Poze nemaivăzute cu Charles Aznavour

De Ioana Tătaru, pe Ultimul update Miercuri, 03 octombrie 2018, 10:24

 

Charles Aznavour, unul dintre cei mai iubiţi muzicieni francezi, supranumit „Sinatra francez”  a încetat din viaţă, luni dimineaţă, la vârsta de 94 de ani, în locuinţa sa din sudul Franţei. Cântecele sale, precum Il faut savoir, La Bohème sau Je Me Voyais Déjà a încântat generaţii întregi de fani din lumea întreagă.


Viaţa lui Charles Aznavour

Charles Aznavour a fost un important cântăreţ, compozitor şi actor francez de origine armeană. Legendarul Aznavour a înregistrat peste 1200 de cântece în 7 limbi, dintre care aproximativ 150 în limba engleză, 100 în italiană, 70 în spaniolă şi 50 în germană. A susţinut concerte în 94 de ţări şi a vândut peste 100 de milioane de discuri în lumea întreagă. Charles Aznavour a trăit la Paris şi a debutat în lumea artistică de foarte mic, iar la vârsta de 9 ani juca deja într-o piesă. Mama lui a fost croitoaresă și actriță, iar tatăl său a fost un bariton care a cântat în restaurante. Supranumit „Sinatra francez”, Charles Aznavour a trebuit să lupte la începuturile carierei sale pentru a se impune în mediul artistic, începând cu jumătatea anilor ’50.

Charles Aznavour a fost remarcat de Édith Piaf

Anul 1946 a fost reprezentat de unul dintre cele mai importante momente din viaţa lui, când a fost remarcat de Édith Piaf şi pe care urma să o acompanieze în turneele ei din Franţa şi Statele Unite ale Americii. De-a lungul timpului a colaborat cu importanţi artişti precum: Frank Sinatra, Andrea Bocelli, Bob Dylan, Elton John, Petula Clark, Tom Jones, Laura Pausini sau Julio Iglesias. Charles Aznavour s-a căsătorit prima dată, în anul 1946 cu Micheline Rugel, aceasta dăruindu-i doi copii: Seda şi Charles, mariajul celor doi încheindu-se în anul 1953. La doi ani distanţă, Charles se recăsătoreşte cu Evelyne Plessis, care în 1956 a dat naştere unui băiat, Patrick, dar care avea însă să moară la vârsta de 25 de ani. Charles şi Evelyne aveau să se despartă în anul 1960. 7 ani mai târziu, artistul se recăsătoreşte cu suedeza Ulla Thorsell care i-a dăruit trei copii: Katia, Misha şi Nicolas.

Melodia Sur ma vie a fost primul său mare şlagăr

În anul 1956, Charles Aznavour a scris primul său mare şlagăr, melodia Sur ma vie, care devine în scurt timp iubită de public. Printre piesele sale celebre, se numără:  Je m’voyais déjà (1960), For Me Formidable (1964),  La Bohème (1966), Et pourtant (1963), Il faut savoir (1961), La mamma (1963) sau Tu t’laisses aller (1960). În urma cutremurului ce a zguduit Armenia în 1988, Charles Aznavour pune bazele unei fundaţii numită Aznavour pour l’Arménie cu scopul de a ajuta zonele sinistrate. Cântecul Pour toi Armenie (1989), înregistrat cu ajutorul a 45 de artişti, s-a bucurat de un succes extraordinar. În cinstea lui, o piaţă din Erevan îi poartă astăzi numele, iar în Gyumri, orașul care a suferit cele mai multe pierderi de vieți omenești în cutremur, i s-a ridicat o statuie.

A fost numit ofiţer al Legiunii de Onoare şi apoi comandor

În anul 1977 a fost numit ofiţer al Legiunii de onoare şi apoi comandor în 2004. Din 1995 a fost ambasador al Armeniei pe lângă UNESCO, iar din 2009 a fost ambasadorul Armeniei în Elveţia (ţară în care a avut reşedinţă, după ce a devenit cetăţean armean în 2002). Paralel cu viaţa de cântăreţ, Charles Aznavour a apărut şi în 60 de filme, prima sa apariţie de menţionat se produce în filmul Tirez sur le pianiste. Tot în acelaşi timp apare şi în Un taxi pour Tobrouk, dar şi în Le Passage du Rhin. Acesta se remarcă şi în filme precum:  Le diable et les dix commandements, Le rat d’Amérique sau Cherchez l’idole. În anul 2004, Charles Aznavour a filmat la Bucureşti în rolul titular din Moş Goriot, după Honoré de Balzac, un serial de televiziune în regia lui Jean-Daniel Verhaege.

Anul trecut, Charles Aznavour a primit o stea pe Walk of Fame din Hollywood

Anul 2017 a fost  reprezentat de un moment important în viaţa lui Charles Aznavour, acesta a fost onorat în data de 24.08.2017 cu steaua de la poziţia 2618, amplasată pe Bulevardul Walk of Fame din Hollywood.

Printre premiile primite de Charles Aznavour remarcăm: Marea Medalie a Academiei Franceze, titlul de Ofiţer al Legiunii de Onoare, Premiul Onorific César, titlul de „Erou Naţional al Armeniei”, Premiul de Onoare al Festivalului de Film de la Cairo, Ofiţer Onorific al Ordinului Canadei, MIDEM Lifetime Achievement Award, Ofiţer al Ordinului Naţional al Québec-ului şi Doctor Honoris Causa al Universităţii din Montréal, Ordinul de Onoare al Rusiei, Premiul special Rouben Mamoulian în domeniul filmului din Armenia, Ordinul Coroanei Belgiene în grad de Comandor.

Citeşte şi: Charles Aznavour, unul dintre giganții muzicii franceze a murit la vârsta de 94 ani

Sursă foto: Hepta.ro

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter