spiritul de echipă a tuturor colegilor ajunge să lucreze tot în sistem individual…

Nimeni nu îţi va face treaba în locul tău şi fiecare, din această echipă „spirituală”, va ajunge să lucreze tot singur, în propriul ritm.

Va fi mult mai interesant, în schimb, dacă vei menţiona în CV-ul tău „puţin” individualism.

Capacitate de comunicare

Şi aceasta este una dintre „calităţile” care se înscriu într-un CV plin de clişee. Să te poţi exprima suficient de clar încât să te faci înţeleasă, să adopţi un limbaj formal la interviu şi diplomat cu colegii, în speţă, să ştii să comunici ar trebui să fie aproape o abilitate nativă, pe care angajatorul se aşteaptă să o ai, fără să o menţionezi ca pe o calitate  extraordinară.

Salariu negociabil

Una dintre regulile de aur ale unui interviu este legată de întrebarea -capcană „Ce salariu îţi doreşti?”. Şi asta deoarece, în cazul în care soliciţi un salariu prea mare, ai pierdut din start jobul – recrutorul trebuie să ţină cont de o anume ofertă de salariu din partea companiei care angajează -, iar dacă înaintezi o sumă prea mică, ar fi trist să afli după. Cam aşa stă treaba şi cu „salariul negociabil”. Angajatorul va intui că te afli într-o situaţie disperată şi că poţi face orice compromis pentru această slujbă – prin urmare, compromiţi o posibilă ofertă bună -, însă ce este cel mai important îţi discreditezi propriile calităţi, pregătire şi experienţă.

Interesează-te mai întâi cam care este oferta salarială a companiei sau a unui job asemănător la o altă firmă şi aşteaptă să îţi facă angajatorul primul o ofertă. Apoi, poţi negocia.
 
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter