Arborele deciziei, exerciţiul care te ajută să faci alegeri

De Revista Unica, pe

Când ai de luat hotărâri importante, şi mintea îţi e un pic neclară, ia o foaie de hârtie şi construieşte un „arbore al deciziei“. Posibilităţile vor deveni mai vizibile, iar obstacolele mai uşor de înţeles şi depăşit .
Arborele va cuprinde toate opţiunile tale, precum şi influenţele şi şansele legate de fiecare opţiune în parte. Cu alte cuvinte, această metodă îţi va permite să explorezi viitorul şi să-ţi estimezi posibilităţile într-un mod realist. Aşadar, ia o foaie de hârtie şi notează în partea stângă situaţia care te preocupă. În continuare, vei construi ramificaţii către toate deciziile posibile. De exemplu, dacă vrei să explorezi ce ţi-ar plăcea cel mai mult să faci în weekend, vei trece în stânga „program de weekend“, iar apoi variantele imaginate: întâlnire cu prietenii, vizită la familia ta, plimbare în parc cu bicicleta.

Variabilele pot fi nuanţate

Deoarece toate aceste activităţi depind şi de alţi factori, adaugă în dreptul fiecăreia dintre ele ramifica-
ţii cu posibilele influenţe externe sau interne. Spre exemplu, plimbarea în parc depinde atât de starea vremii, cât şi de cheful prietenei cu care ieşi de obicei, astfel că vei avea patru tipuri posibile de influenţe externe, dintre care cele mai de dorit sunt vremea plăcută şi o prietenă cu chef de plimbare. Influenţele pot fi nuanţate, căci prietena ta poate avea chef de plimbare după prânz, în timp ce tu îţi doreşti să te plimbi către seară. Vizita în familie depinde de planurile tututor celorlalţi membri ai familiei, şi aici vei avea cu atât mai multe variante cu cât faci parte dintr-o familie mai numeroasă.

Ierarhizează în funcţie de preferinţe

Acelaşi model poate fi aplicat pentru luarea decizi-ilor legate de munca ta. Dacă doreşti să-ţi termini
activitatea la birou la ora 18:00, atunci poţi decide: să porţi o conversaţie cu managerul tău pe tema reatribuirii unor responsabilităţi, să discuţi cu un coleg nou şi să-l pregăteşti să preia o parte din sarcinile tale; să candidezi pentru un alt job, mai puţin solicitant. Când ai aşezat în arborele tău toate posibilele alegeri, poţi să le ierarhizezi în funcţie de preferinţele tale, şi apoi poţi estima şansele lor de realizare; mai departe, poţi evalua ce ai de făcut ca să le transformi în realitate. Dacă ai deja o ierarhie a preferinţelor tale, poţi să urmăreşti ce fel de resurse sunt necesare pentru a pune în practică fiecare decizie. Ai două tipuri de resurse la dispoziţie: resursele interne şi cele externe.

Ce resurse ai

Resursele interne constau, în principal, în calităţi personale precum ambiţia, voinţa, curajul, abilită-
ţile sociale, inteligenţa. Uneori, oamenii au aceste calităţi dezvoltate într-o măsură suficientă pentru a-şi atinge scopurile, însă se subapreciază şi reuşesc să se convingă că nu sunt în stare să susţină acţi-
unile în direcţia scopului dorit. O abordare mai realistă este să priveşti în trecutul tău, la modul în care ai acţionat în ultimii ani, şi să observi concret dacă ai dat sau nu dovadă de curaj, autocontrol ş.a. Dacă ai manifestat o calitate în alte situaţii, cu siguranţă o vei putea manifesta şi în viitor, când va fi nevoie. Resursele externe ţin de ajutorul şi deciziile altor oameni, de capacităţi pe care trebuie să ţi le dezvolţi, de acreditări sau certificări ale acestor capacităţi, de timpul şi banii pe care poţi să-i aloci dezvoltării personale. Spre exemplu, dacă ai luat decizia de a aplica pentru un job în corporaţia X, resursele interne sunt încrederea că eşti potrivită pentru noul job, voinţa de a urma toate etapele procesului de recrutare, abilităţile de prezentare şi echilibru emoţional în situaţii de stres. Resursele externe constau în oamenii care te pot recomanda, în formările pe care le poţi face ca să îţi creşti şansele de a fi selectată, eventual în vesti-mentaţia potrivită pentru momentul interviului. După ce ai o ierarhie a preferinţelor, precum şi o
viziune realistă asupra posibilităţii de realizare a fiecărei acţiuni, trebuie să te gândeşti şi la timp.
Probabil, îţi doreşti să faci cât mai multe, şi multe sunt posibile, însă eşti limitată în deciziile tale de timpul avut la dispoziţie. Oricâte capacităţi ţi-ai dezvolta şi oricât de clar ai gândi, nu poţi lungi ziua şi nu poţi sări peste orele de odihnă. Din acest motiv, este esenţial să decizi înţelept ce căi urmezi dintre toate cele posibile!

Riscurile opţiunii unice

Indiferent de complexitatea unui proiect, e bine să-ţi pregăteşti cel puţin un «plan B»
Când îţi planifici viitorul, asigură-te că există opţiuni preferate, precum şi alte câteva opţiuni de rezervă. Astfel, dacă nu poţi pune în practică alegerea cea mai atrăgătoare, o să te mulţumeşti cu cele de pe locul al doilea sau al treilea şi vei evita să te simţi descurajată sau debusolată.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter