Sute de femei au protestat în Polonia față de o nouă propunere legislativă care restricționează dreptul la avort

De Ioana Ilie, pe
Sute de activiști și activiste pentru drepturile femeilor au protestat luni, 2 iulie, în Varșovia, față de o nouă propunere legislativă care restricționează dreptul femeilor la avort, în situațiile în care testele din timpul sarcinii demonstrează o probabilitate crescută ca fătul să aibă malformații congenitale.

Protestatarii s-au strâns în fața Parlamentului din Varșovia și au scandat: “Vrem libertate de alegere, nu teroare!” ca răspuns la noua propunere legislativă aflată în dezbatere și pentru a solicita comisiilor legislative să respingă proiectul. Una dintre protestatare a declarat că a ieșit în stradă pentru dreptul femeilor de a trăi în felul în care acestea vor să trăiască: “Nu milităm pro-avort, ci pentru libertatea femeilor de a lua decizii în legătură cu propriul lor corp.”

Câțiva activiști pro-life, susținători ai interzicerii avortului, împreună cu măicuțe reprezentate ale Bisericii Catolice au fost prezenți și ei la protest și s-au rugat pe toată perioada manifestației.

Polonia are printre cele mai dure legi împotriva avortului din Uniunea Europeană. În prezent, legislația poloneză permite avortul doar în cazul în care viața mamei este pusă în pericol de sarcină, în cazul în care sarcina a apărut în urma unui viol sau incest și în cazul în care testele realizate în timpul sarcinii indică o probabilitate crescută ca fetusul să sufere de o boală incurabilă sau malformații congenitale. Proiectul de lege aflat în dezbatere prevede înăsprirea legii și propune eliminarea celui de-al treilea criteriu, care permite avortul atunci când sănătatea fătului este grav amenințată.

Conform statisticilor, 95% din avorturile legale din Polonia au loc în baza acestei reguli a fătului care poate dezvolta malformații congenitale în timpul sarcinii. Activiștii spun că noua propunere legislativă pune în pericol vieţile femeilor şi încurajează creșterea numărului de avorturilor ilegale.

Protestul de luni vine după alte proteste față de înăsprirea legilsației anti-avort din Polonia, organizate la începutul anului în Varșovia, Poznan, Wroclaw, Cracovia, Gdansk și alte orașe din țară.

Sursa: www.washingtonpost.com

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter