Pssst! 10 lucruri despre care să nu vorbeşti la muncă

De Alexandra Ivan, pe

Stii din proprie experienta cat conteaza cuvintele. Mai ales cele nepotrivite la momentul nepotrivit! Iubitului tau nu-i vei spune niciodata ca „fostul meu se descurca mai bine in pat”.
Evident … nici prietena ta cea mai buna nu va auzi de la tine „te-ai ingrasat atat de mult in ultima luna”… Mergand pe acelasi principiu, exista lucruri care e mai bine sa nu ajunga niciodata la urechile colegilor – sau, si mai rau – ale sefilor tai.

1. „M-am facut praf aseara!: colegilor tai li s-ar putea parea amuzant (pana la un punct!) ca ai iesit sa bei un pahar cu fetele si ti-ai incheiat seara in toaleta barului. Nu esti unica din birou care a avut astfel de „ispravi”, dar s-ar putea sa fii singura care se lauda cu ele. Daca discutia ajunge la urechile sefului, se va gandi probabil ca „tipa asta a venit mahmura la munca?!” si, per total, iti vei crea o imagine de persoana iresponsabila. Ssst!

2. „Tu cat ai salariul?: vecina ta de birou e mai mult decat amabila cand ii ceri bricheta sau oglinda imprumut; nu acelasi lucru va fi in ceea ce priveste impartasirea lucrurilor con-fi-den-ti-a-le! Pentru ca sumele de pe fluturasii de salariu sunt, de cele mai multe ori, doar pentru ochii beneficiarului. Fereste-te de aceasta intrebare, chiar daca te roade curiozitatea; nu degeaba spun englezii „curiosity killed the cat”!

3. „M-am certat cu sotul/iubitul meu!: genul acesta de discutii intra in categoria PERSONALE. Daca intamplator prietena ta cea mai buna ti-e si colega de munca, iti poti spune oful la o cafea. Nu e cazul sa transformi discutia intr-o „sezatoare” la tine la birou, facandu-le partase pe colege la problemele si dilemele tale. Cea mai buna solutie va trebui s-o gasesti tot tu, nu faci decat sa-ti creezi o imagine de „sotia frustrata din telenovele”…

4. „Nu mi s-a marit salariul de 4 ani”: spune-le asta colegilor tai si vor concluziona ca te plangi in loc sa muncesti mai mult. Adresandu-i o astfel de remarca sefului tau, nu il vei convinge decat ca vrei mai multi bani, nu ca ii si meriti. Cand iti renegociezi salariul sau aduci problema maririi in discutie, aminteste punctual si coerent despre toate realizarile tale din ultimii 4 ani. A cere nu e suficient, trebuie sa-si sustii pretentiile cu argumente tari…

5. „Sunt indragostita de tipul de la IT„: daca ai fluturi in stomac de cate ori vine sa-ti reinstaleze Windows-ul, e cazul sa incerci sa intri in vorba cu el mai „neoficial”, nu sa te plangi colegei de birou ca nu te baga in seama. Nu vrei sa-ti imaginezi situatiile jenante in care toata lumea chicoteste cand Fat-Frumosul tau de la IT intra in birou… E valabil pentru oricare alt coleg iti trezeste reverii romantice.

6. „Seful e un incompetent„: aici intram pe un teren sensibil! Daca nu vrei sa fii perceputa ca „barfitoarea departamentului”, nu cumva sa incepi aceasta discutie. Ce-i drept, colegii tai ar putea parea ca intra in joc si sunt de acord cu tine, enumerand situatiile in care boss-ul nu s-a descurcat cum ar fi trebuit… dar ai grija, vorba zboara repede de la un angajat la altul si nu-i prea greu sa se afle de unde a pornit.

7. „Am de gand sa-mi dau demisia pentru ca… „: indiferent cat de bune ar fi relatiile dintre tine si colegii tai, daca ai deja un alt aranjament si vei parasi firma, sefii sunt primii care trebuie sa stie! Procedeaza corect si transparent, nu-ti revarsa sacul cu nemultumiri in fata colegilor, pentru ca apoi sa dispari in ceata fara preaviz. Noteaza intr-un memo pentru superior lucrurile care te-au nemultumit. Barfa nu te ajuta cu nimic!

8. „La gradinita unde merge fetita mea: hmm, orice propozitie care incepe asa se va transforma intr-o discutie interminabila despre copii, educatoare, ciocolata, somn, stomatologi, bone… ai inteles ideea! E ok sa ceri parerea colegelor in alegerea gradinitei, de exemplu, dar sa te plangi constant de serviciile de acolo si sa ai nevoie de o mie de sfaturi pentru o decizie simpla poate deveni deranjant. Aceste probleme se rezolva acasa!

9. „Dincolo era mai bine!: ti-e dor de locul de munca pe care l-ai parasit nu demult? Hmm, colegii tai nu vor fi incantati sa auda ca dincolo era „o echipa atat de unita, ieseam la masa impreuna si ne intelegeam bine la toate proiectele”! Nu ar fi mai bine sa incerci sa te integrezi in noul colectiv decat sa-ti irosesti timpul si energia pe astfel de nostalgii?

10. „Nu e vina mea!: cand seful iti semnaleaza o problema, ultimul lucru pe care trebuie sa-l faci e sa dai vina pe altcineva! Ok, poate intr-adevar ai fost incurcata de cineva pe parcurs sau nu era doar responsabilitatea ta – dar acum nu se cauta vinovatul, ci solutia. Dand vina pe altcineva vei parea o persoana care fuge de responsabilitate… Mai bine gaseste rezolvarea problemei cat mai repede!

Foto: NorthFoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter