Lyridele, un spectacol stelar de neratat în aprilie

De Unica.ro, pe Ultimul update Sâmbătă, 17 aprilie 2021, 09:51

Te atrag fenomenele cosmice? Atunci urmărește spectaculoasa ploaie de stele căzătoare din perioada 22 – 24 aprilie 2021.

Ploaia de meteoriți va putea fi urmărită cu ochiul liber și din țara noastră. Cu o condiție, însă! Cerul trebuie să fie senin.

Fenomenul este cunoscut sub demunirea de Lyride și a început pe 15 aprilie, având ca în intervalul zilelor 23-24 aprilie să atingă punctul maxim de vizibilitate.

În decursul unei nopți se pot vedea circa cinci-șase stele pe oră. Specialiștii spun că atunci când Pămânul trece prin zone cu densitate mare de praf și resturi generate de comete și asteroizi, pot fi vizibile în jur de 20 de stele căzătoare pe oră.

Adrian Șonka, de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, ne-a asigurat că fenomenele cosmice din luna aprilie pot fi observate cu ușurință pe cer, fără folosirea unui echipament special.

„S-a făcut trecerea la ora de vară, iar Soarele răsare înainte de ora 7:00 și apune după ora 19:30. Deocamdată nu apune foarte, foarte târziu și încă se face noapte pe la ora 21:00, așa că putem să facem observațiile astronomice destul de devreme.

În plus, nopțile durează destul de mult. Ce este important este că toate aceste fenomene pot fi văzute cu ochiul liber, nu avem nevoie de telescoape”, a detaliat Adrian Șonka.

Citește și:
Ploaia de Perseide: Invită-l la o întâlnire romantică în aer liber
Enigmele stelelor căzătoare
Necunoscut: De ce cad stelele?
Cum sunt influențate zodiile de ploaia de stele Geminide

Pentru a supride cu ochiul liber ploaia de stele, trebuie să privești cu atenție cerul în jur de o oră, între miezul nopții și răsăritul Soarelui.

Pe tot parcursul nopților din luna aprilie se vor vedea cu ochiul liber planeta Marte, în constelația Taurus, în timp ce se deplasează spre Gemini, cât și planetele Saturn și Jupiter. Acestea din urmă se pot vedea dimineața, între orele 5:00 – 6:00, dacă privești în direcțiile est-sud-est. Din luna mai, specialiștii spun că va deveni vizibilă și planeta Venus.

Până la sfârșitul lunii vei putea observa în fiecare seară și Luna, care pare acum atât de aproape de Pământ. Adrian Șonka spune că în noaptea de 27 aprilie, Luna va putea fi observată alături de o stea.

Anul acesta vor avea loc mai multe evenimente cosmice ce vor putea fi văzute cu ochiul liber. Mai exact, între 5 și 6 poate fi urmărit curentul de meteoriți eta-Aquaride. Stelele căzătoare provin din cunoscuta cometă Halley. Legat de acest fenoment, vei putea vedea circa 85 de meteoriți pe oră.

Foto: profimediaimages.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter