Carieră: Femeile, noua direcţie în economia mondială

De Diana Zagrean, pe

Numărul de femei cu funcţii de CEO din top Fortune 500 s-a dublat în ultimul deceniu, ajungând în 2012 la nivelul de 3,6%. Venitului global al femeilor va atinge 18 trilioane de dolari în următorii cinci ani. Aproximativ 860 de milioane de femei – peste 25% din numărul total de femei din întreaga lume – “nu sunt pregătite” şi/sau “nu au posibilitatea” de a lua parte la economia mondială.
În perioada Jocurilor Olimpice, Ernst & Young lansează cartea albă, Mari câştigători: recunoaşterea puterii femeilor de a impulsiona afacerile şi creşterea economică, ce studiază evoluţia femeilor pe trei niveluri: performanţele sportive înregistrate de femei până în prezent, impactul pe care îl au femeile în acest moment în toate segmentele economice şi sociale şi direcţiile de acţiune pentru viitor.
Femeile – cea mai mare piaţă emergentă din lume
În acelaşi timp, studiul Ernst & Young anticipează faptul că femeile vor constitui cea mai mare piaţă emergentă din lume. În următorii zece ani, acestea vor exercita o puternică influenţă în politică, sport, afaceri şi în societatea civilă. Venitul global al acestui segment are estimată o creştere de la 13 trilioane de dolari în 2012 la 18 trilioane de dolari în următorii cinci ani. Diferenţa de 5 trilioane de dolari reprezintă o sumă de două ori mai mare decât creşterea estimată pentru PIB-ului Chinei şi Indiei la un loc.

Egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi în domeniul sportiv

► Pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice, toate ţările participante la ediţia din acest an au inclus femei în delegaţiile lor.
► Femeile reprezintă peste 40% din numărul total de sportivi participanţi la Jocurile Olimpice 2012.
► Tot în premieră, sportive din Arabia Saudită, Brunei şi Qatar participă la Olimpiadă iar lotul olimpic al Statelor Unite include mai multe femei (268) decât bărbaţi (261).
► Sportul poate reprezenta un factor de integrare în societate. Cu toate acestea, în multe ţări, reprezentantele sexului feminin nu au posibilitatea de a practica sporturi şi nu deţin poziţii importante în organismele de conducere din domeniul sportiv, conform raportului Adunării Parlamentare a Consiliului Europei Discriminarea fetelor şi femeilor în sport.
► Un raport al Naţiunilor Unite evidenţiază faptul că „participarea fetelor şi femeilor în competiţii sportive contrazice stereotipurile de gen şi discriminarea”. În acest context, implicarea sportivă devine un „instrument de promovare a egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi şi a puterii deţinute de reprezentantele sexului feminin”. Totodată, „poate schimba şi modela atitudinile faţă de capacităţile de lider şi decident ale femeilor, în special în sectoare dominate tradiţional de bărbaţi”.
Egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi în afaceri şi economie
► Numărul de femei cu funcţii de CEO din top Fortune 500 s-a dublat în ultimul deceniu, ramânând totuşi în 2012 la nivelul de 3,6% din total.
► Referindu-ne la economiile industrializate ale lumii ca grup, numai 11,1% din totalul membrilor consiliilor de conducere este reprezentat de femei iar acest procent scade la 7,2% în ţările cu creştere rapidă.
► Cercetările indică faptul că femeile cu funcţii de conducere pot îmbunătăţi performanţa organizaţională în moduri măsurabile, cuantificabile.
Într-un studiu realizat de Pepperdine University, se arată că 25 de companii din top Fortune 500, care deţineau recordul pentru cele mai bune politici de promovare a femeilor în posturi de conducere, erau cu 18% până la 69% mai profitabile decât media companiilor din acelaşi domeniu incluse în Fortune 500.
Conform Catalyst, companiile din top Fortune 500 cu cea mai mare reprezentare a femeilor cu funcţii în consiliul director le-au depăşit pe cele de la polul opus, din punct de vedere al rentabilităţii capitalului, al vânzărilor şi al randamentului capitalului investit (53%, 42% şi respectiv 66%).

► Aproximativ 860 de milioane de femei – peste 25% din numărul total de femei din întreaga lume – „nu sunt pregătite” şi/sau „nu au posibilitatea” de a lua parte la economia mondială, conform Booz & Company. Majoritatea acestor femei au vârste cuprinse între 20 şi 65 de ani iar aproape 95% dintre ele trăiesc în ţări emergente. Restul, de până la 100%, trăiesc în America de Nord, Europa de Vest şi Japonia. Luând în considerare numărul de copii de sex feminin născuţi şi fetele sub vârsta de 20 de ani, acest număr va creşte până la un milliard în următorul deceniu.
► Un efort vizibil şi cuantificabil al liderilor politici şi de afaceri mondiali de a conferi putere femeilor pentru progresul societăţii, este necesar pentru o schimbare de durată. Programele pentru susţinerea dezvoltării echitabile a ambelor sexe la locul de muncă ar putea include un program de lucru flexibil si mai ales trasee de formare profesională non-formale.
Foto: Thinkstockphotos
 
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter