Va avea sau nu loc pelerinajul de Sf. Andrei? Ce spun autoritățile și Patriarhia Română

De Unica.ro, pe
Din cauza restricțiilor cauzate de pandemia de COVID-19, pelerinajul de Sf. Andrei, care ar fi trebuit să aibă loc în data de 30 noiembrie, a fost anulat. Decizia a stârnit o mulțime de controverse și reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române au încercat să obțină o excepție de la regulă. 

Una dintre măsurile de stopare a răspândirii noului coronavirus impuse de autoritățile române prevede ca la pelerinaje să participe doar localnici. Restricția limitează astfel accesul credincioșilor din toată țara la peștera în care se crede că a stat Sf. Apostol Andrei, spre nemulțumirea fețelor bisericești și a oamenilor. 

Citește și: Minivacanța de 1 Decembrie 2020. Câte zile libere vom avea

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a mers la tribunal pentru a susține că libertatea religioasă nu poate fi îngrădită nici măcar în timpul unei crize sanitare, însă cererea i-a fost respinsă de Tribunalul Constanța. Acesta a fost susținut de zeci de oameni care au protestat în fața Judecătoriei Constanța. Aceștia au solicitat suspendarea hotărârii CJSU privind carantina în care se află momentan municipiul de la malul mării și au cerut permiterea realizării pelerinajului la Peştera Sfântului Andrei. 

Patriarhia Română cere autorităților să permită pelerinajul de Sf. Andrei

Și Patriarhia Română a solicitat autorităților să permită „o excepţie necesară pentru un caz excepţional”, iar oamenii să poată merge în pelerinajul de Sf. Andrei.

„Ţinând cont de recunoaşterea de către statul român a rolului excepţional avut de către Sfântul Apostol Andrei în viaţa poporului român, este necesar ca autorităţile de stat competente să permită în mod excepţional credincioşilor din ţară să vină în pelerinaj la Peştera Sfântului Apostol Andrei, situată în comuna Ion Corvin, judeţul Constanţa, cu respectarea distanţei fizice, purtarea măştii şi dezinfectarea obiectelor atinse, aşa cum prevăd regulile de protecţie sanitară privind activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor şi rugăciunilor colective (HG nr. 967/12.11.2020 privind prelungirea stării de alertă)”, se arată în comunicatul de presă al Patriarhiei, potrivit Digi24.

Premierul Ludovic Orban l-a îndemnat pe Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, să susţină respectarea regulilor, deoarece acestea sunt impuse pentru a proteja sănătatea.

Citește și: Cum va fi vremea în minivacanța de 1 Decembrie 2020

„Nu se interzic slujbele. Ele se organizează în anumite condiţii, pentru că este zonă carantinată. Asta nu e o chestiune generală, ci este o măsură care a fost impusă într-o zonă carantinată, pentru că, din păcate, în Constanţa ne-am confruntat cu o creştere a numărului de cazuri şi autorităţile judeţene au considerat că este necesară această decizie de intrare în carantină”, a explicat prim-ministrul.

Sursă foto: Shutterstock.com

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter