Ambiţioasă sau workaholică?

De Stela Moisescu, pe

Raluca Stroescu, 31 de ani, este primul caz care a deschis ochii romanilor cu privire la workaholism. Ea a decedat cu dosarele de audit in brate, dupa ce lesinase de extenuare cu doua zile inainte.
Stroescu lucra zi-lumina, ajungand sa doarma doar 4-5 ore pe noapte, timp de saptamani si luni intregi, inclusiv sambetele si duminicile. Este un caz extrem, evident, dar cate dintre femeile care muncesc sufera de aceasta dependenta de munca si nici macar nu-si dau seama? Cum realizezi ca ai trecut linia intre „hard working” si „workaholic”?

„Munca n-a omorat pe nimeni. Dar de ce sa risti?…” e o gluma care tocmai si-a pierdut valabilitatea. Iata ca munca poate sa omoare, daca nu stii sa te opresti la timp!

Cei mai multi dintre oameni ignora aceasta problema. Cati dintre colegii Ralucai s-au ingrijorat ca munceste prea mult? Au existat sefi care sa o trimita sa se odihneasca sau au fost fericiti ca au asa un angajat sarguincios?

Spre deosebire de celelalte dependente, precum droguri sau alcoolism, dependenta de munca pare una binevenita. S-ar putea chiar sa fie laudata, ca o virtute. Nu te lasa pacalita, e o boala! Care afecteaza la fel de mult (si de rau) ca si celelalte dependente condamnate de lege.

Pasiune sau obsesie


Doar pentru ca iti iubesti meseria si vii la munca cu placere nu inseamna ca ai motive de ingrijorare. Dar o comparatie intre un dependent de munca si un angajat constiincios este utila. Timpul liber reprezinta pentru cel din urma un prilej de relaxare si distractie, in timp ce un workaholic va incerca sa-l evite cu orice pret. Tu cate ore stai pe saptamana la serviciu? In mod normal ar trebui sa petreci in jur de 40 de ore, iar cu diferite sarcini mai „solicitante” maxim 50 de ore. Daca tu insa, stai la birou 12 ore pe zi, iar in week-end-uri „finalizezi” proiecte, mai gandeste-te…

Nu e anormal sa lucrezi cu spor si placere atata timp cat mai faci si alte lucruri. Concediile sunt si ele un indiciu. Un workaholic o sa „treaca” pe la munca si in zilele de concediu, iar daca totusi pleaca in vacanta, servieta cu hartoage si laptop-ul il vor insoti.

De ce sa traiesti ca sa muncesti?

Motivele pentru care un om devine workaholic tin si de compania pentru care lucreaza, dar si de viata personala. Daca firma la care lucrezi pune accentul pe „devotamentul” angajatilor fata de companie si rasplateste orele suplimentare in detrimentul realizarilor profesionale, trebuie sa ai grija.

Orice persoana competitiva, orgolioasa, care isi doreste sa se afirme, dar care nu are incredere in fortele proprii va ajunge sa „lucreze peste program”. Premisele unei dependente sunt gata formate.

Banii sunt un alt stimulent. Angajatorii rasplatesc orele suplimentare sau problemele rezolvate la munca. Dincolo de apreciere si castiguri materiale, un workaholic se poate teme sa nu isi piarda jobul respectiv. O alta cauza recenta a dependentei de munca este tehnologia avansata. Cu un simplu click poti sa lucrezi de oriunde si tentatia e mare.

Care este ironia in cazul unui workaholic? Faptul ca probleme de sanatate pe care si le cauzeaza ii scad randamentul de munca. Pe de alta parte, daca se refugiaza in munca din cauza problemelor din viata privata, acestea se vor agrava, sau se nasc altele noi care vor duce inevitabil la… si mai multa munca.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter