Încălzirea Globală distruge Marea Barieră de Corali

De Oana Savin, pe
Marea Barieră de Corali din Australia este în pericol după ce, regiuni importante din zonă au fost fierte până la distrugere din cauza valurilor de căldură.

Oamenii de știință au afirmat că peste 1000 de kilometri din cea mai nordică zonă a Barierei de Corali, ce are o lungime de 2.300 kilometri, au fost distruse din cauza episoadelor de încălzire a apelor în 2016 și 2017.

Potrivit acestora, coralii nu au murit de foame, ci ca urmare a stresului provocat de căldură.

Citește și: Patrimoniul cultural UNESCO – situri naturale și culturale

„Ei nu au murit încet, de foame, ci au murit direct ca urmare a stresului provocat de căldură. S-au fiert din cauză că temperaturile au fost extreme”, a declarat profesorul Terry Hughes, directorul Centrului ARC pentru studii ale recifurilor de corali din cadrul Universităţii James din Townsville, citat de CNN.

Oamenii de știință au analizat reciful pe baza observaţiilor efectuate din aer dar şi din apă, realizate în 63 de zone de-a lungul celor 2.300 de kilometri ai Marii Bariere de Corali, şi au combinat datele cu cele obţinute în urma monitorizări satelitare.

Temperatura apelor de-a lungul recifului a crescut cu 1 grad Celsius peste medie, situaţie cauzată de o combinaţie între schimbările climatice şi fenomenul climatic ciclic El Nino.

Am avut patru episoade de albire (1998, 2002, 2016 şi 2017) în Marea Barieră, cu o creştere generală a temperaturii de 1 grad Celsius„, a spus Hughes.

Dacă vom continua astfel cu emisiile noastre ca şi cum nu s-ar întâmpla nimic, nu cred că Bariera va supravieţui„, a explicat el.

Citește și: Destinaţii: Top 4 peisaje sălbatice care îţi taie respiraţia

În urma albirii din cauza unui val de căldură, coralii fie supravieţuiesc şi îşi recapătă culoarea, treptat, pe măsură ce temperatura scade, fie mor. În medie, în perioada de nouă luni, între martie şi noiembrie 2016, am pierdut 30% dintre coralii din Marea Barieră”, a adăugat specialistul.

Marea Barieră de Corali, ce a fost înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1981, se întinde pe aproximativ 348.000 kilometri pătrați de-a lungul coastei australiene. Ea reprezintă cel mai mare ansamblu coralifer din lume.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter